Και άριστη & τέλεια η Αριστοτέλεια Δόγκα, η Εισαγγελέας στη δίκη Τοπαλούδη - Γιατί αναγκάστηκε να κατεβάσει το προφίλ της στο facebook

Ποια είναι η γενναία δικαστής...

Το πρόσωπο των ημερών έχει γίνει, με την συγκλονιστική της αγόρευση, η Εισαγγελέας στη δίκη Τοπαλούδη, Αριστοτέλεια Δόγκα. 

Καταπέλτης κατά των δύο κατηγορουμένων για την δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας, ζήτησε την ενοχή τους για τους βασανισμούς, τον βιασμό και τον αποτρόπαιο θάνατο της άτυχης κοπέλας, χαρακτηρίζοντάς τους "ψυχρούς" και "άθλια υποκείμενα".

Επίσης, η κ. Δόγκα ανέφερε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενη στους γονείς της άτυχης κοπέλας «Το παιδί σας οδηγήθηκε ως πρόβατο ως επί σφαγή, αν μπορώ να απαλύνω τον πόνο σας, θα σας πω ότι η Ελένη ήταν μια ηρωίδα, δεν ήταν μόνο ένα δώρο ζωής. Με όνειρα, ένα κορίτσι με πολύ υψηλούς στόχους που αντιστάθηκε με απίστευτο σθένος στο σπίτι του τρόμου. Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο, θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι σύμβολο, γιατί με πικρία βλέπω ότι το 2020 η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν ένα τίποτα σε πολλές περιπτώσεις».

«Η κόρη σας σαν λαμπρό αστέρι θα μας δείχνει πάντα τον δρόμο από εκεί που είναι. Εφεξής εγώ και η Ελένη θα είμαστε μαζί, σας δίνω τον λόγο μου. Να κηρυχτούν ένοχοι όπως κατηγορούνται, δεν έχω καμία αμφιβολία» είπε κλείνοντας την αγόρευσή της η γενναία εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού δικαστηρίου της Αθήνας,  συγκινόντας τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη.

Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, η μητέρα της Ελένης, κ. Κούλα Τοπαλούδη, έκοψε μερικά λουλούδια και μετά τη δίκη, τα οποία έδωσε ο πατέρας της άτυχης 21χρονης στην Αριστοτέλεια Δόγκα μετά την δίκη, λέγοντάς της πως «είναι από την Ελένη».

Η ίδια συγκινήθηκε από την πράξη αυτή των γονιών της κοπέλας και ανέβασε την φωτογραφία με τα κόκκινα τριαντάφυλλα στη σελίδα της στο facebook, με το σχόλιο «Το ωραιότερο και πολυτιμότερο δώρο της ζωής μου. Κυρία Κούλα… Σας ευχαριστώ».

 

Η ανάρτησή της αυτή έγινε viral, με την Αριστοτέλεια Δόγκα να κατεβάζει τελικά το προφίλ της, μετά την δημοσιότητα που προσέλκυσε.

Πολλά ήταν τα θέτικα μηνύματα που δέχθηκε για την στάση της στο δικαστήριο, όμως προκάλεσε και την αντίδραση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού.\

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κατήγγειλε ότι η εισαγγελική λειτουργός, στην αγόρευση της, μίλησε απαξιωτικά για το υπερασπιστικό έργο των δικηγόρων, ζητώντας της να ανακαλέσει.

Οι επίμαχες φράσεις της Αριστοτέλειας Δόγκα που πυροδότησαν την αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου ήταν οι εξής:

«Από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας. Έχω ακούσει από συνηγόρους κατηγορουμένων να λένε ότι είμαστε συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συλλειτουργός στη Δικαιοσύνη είναι αυτός που αποσκοπεί σε αυτό που αποσκοπεί όλη η Δικαιοσύνη. Στην ανεύρεση της αλήθειας...».

«Υπάρχει κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι... Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους».

«Πείτε τα έτσι και μετά αλλιώς και έτσι όλο και κάποια αμφιβολία θα γεννηθεί».

Ο ΔΣΑ ζήτησε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κινηθεί άμεσα σε βάρος της η προβλεπόμενη, κατά νόμο, πειθαρχική διαδικασία, ενώ η Αριστοτέλεια Δόγκα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δευτερολογήσει για να δώσει διευκρινίσεις, λέγοντας πως όσα είπε διαστρεβλώθηκαν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε από συναδέλφους που ήταν παρόντες κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη Τοπαλούδη αλλά και από πλήθος δημοσιευμάτων του δικαστικού ρεπορτάζ που καλύπτουν την συγκεκριμένη δίκη, η Εισαγγελέας της έδρας, κατά την αγόρευσή της, αναφέρθηκε εξόχως απαξιωτικά και ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ στο υπερασπιστικό έργο των δικηγόρων λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι :

"Από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας. Έχω ακούσει από συνηγόρους κατηγορουμένων να λένε ότι είμαστε συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συλλειτουργός στη Δικαιοσύνη είναι αυτός που αποσκοπεί σε αυτό που αποσκοπεί όλη η Δικαιοσύνη. Στην ανεύρεση της αλήθειας",

"Υπάρχει κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι... Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους",

"Πείτε τα έτσι και μετά αλλιώς και έτσι όλο και κάποια αμφιβολία θα γεννηθεί".

Χωρίς καμία απολύτως διάθεση παρέμβασης στην ουσία της υπό εξέλιξη δίκης, η θέση αυτή της Εισαγγελέως προσβάλει στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα και το ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού, στο οποίο (δικηγορικό σώμα) προσδίδει συμπεριφορά αντίθετη προς τον θεσμικό του ρόλο και τις επιβαλλόμενες από το νόμο υποχρεώσεις του ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης, έλαβε χώρα καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων της, παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του ΚΠΔ και του ισχύοντος Κώδικα Δικηγόρων και απάδει στον εισαγγελικό θεσμό.

Καλούμε την Πρόεδρο του Δικαστηρίου να επαναφέρει άμεσα την Εισαγγελέα της έδρας στην τάξη, εφαρμόζοντας τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΠΔ και την ίδια την Εισαγγελέα να ανακαλέσει άμεσα τις άνω δηλώσεις της και να ζητήσει συγγνώμη από το δικηγορικό σώμα για τα όσα προσβλητικά καταφέρθηκε εις βάρος του.

Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κινηθεί άμεσα σε βάρος της η προβλεπόμενη, κατά νόμο, πειθαρχική διαδικασία.

Η παρούσα θα κοινοποιηθεί στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και στην Πρόεδρο του δικάζοντος Δικαστηρίου.

Ποια είναι η γενναία Εισαγγελέας

Η Αριστοτέλεια Δόγκα είναι και άριστη και τέλεια, κατά την ετυμολογία του ονόματός της.

Όπως αναφερόταν στη σελίδα της στο facebook, είναι γεννημένη στις 8 Αυγούστο, έχει καταγωγή από το Γαλαξίδι και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Πήγε Δημοτικό Σχολείο στη Μαράσλειο, ήταν μαθήτρια του 17ου Γυμνασίου Αθηνών, ενώ έκανε τις σπουδές της στη Νομική της Αθήνας.

Αγαπά τα αρχαία ρητά, αλλά και τα ζώα, όπως φαίνεται από τις παλαιότερες αναρτήσεις στη σελίδα της (πριν την κατεβάσει), ενώ μία από τις αναρτήσεις στο προφίλ της αφορούσε αυτή την φράση του Αριστοτέλη. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ