Ματωμένος γάμος: Ένοπλοι εισέβαλαν στην γαμήλια τελετή, σκότωσαν 19 & τραυμάτισαν 32

Οι ένοπλοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτες και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως κατά των καλεσμένων... 

 

Στο αίμα "βάφτηκε" ένας γάμος στην Νιγηρία, όταν ένοπλοι σκότωσαν 19 ανθρώπους στην πολιτεία Καντούνα, περιοχή όπου συμβαίνουν βίαια επεισόδια.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι ένοπλοι, που κινούνταν με μοτοσικλέτες, επιτέθηκαν στο χωριό Κούκουμ-Ντάτζι, στην περιοχή Καουρά, το βράδυ της Κυριακής και άνοιξαν πυρ εναντίον των καλεσμένων σε γάμο.

«Σκότωσαν 18 ανθρώπους στη γαμήλια τελετή και τραυμάτισαν άλλους 32, στην πλειονότητά τους νέους άνδρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο περιφερειάρχης Μπέγκε Κατούκα Αγιούμπα. «Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου, ενώ άλλοι τρεις υπέκυψαν σε νοσοκομείο» όπου διακομίστηκαν, διευκρίνισε ο ίδιος.

Περιοχή σκληρών συγκρούσεων

Δεν είναι σαφές το κίνητρο της επίθεσης. Η περιοχή έχει μετατραπεί επανειλημμένα σε "θέατρο" αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ μουσουλμάνων κτηνοτρόφων και χριστιανών αγροτών.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας στην πολιτεία Καντούνα επιβεβαίωσε ότι διαπράχθηκε επίθεση, αλλά δεν έδωσε απολογισμό. «Μας αναφέρθηκε ότι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση, αλλά δεν έχουμε ακόμη οριστικό αριθμό θυμάτων», είπε ο Μοχάμεντ Τζαλίγκε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. 

Στο νότιο τμήμα της πολιτείας Καντούνα, όπου ο πληθυσμός είναι κατά πλειονότητα χριστιανικός, ξεσπούν τα τελευταία χρόνια αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς οι προστριβές για τα δικαιώματα πρόσβασης στα βοσκοτόπια και στο νερό έχουν εκτραχυνθεί.

Το τελευταίο διάστημα, οι συγκρούσεις αναζωπυρώθηκαν, με τις πολιτειακές αρχές να καταβάλλουν προσπάθειες να υπάρξει ανακωχή, χωρίς επιτυχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ