Yes I do: Σήμερα από Κουβέλη-Βενιζέλο στα μέτρα Σαμαρά

Με έτοιμο τον κατάλογο των μέτρων 11,6 δισ. ευρώ υποδέχεται σήμερα ο Πρωθυπουργός τους δυο κυβερνητικούς εταίρους στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Το μεγάλο «ναι» στα μέτρα θα πουν οι δυο πολιτικοί αρχηγοί, παρά τις ενστάσεις και διαφωνίες που προβάλλουν.

Με έτοιμο τον κατάλογο των μέτρων 11,6 δισ. ευρώ υποδέχεται σήμερα ο Πρωθυπουργός τους δυο κυβερνητικούς εταίρους στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Το μεγάλο «ναι» στα μέτρα θα πουν οι δυο πολιτικοί αρχηγοί, παρά τις ενστάσεις και διαφωνίες που προβάλλουν.

Ο Αντώνης Σαμαράς απέφυγε να συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών πριν από τις ευρωπαϊκές του συναντήσεις προκειμένου να ξεπεράσει τυχόν κακοφωνίες για τα μέτρα αλλά και για να σηματοδοτήσει ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη των χειρισμών.

Τα «αγκάθια» που θα προκαλέσουν τριβές στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είναι η νέα μορφή εφεδρείας που μελετάει η κυβέρνηση, οι μειώσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ, το μαχαίρι στα ειδικά μισθολόγια και το όριο στο οποίο θα αρχίζουν οι περικοπές των συντάξεων.

Ο κ. Σαμαράς έχει ένα πλήρες σχέδιο να παρουσιάσει στη σημερινή συνεδρίαση. Το βασικό του επιχείρημα θα είναι ότι η χώρα προκειμένου να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να πάρει την επόμενη δόση των 31,5 δις ευρώ θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να υλοποιήσει τα μέτρα όσο επώδυνα κι αν είναι αυτά. Ο Πρωθυπουργός, παρότι έχει ήδη ενημερώσει τηλεφωνικά τους δυο αρχηγούς για τα ταξίδια του σε Βερολίνο και Παρίσι αναμένεται να δώσει σήμερα πληρέστερη εικόνα των επαφών του με τους ξένους ηγέτες και να εκφράσει την ικανοποίησή του από την αλλαγή του κλίματος έναντι της Ελλάδας.

Ενστάσεις από Κουβέλη

Ο Φώτης Κουβέλης θα παρουσιάσει σήμερα τις δικές του σοβαρές ενστάσεις για τα μέτρα. Η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, η πλήρης αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και το όριο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις είναι θέματα με τα οποία η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να δείξει ότι συμφωνεί. Ειδικά το όριο για τις κύριες συντάξεις αποτελεί κόκκινη γραμμή για τον Φώτη Κουβέλη αφού ανέβαζε τον πήχη στα 1.000 ευρώ και τώρα το οικονομικό επιτελείο παρουσιάζει περικοπές σε συντάξεις των 700 και 800 ευρώ.

Τριβές με Βενιζέλο

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος αν και δεν έχει ενστάσεις ως προς τα επιμέρους μέτρα αφού τα περισσότερα τα είχε προσυπογράψει ως υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης η κριτική που άσκησε στον Πρωθυπουργό χθες κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει την αντίδραση του Πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε χθες να εννοηθεί ότι ο ευρωμαραθώνιος του κ. Σαμαρά δεν ήταν επιτυχημένος από τη στιγμή που δεν ετέθη το θέμα της επιμήκυνσης και δεν έλαβε μια ρητή διαβεβαίωση ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη και δεν τίθεται θέμα εξόδου από το ευρώ.Είναι βέβαιο ότι ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει σε αυτά τα επιχιερήματα προσπαθώντας ωστόσο να μη δηλητηριάσει το κλίμα συνοχής της συγκυβέρνησης.

Οι διαφωνούντες βουλευτές

Θεωρείται βέβαιο ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα συζητήσουν και το κλίμα που επικρατεί στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες ενόψει των σκληρών μέτρων. Επίδοξοι «αντάρτες» υπάρχουν και στα τρία κόμματα. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν ήδη προειδοποιήσει με διαγραφές και σε μια αυστηρή γραμμή θεωρούν ότι πρέπει να κινηθούν και οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης προκειμένου να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και προκύψουν διαρροές κατά την ψήφιση των μέτρων στη βουλή.

Χθες ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του σε Βερολίνο-Παρίσι. «Το καράβι έχει αρχίσει να γυρίζει, δίνουμε μία δύσκολη μάχη για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη και να ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας» είπε ο κ. Σαμαράς.

Παράλληλα προσπάθησε να βάλει την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης που θα ακολουθήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «το λόμπι της δραχμής έχασε μία αποφασιστική μάχη». Είναι σαφές ότι ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να θέσει από τώρα ένα δίλημμα «ή μέτρα ή έξοδος από το ευρώ» και να εντάξει τον ΣΥΡΙΖΑ στο «λόμπι της δραχμής».

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ