Στα 104 πέθανε ο θρύλος του Χόλιγουντ, Ολίβια ντε Χάβιλαντ – Το αφιέρωμα στη βραβευμένη με δύο Όσκαρ ηθοποιό (Φωτό)

Ήταν η σταρ της ταινίας "Όσα παίρνει ο άνεμος"

Σε ηλικία 104 ετών έφυγε από τη ζωή στο Παρίσι η θρυλική ηθοποιός Ολίβια ντε Χάβιλαντ, που απέσπασε κατά τη διάρκεια της καριέρας της δύο βραβεία Όσκαρ.

 

 

Η τελευταία εν ζωή ηθοποιός της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ, πέθανε την Κυριακή από φυσικά αίτια στο σπίτι της στο Παρίσι, όπου έζησε για περισσότερα από 60 χρόνια, σύμφωνα με τo Reuters.

 

 

Λίγα λόγια για την Ολίβια ντε Χάβιλαντ…

Η Ντε Χάβιλαντ ήταν βραβευμένη με δύο Όσκαρ για τις ταινίες «Δώσ' μου πίσω το παιδί μου» το 1946 και «Η κληρονόμος» του 1949.

 

 

Για τον ρόλο της Μέλανι στο «Όσα παίρνει ο άνεμος» το 1939, προτάθηκε για όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου, το οποίο έχασε από τη συμπρωταγωνίστριά της Χάτι ΜακΝτάνιελ - γνωστή για το ρόλο της ως «Μάμι» - η γκουβερναντα της κακομαθημένης «Σκάρλετ ο' Χάρα» στην ταινία - και πρώτη Αφροαμερικανίδα που κέρδισε Βραβείο Όσκαρ.

 

 

Η αντιπαλότητα με την αδελφή της και επίσης πασίγνωστη ηθοποιό Τζόαν Φοντέιν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο Χόλιγουντ για χρόνια.Οι δυο αδελφές είχαν κακές σχέσεις από μικρές κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποξένωσή τους από το 1975.

 

 

Η Ολίβια Μαίρη Ντε Χάβιλαντ γεννήθηκε στο Τόκιο από Βρετανούς γονείς, τον δικηγόρο Ουόλτερ Ντε Χάβιλαντ και την ηθοποιό Λίλιαν Αυγούστα Ρουζ. Οι γονείς της χώρισαν όταν αυτή ήταν τριών ετών και μετακόμισε με τη μητέρα της και την αδελφή της, Τζόαν, στην Σαρατόγκα της Καλιφόρνια.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RIP #OliviadeHavilland #fotokabemayor

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kabemayor (@kabemayor) στις

 

Στα 18 της η Ντε Χάβιλαντ, ακόμη φοιτήτρια στη δραματική σχολή επιλέχθηκε να ερμηνεύσει το ρόλο της Έρμια στο Όνειρο Θερινής Νυκτός του Σαίξπηρ που ανέβαινε εκείνη την περίοδο σ' ένα θέατρο της Καλιφόρνια. Την ίδια χρονιά η εταιρεία παραγωγής Warner Bros. χρηματοδότησε τη μεταφορά του θεατρικού στη μεγάλη οθόνη κι η Ντε Χάβιλαντ βρέθηκε να ερμηνεύει ξανά το ρόλο της Χέρνια, αυτή τη φορά στη μεγάλη οθόνη.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Many of you may have heard about Olivia De Havilland’s passing and so I would just like to take this time to write something. The thing I always admired most about Olivia was her grace and endurance, it seems that no matter what trials she had to overcome she always prevailed. I remember watching Captain Blood and Robin Hood when I was little, and being so transfixed by her beauty and presence, but besides that, she also always managed to bring something so powerful and unique to film, a quiet combination of strength and vulnerability that made her an incredible actress to watch. In some ways she reminds me so much of that quote about Melanie - ‘She spoke kind and flattering words from a desire to make people happy, if only temporarily’ and I think that rings true for Olivia as a person. I also appreciate how much love she holds for film as a medium and her protection of cinema, especially where actors legacies like Vivien Leigh’s are concerned, as she always speaks about her costars with such a fondness and nostalgia, her interviews are so lovely to listen to. I can’t help but reflect upon her life and films with such a warm, affectionate feeling, and I think that’s what Livvie inspired in so many of us. Rest easy angel, we love you ???‍♀️. / / #screenlegend #melaniehamilton #Oldmovies #stunning #moviestar #Glamour #classichollywood #vintage #40sfashion #beautiful #history #style #iconic #filmstar #goals #Classicbeauty #elegant #retro #blackandwhite #oldhollywood #cinema #gonewiththewind #actress #styleicon #aesthetic #classicfilm #classicmovies #oliviadehavilland #1940sfashion #vintageglamour

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sophie/Old Hollywood ??‍♀️ (@hollywood.era) στις

 

Ακολούθησε το συμβόλαιο με τη Warner Bros. και μια σειρά ταινιών στις οποίες υποδύονταν το έτερον ήμισυ του Έρολ Φλιν. Η αναγνώριση για τη Ντε Χάβιλαντ ήρθε όμως μετά τη συμμετοχή της στην επική ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος».

 

 

Η Ντε Χάβιλαντ όμως δεν ήταν ευχαριστημένη με τον τρόπο που χρησιμοποιείτο από τη Warner Bros., όπως η φίλη της η Μπέτι Ντέιβις, που είχε προσπαθήσει να σπάσει χωρίς επιτυχία το συμβόλαιό της το 1937. Το 1943 η Ντε Χάβιλαντ πήγε τη Warner Bros. στα δικαστήρια και κατάφερε να αποδεσμευτεί του συμβολαίου της κι αυτό ακολούθησε μια σειρά επιτυχημένων ταινιών και δύο Όσκαρ ερμηνείας.

 

 

Η Ολίβια Ντε Χάβιλαντ είχε αποσυρθεί από την υποκριτική κι εδώ και χρόνια κατοικούσε στο Παρίσι.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

«Tu, Melania, sei tanto buona che sei stupida!» ❤️ • • • • • • • • • • #oliviadehavilland #melaniehamilton #gonewiththewind #viacolvento #melania

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Danilo (@rodja_80) στις

 

ΤΙ ζητούσε από τη ζωή της, η Ολίβια ντε Χάβιλαντ…

Πριν 67 χρόνια στο απόγειο της καριέρας της είχε συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Αλέκο Λιδωρίκη, στο σπίτι της στο Χόλιγουντ για τη ζωή της, τα σχέδια της ακόμη και για τη σχέση της με την ελληνική γλώσσα.

 

 

«Τι ακριβώς ζητάτε από την ζωή σας», είχε ρωτήσει ο Λιδωρίκης την Ολίβια ντε Χάβιλαντ στις αρχές του 1953: «Αυτό που κάνει την ύπαρξη μας ν' αξίζει. Αυτό που ευτυχώς, βρήκα στην τέχνη μου: ικανοποίηση, ολοκλήρωση.

 

 

Μα που δεν μπόρεσα να το βρω στη ζωή μου. Για μια γυναίκα τι υπάρχει πιο μεγάλο από το να συνδέσει τη ζωή της με τη ζωή ενός άνδρα; Να αναπνέει μαζί του χαρές και λύπες; Να συμμερίζεται τον κάθε αγώνα του, όπως κι εκείνος να συμπαθεί και να βοηθεί κάθε δικό της...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bye bye Melita! ? #adiosaunagrande #oliviadehavilland #dep #loqueelvientosellevo #laheredera #ytantasmás #luto #cine #peliculas

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ana Molina ??‍♀️ (@anamolinarbide) στις

 

Σωματική και ψυχική αδελφοσύνη που να χαρακτηρίζεται από αγάπη και αρμονία... Όλα τα αλλά είναι ψεύτικα και πρόσκαιρα. Μα με τον έρωτα, τον τίμιο το βαθύτερο, φθάνει κανείς ως το Θεό. Εγώ τον ονειρεύτηκα, μα, δυστυχώς, ήταν μοιραίο να μην το φθάσω».

 

 

Στην συνομιλία της με τον Αλέκο Λιδωρίκη, η Ολίβια ντε Χάβιλαντ είχε αναφερθεί στην προσωπική της ζωή, στον πρώτο της γάμο, σε ανθρώπους που μέχρι τότε είχε γνωρίσει στη ζωή της.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vale Olivia de Havilland. It was an honour to play you. ??? . . . #oliviadehavilland #actress #valeoliviadehavilland #filmactress

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ashlee Lollback (@ashlollback) στις

 

«Τα χρόνια, η πείρα, οι προσωπικές ατυχίες μας κάνουν να ξεχνούμε τα πάθη που κάποτε κυριαρχούσαν μέσα μας. Επιθυμούμε να μας συγχωρέσουν αν κάναμε κάτι κακό ή συγχωρούμε εμείς αυτούς που κατά βάθος αγαπούμε, όσο κι αν κάποτε μας πλήγωσαν».

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RIP Olivia de Havilland #oliviadehavilland #actress #hollywoodstar #1940s #style #gonebutneverforgotten #gonewiththewind

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη fiona monti-colombi (@fifiphones) στις

 

Μίλησε όμως και για τους νέους που θέλουν να γίνουν ηθοποιοί του κινηματογράφου δίνοντας τους τη συμβουλή: «Μην προχωρήσετε ποτέ προς ένα στούντιο, αν πρώτα δεν αποκτήσετε, έστω και τη μικρή πείρα του θεάτρου. Τα θέατρο είναι το άλφα και το ωμέγα για να μπορέσει ένα καλλιτέχνης να επιβληθεί με σοβαρότητα, ακόμη κι αν επιλέξει όχι το θέατρο, αλλά τον κινηματογράφο ή και την τηλεόραση».

 

 

H σχέση της με τα ελληνικά

Αποχαιρετώντας τον Αλέκο Λιδωρίκη, η Ολίβια ντε Χάβιλαντ, όπως αναφέρει ο ίδιος, πηγαίνει σε μια μικρή βιβλιοθήκη στο καλλιτεχνικό της σαλόνι της και φέρνει ένα χρυσοπράσινο άλμπουμ. Το ανοίγει. Βγάζει αποκόμματα, παλιά γράμματα και μερικά χειρόγραφα.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#queenolivia #beautifulphoto foto by great Photographer @drgotts ?thank you for this great immortal pic #oliviadehavilland

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Barbara Scarano Photography (@barbaramscarano) στις

 

«-Διαβάστε, λέει. Για εσάς δε θα είναι δύσκολο...

-Κοιτάζω με ευχάριστη έκπληξη.

-Μα αυτά είναι Ελληνικά!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dernière légende d'Hollywood, Olivia de Havilland est morte à 104 ans à Paris... ?? #oliviadehavilland

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Paris (@marinette_les_bas_bleus) στις

 

-Διαβάστε, επιμένει η Ολίβια... Θέλω να σας ακούσω...

-"Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ... Ιχθύς..."

 

 

Και παρακάτω:

-"Θάλαττα", "Σοφοκλής", «"ναξαγόρας", "Αναξίμανδρος". Μα, τι είναι ολ' αυτά;

 

 

-Είναι από του πατέρα μου τις σπουδές. Είχε μανία με τα ελληνικά. Και όταν το ξαναείδα, έπειτα από τόσα χρόνια, ξέρετε τι μου είπε;.. «Ολίβια φιλώ σε...»

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, χαμογελάει και εξηγεί:

 

 

- Αυτό θα πει: Ολίβια σ' αγαπώ. Έτσι δεν είναι;».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ