Υπέροχα σοκολατένια μελομακάρονα από την Ντίνα Νικολάου

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δεν γίνονται. Αν τα δοκιμάσετε με σοκολάτα θα ξετρελαθείτε!

ΥΛΙΚΑ

Για τα μελομακάρονα

200 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος

250 γρ. ελαιόλαδο

25 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο

1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

ελάχιστο γαρίφαλο, σε σκόνη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

Για το σιρόπι

1 νεροπότηρο νερό

1½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

φλούδα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι

1 ξυλάκι κανέλας

3 κουτ. σούπας μέλι

Για το στόλισμα

800 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

100 γρ. βούτυρο

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το νερό, τη ζάχαρη, τις φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού και την κανέλα και βράζω για 3 λεπτά από τη στιγμή που το μείγμα θα κοχλάσει. Αποσύρω από τη φωτιά, αφήνω το σιρόπι να κρυώσει για λίγα λεπτά και προσθέτω το μέλι. Ανακατεύω καλά για να διαλυθεί και μετά αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

ΒΗΜΑ 2 Για τα μελομακάρονα: Σε μια λεκανίτσα ρίχνω το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύω καλά με το σύρμα μέχρι να ενωθούν. Αρχίζω να ρίχνω σταδιακά το αλεύρι και τη σόδα, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, ενώ στην πορεία, όσο το μείγμα σφίγγει, συνεχίζω το ανακάτεμα με τα χέρια, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη λαδωμένη και μαλακή, όχι σφικτή.

ΒΗΜΑ 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

ΒΗΜΑ 4 Κόβω το μείγμα σε κομμάτια όσο ένα μεγάλο καρύδι, τα πλάθω πρώτα στρογγυλά και στη συνέχεια τους δίνω το χαρακτηριστικό οβάλ σχήμα. Αν θέλω, βέβαια, απλώνω ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης σε μια επιφάνεια, το πιέζω να απλώσει αλλά όχι να λεπτύνει ιδιαίτερα και την κόβω με μικρά κουπ πατ σε διάφορα γιορτινά σχήματα, όπως καμπανούλες, αστέρια, μισοφέγγαρα, χριστουγεννιάτικα δέντρα κ.ά.

ΒΗΜΑ 5 Στρώνω με λαδόκολλα δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου ή 2 ρηχά ταψιά και αραδιάζω εκεί τα μελομακάρονα, σε απόσταση 2 – 3 εκ. το ένα από το άλλο. Τα ψήνω για 30 – 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.

ΒΗΜΑ 6 Όσο είναι ακόμα καυτά, τα βάζω ανά 2 σε μια τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζω για 2 – 3 δευτερόλεπτα στο κρύο σιρόπι. Τα απλώνω επάνω σε σχάρα και τα αφήνω για 2 ώρες μέχρι να στραγγίξει το πολύ σιρόπι.

ΒΗΜΑ 7 Για το στόλισμα: Λιώνω τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί.

ΒΗΜΑ 8 Με δύο πιρούνια βουτάω ένα ένα τα μελομακάρονα στη σοκολάτα μέχρι να καλυφθεί παντού. Τα τοποθετώ σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αλουμινόχαρτο.

ΒΗΜΑ 9 Επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να τελειώσω όλα τα μελομακάρονα. Αν υπάρχει χώρος στο ψυγείο τα βάζω εκεί για 2-3 ώρες μέχρι να παγώσουν, διαφορετικά, τα αφήνω όλη τη νύχτα σε δροσερό μέρος.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ