Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Η Ντίνα Νικολάοιυ δημιουργεί: Κέικ με φυστικοβούτυρο, μήλο και σάλτσα αλατισμένης καραμέλας

Αυτή η πλούσια γεύση του φυστικοβούτυρου δίνει σώμα και ιδιαίτερη γεύση στα κέικ. Σε συνδυασμό με το μήλο και την αλατισμένη καραμέλα γίνεται σούπερ!

ΥΛΙΚΑ

  • 180 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, καλά κοσκινισμένο

  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 3 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 100 γρ. καλής ποιότητας φυστικοβούτυρο (θα το βρείτε στα ψυγεία όλων των μεγάλων σούπερ μάρκετ)
  • 125 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 κουτάκι βανίλια σε σκόνη
  • 50 ml χυμός μήλου
  • 1 μήλο κόκκινο, ξεφλουδισμένο, χωρίς κουκούτσια και κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • Για την αλατισμένη καραμέλα
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 180 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 240 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουτ. σούπας ανθό αλατιού

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • ΒΗΜΑ 1Για το κέικ: Αλείφω με βούτυρο μια στρογγυλή φόρμα ή ταψί 20-22 εκ.

  • ΒΗΜΑ 2Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • ΒΗΜΑ 3Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω με ένα κουτάλι. Προσθέτω τη ζάχαρη, το φιστικοβούτυρο, το μαλακωμένο βούτυρο, τα χτυπημένα αυγά, τη βανίλια και το χυμό μήλου. Τα χτυπάω όλα με το μίξερ χειρός, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν καλά.
  • ΒΗΜΑ 4Προσθέτω τα κομματάκια μήλου και ανακατεύω καλά με μια σπάτουλα.
  • ΒΗΜΑ 5Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ψήνω για περίπου 1 ώρα, μέχρι το κέικ να φουσκώσει καλά.
  • ΒΗΜΑ 6Το αφήνω να κρυώσει για λίγα λεπτά, το ξεφορμάρω επάνω σε μια σχαρίτσα μέχρι να κρυώσει τελείως.
  • ΒΗΜΑ 7Απλώνω την σάλτσα αλατισμένης καραμέλας και σερβίρω.
  • ΒΗΜΑ 8Για την αλατισμένη καραμέλα: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζω την ζάχαρη σε μέτρια θερμοκρασία και την αφήνω να λιώσει. Κατά διαστήματα ανακινώ την κατσαρόλα (δεν ανακατεύω) για να λιώσει εντελώς. Μόλις λιώσει η ζάχαρη και αρχίσει να παίρνει κεχριμπαρένιο χρώμα, προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει. Χρειάζεται αρκετή προσοχή γιατί μόλις ρίξω το βούτυρο, φουσκώνει πολύ το μείγμα.
  • ΒΗΜΑ 9Αφού λιώσει το βούτυρο, αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος και ανακατεύω πάλι με μεγάλη προσοχή, γιατί θα φουσκώσει το μείγμα.
  • ΒΗΜΑ 10Μόλις ενσωματωθεί και η κρέμα γάλακτος προσθέτω τον ανθό αλατιού, ανακατεύω καλά και αφήνω την σάλτσα στην άκρη μέχρι να την χρησιμοποιήσω.
  • ΒΗΜΑ 11Αν μου περισσέψει μπορώ να την διατηρήσω σε αποστειρωμένο βάζο μέχρι και 2 εβδομάδες.
  • ΒΗΜΑ 12Όταν θελήσω να την ξαναχρησιμοποιήσω θα πρέπει να την ζεστάνω λίγο για να γίνει και πάλι ρευστή.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ