Κορωνοϊός: Ο ιός προσβάλει νεότερους σε ηλικία ανθρώπους – Φόβοι και ανησυχίες για 2ο κύμα

Φόβοι για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Δύο πράγματα ανησυχούν τους επιστήμονες και την πολιτεία σχετικά με τον κορονοϊό.

Το πρώτο είναι η διασπορά στις μεγάλες πόλεις. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται σημαντική άνοδος. Το δεύτερο είναι η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των νοσούντων. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως έχει μειωθεί κατά 2 χρόνια μέσα σε δύο μήνες.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρθηκε και η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Η κ. Λινού σημείωσε πως οι νέοι πάντα ήταν πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό, όμως δεν ασθενούσαν σοβαρά. Ευτυχώς, είπε, αυτό δεν έχει αλλάξει αλλά οι νέοι έρχονται σε επαφή με άλλους οπότε η διασπορά μπορεί να είναι μεγαλύτερη.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως η αύξηση των κρουσμάτων στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, είναι θέμα που πρέπει να ανησυχήσει καθώς φαίνεται πως ο ιός έχει διασπαρεί στην κοινότητα.

 

Τα φαινόμενα συνωστισμού είναι αυτά που τρομάζουν ιδιαίτερα, καθώς σε περίπτωση κρουσμάτων, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ιχνηλάτηση.

"Ο ιός έχει διασπαρεί στην κοινότητα, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις (σ.σ.: των μεγάλων αστικών κέντρων) δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους ιχνηλάτηση", είπε ο κ. Σύψας. "Εύχομαι να μην έχουμε κάποιο ατύχημα το καλοκαίρι και να βγει ομαλά ο Αύγουστος", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο στατιστικό στοιχείο που φέρνει στο "φως" ο ΕΟΔΥ και χρίζει προσοχής, είναι πως μέσα στον Ιούλιο, το ποσοστό των κρουσμάτων ηλικίας 18-39 ετών σημείωσε αύξηση 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας, ενώ 0,2 της μονάδας ήταν η αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 40-64 ετών. Την ίδια ώρα, μείωση παρατηρείται στο ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που προσβλήθηκαν από τον ιό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ