Μητσοτάκης στη Βουλή: Γιατί αποφασίσαμε το lockdown- Θα χρειαστούμε 10 μέρες & μετά θα δούμε πτώση, δύσκολες οι επόμενες εβδομάδες (βίντεο)

Όσα είπε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων... 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε σήμερα, από το βήμα της Βουλής, τους πολιτικούς αρχηγούς για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε να μπει η χώρα σε καθολικό lockdown, αν και αρχικά είχε αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο, αλλά και για το φλέγον ζήτημα των ΜΕΘ. 

«Ο στόχος όλων μας ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου οριζόντιου δρακόντειου lockdown» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως «επιλέξαμε όλο αυτό το διάστημα τις τοπικές παρεμβάσεις. Εξηγήσαμε ότι αν μπορέσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας που υποδεικνύουν οι ειδικοί θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα οριζόντιο 2ο lockdown. Το ίδιο έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

Ωστόσο, συνέχισε λέγοντας πως «δεν καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις εστίες γρήγορης έξαρσης του ιου. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το δραστικό μέτρο του οριζόντιου lockdown όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων».

«Είδαμε τις τελευταίες 10 ημέρες μια επιθετική αύξηση» επεσήμανε χαρακτηριστικά. 

 

 

«Αν συνεχίζαμε με αυτούς τους ρυθμούς το σύστημα υγείας θα δεχόταν κάθε μέρα πάνω από 1.000 ασθενείς και μπορεί πάνω από 100 να χρειαζόντουσαν ΜΕΘ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Μιλώντας, δε, για το φλέγον ζήτημα των ΜΕΘ, επεσήμανε πως «ο αριθμός των ΜΕΘ που διαθέτει μια χώρα δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις προτεραιότητες. Δυστυχώς κάποιοι θα οδηγηθούν στις ΜΕΘ και κάποιοι θα καταλήξουν. Δεν έχει βρεθεί ένας υπουργός υγείας στην Ευρώπη ο οποίος να μην έχει καταλήξει στην ίδια διαπίστωση. Όσες μονάδες κι αν έχουμε, δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας».

«Η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη απόφαση. Διότι εκτός από την εφαρμογή τα μέτρα χρειάζονται και προσαρμογή» είπε ο πρωθυπουργός. «Άλλα ισχύουν σε αναταραχή, άλλα σε τρικυμία, άλλα σε τσουνάμι. Μπροστά σε αυτό το τσουνάμι οφείλουμε να ορθώσουμε έναν κυματοθραύστη. Δοκιμάσαμε πολλά σχέδια αλλά προδόθηκαν από συμπεριφορά κάποιων».

«Ξέρουμε σήμερα ποιες ήταν οι εστίες διασποράς του ιού. Το λέμε για να εξηγήσουμε στην κοινωνία ότι αυτές οι συμπεριφορές δημιουργούν πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλους. Η βασική αιτία διασποράς ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων».

(Photo: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σχετικά με την πορεία των μέτρων, τόνισε για τα Χριστούγεννα πως «Πρώτος σταθμός μας θα είναι οι γιορτές. Αν πετύχουμε θα τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες».

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα να αποδώσουν. Ενδεχομένως να χρειαστούμε μια εβδομάδα, 10 ημέρες αλλά θα δούμε πτώση μετά. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Όπως είναι ήδη δύσκολες για τους εργαζόμενους που καλούνται να υποστούν τις συνέπειες της οριζόντιας παρέμβασης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά, δε, με το εμβόλιο, είπε πως αναμένεται τον Ιανουάριο του 2021 στη χώρα μας και πως φυσικά ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός, όμως θα πρέπει «να πείσουμε τους πολίτες ότι από τη στιγμή που θα είναι διαθέσιμο, πρέπει όλοι να εμβολιαστούν». 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ