Αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα - Τι κερδίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το 2021- Όσα προβλέπει η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ (βίντεο)

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης φέρνει αυξήσεις μισθών... 

Αυξήσεις μισθών έρχονται από το νέο έτος για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης.

Όπως ανέφερε σχετικά, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα Mega", ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, «ανάλογα με το ύψος των αποδοχών που έχει ο κάθε εργαζόμενος θα έχει και μία ωφέλεια στο καθαρό ποσό το οποίο εισπράττει», δεδομένου ότι από 1/1/2021 έχουμε συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%.

«Το 1,21% αφορά τον εργαζόμενο οπότε είναι ωφέλεια στις αποδοχές του, το 1,79% αφορά την επιχείρηση, υπό την έννοια ότι μειώνεται το μη μισθολογικό κόστος, αυτό που σχετίζεται με τις ασφαλιστικές εισφορές» συμπλήρωσε ο ίδιος. 

 

 

 

Να σημειωθεί πως το όφελος για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και τις επιχειρήσεις θα αγγίζει τα 1,6 δισ. ευρώ. 

Για τη χρήση του 2021, που ξεκινά την Παρασκευή, η απαλλαγή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα έχει εφαρμογή αποκλειστικά και μόνο στον ιδιωτικό τομέα για τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία, ενώ απαλλαγή θα ισχύσει και στις στις αμοιβές μελών Δ.Σ.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι κρατήσεις από την Πρωτοχρονιά θα είναι σημαντικά μικρότερες λόγω της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Να σημειωθεί πως η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης δεν αφορά τους συνταξιούχους.

Ωστόσο, εάν εκείνοι έχουν εισόδημα και από άλλες πηγές- π.χ. από εκμίσθωση ακινήτων - τότε το εν λόγω εισόδημα που απέκτησαν το 2020 και θα φορολογηθεί το 2021, θα απαλλαγεί από την εισφορά αλληλεγγύης.

Η εγκύκλιος για τη χρήση του 2020, η οποία θα φορολογηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι, προβλέπει πως δεν επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στο εισόδημα που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα, από κεφάλαιο (όπως μερίσματα, τόκους, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία, καθώς και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, ωφελημένοι θα βγουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς πέρα από τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9%, που είχε θεσμοθετηθεί με πρώτη εφαρμογή στα εισοδήματα του 2020, θα έχουν και το “κούρεμα” της εισφοράς αλληλεγγύης, αναδρομικά στα φετινά εισοδήματα.

Ειδικότερα, οι μειώσεις του φόρου εισοδήματος που θα προκαλέσει η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από 22%, θα φθάσουν μέχρι τα 1.300 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι δηλώνουν ετήσια καθαρά κέρδη έως 20.000 ευρώ, ενώ επιπλέον όφελος από 22 έως 176 ευρώ, θα έχουν όσοι αυτοαπασχολούμενοι έχουν ετήσια εισοδήματα από 13.000 έως 20.000 ευρώ, λόγω του «πάγου» στην εισφορά αλληλεγγύης.

Όπως είναι λογικό, δε, όσο ανεβαίνουν τα εισοδήματα, τόσο διευρύνονται οι ελαφρύνσεις. Ενδεικτικά, για ελεύθερο επαγγελματία με εισόδημα 25.000 ευρώ το συνολικό όφελος φτάνει στα 1.776 ευρώ, για εισόδημα 30.000 ευρώ το όφελος ανεβαίνει στα 2.076 ευρώ, για εισόδημα 40.000 ευρώ σκαρφαλώνει στα 2.826 ευρώ.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ