Η κυρία των Ελληνικών γραμμάτων Πηνελόπη Δέλτα - Η πλούσια και πολυτάραχη ζωή της

Η συγκλονιστική ζωή, το τραγικό τέλος της....

Στον καιρό που το βιβλίο ήταν απαραίτητο μέσο για το ταξίδι του μυαλού, παιδιά και ενήλικες ταξίδεψαν χάρη στο ταλέντο της Πηνελόπης Δέλτα. Έζησε μια πλούσια αλλά και πολυτάραχη ζωή που έλαβε τέλος από την ίδια, το 1841. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1874 σε μια οικογένεια που ήταν πλούσια και αρχοντική.

Τα μεγάλα της έργα, αποτελούν ακόμη και σήμερα θησαυρό για τα ελληνικά γράμματα. ”Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου”,  ”Τα μυστικά του βάλτου” και το ”Παραμύθι χωρίς όνομα” είναι έργα που επηρέασαν βαθύτατα τον πνευματικό κόσμο της Ελλάδας.

1. Πλούσια και ευαίσθητη.
Η Πηνελόπη Δέλτα μεγάλωσε σε ένα πλουσιοπάροχο περιβάλλον. Όπου ταξίδευαν οι γονείς της, πήγαινε και εκείνη μαζί τους. Είχε όλον τον χρόνο να αφιερωθεί στα γράμματα και στη γλώσσα που από μικρή έδειχνε να αγαπάει πολύ. Παρόλα αυτά, δεν ήταν το καλομαθημένο κορίτσι και έδειχνε ευγένεια και ευαισθησία για τους συνανθρώπους της. Το πατρικό της επώνυμο ήταν Μπενάκη, κόρη του εθνικού ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη.

2. Ο αυταρχισμός των γονιών της.
Η ζωή της Πηνελόπης Δέλτα σημαδεύτηκε από την οικογένειά της. Λόγω του κύρους των γονιών της, η Πηνελόπη από μικρή ηλικία όφειλε να είναι η ”βιτρίνα” της οικογένειάς της. Με αυτόν τον τρόπο, καταπιέστηκε πάρα πολύ κατά την περίοδο της ανατροφής της και αυτός ο συνεχής αυταρχισμός που δεχόταν στην παιδο-εφηβική της ηλικία, της άφησε βαθιά τραύματα τα οποία επηρέασαν την προσωπική της ζωή και ψυχική της υγεία.

3. Παντρεύτηκε στα 21 της χρόνια.
Η αρχόντισσα των ελληνικών γραμμάτων προκειμένου να ξεφύγει από την καταπίεση της οικογένειάς της, παντρεύτηκε στα 21 της χρόνια τον επιχειρηματία Στέφανο Δέλτα. Αυτός  ο γάμος ήταν καταλυτικός ακόμη και για την συγγραφική της εξέλιξη καθώς απέκτησε μια οικογένεια υγιέστατη. Έκανε τρείς κόρες, την Βιργινία, την Αλεξάνδρα και την Σοφία.

4. Έβαλε τα θεμέλια στο παιδικό βιβλίο.
Για να γίνει κάποιος άνθρωπος ξεχωριστός, χρειάζεται να δημιουργήσει έναν δρόμο που μέχρι την εμφάνισή του, κανείς άλλος δεν είχε δει. Η Πηνελόπη Δέλτα κάλυψε το τεράστιο κενό που υπήρχε στο παιδικό βιβλίο στην Ελλάδα της εποχής της και θεμελίωσε το ίδιο το είδος ώστε να εξελιχθεί από άλλους συγγραφείς, μετά από αυτήν. Έργα όπως το ”Παραμύθι χωρίς όνομα”, ”Ο Τρελαντώνης” και ”ο Μάγκας” αποτελούν βιβλία που ένα παιδί μπορεί να μάθει σπουδαία πράγματα.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

??️❤️... #πηνελοπηδελτα #ιωνδραγουμης #ιστορίαχωρίςόνομα #lovestory

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ελευθερία Βογιατζή ✌ (@eleftheria_vogiatzy) στις

5. Η Ελλάδα στην καρδιά της και στο έργο της.
Αν υπήρχε τίτλος ”εθνική συγγραφέας” αυτός θα ανήκε στην Πηνελόπη Δέλτα. Μεγάλωσε με τις ελληνικές αξίες και η αγάπη της για την Ελλάδα, φαίνεται σε όλα της έργα. Η αγωγή των παιδιών για πολλές δεκαετίες, στηριζόταν στο συγγραφικό της έργο το οποίο ήταν βαθιά ελληνόψυχο.

6. Ήταν μια άτυπη ιστορικός.
Η αγάπη της για την Ελλάδα και το πάθος της για τα γράμματα, συνδέθηκαν και έτσι το συνολικό αποτέλεσμα ήταν μεγαλειώδες. Η Πηνελόπη Δέλτα δεν αρκέστηκε απλά στο να γράφει με το μοναδικό της τρόπο. Έκανε πραγματική ιστοριογραφική έρευνα η οποία αξιοποιήθηκε μετά από πανεπιστημιακά τμήματα Ιστορίας. Μάζεψε γραπτές και προφορικές μαρτυρίες που συνέστησαν ένα σπάνιο ιστορικό υλικό για την εποχή της.

7. Ευεργέτησε με πράξεις την Ελλάδα.
Θα περίμενε κανείς πως οι άνθρωποι των γραμμάτων είναι αποστασιοποιημένοι από τα εθνικά ζητήματα. Η Ελληνόψυχη Πηνελόπη Δέλτα δεν έμεινε ασυγκίνητη για τους αγώνες. Τόσο το 1918 όπου βοήθησε την παλιννόστηση Ελλήνων από τη Βουλγαρία, όσο και στη Μικρασιατική Καταστροφή, η μεγάλη Ελληνίδα συγγραφέας βοήθησε τους πρόσφυγες. Λίγο πριν πεθάνει, βοήθησε οικονομικά και τον αγώνα της Ελλάδας στο μέτωπο της Αλβανίας.

8. Ανεκπλήρωτος έρωτας με τον Ίωνα Δραγούμη.
Τα πρώτα χρόνια με τον Στέφανο Δέλτα ήταν καλά και τη βοήθησαν να βρει την γαλήνη που πάντα ζητούσε στην οικογένειά της. Ωστόσο, μετά το 1902 οι σχέσεις του ζεύγους Δέλτα δεν ήταν καλές. Σε μια δεξίωση στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η Πηνελόπη Δέλτα γνώρισε τον Ίωνα Δραγούμη και ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα. Η ειλικρίνειά της, την οδήγησε σε μεγαλύτερο αδιέξοδο καθώς εξομολογήθηκε στον Στέφανο Δέλτα ότι αγάπησε τον Ίωνα Δραγούμη. Δεν κατάφερε να πάρει διαζύγιο και έτσι άρχισε συχνά να αναζητά τρόπους να βάλει τέλος στη ζωή της αναφέρει το tsemperlidou,

9. Έβαλε τέλος στη ζωή της τη μέρα της έναρξης της γερμανικής κατοχής.
Η καταπίεση που έζησε στα παιδικά και εφηβικά της χρόνια, σε συνδυασμό με τον  ανεκπλήρωτο έρωτα για τον Δραγούμη, έκαναν την Πηνελόπη Δέλτα πολύ εύθραυστη ψυχολογικά. Ο θάνατος του Ίωνα Δραγούμη την έφερε σε ψυχολογικό τέλμα. Είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει τουλάχιστον δύο φορές ακόμη και μάλιστα, το είχε αναφέρει και σε ερωτική επιστολή προς τον Ίωνα Δραγούμη. Αφού ολοκλήρωσε το βιογραφικό έργο του Δραγούμη – με τη βοήθεια του αδελφού του, Φίλιππου Δραγούμη – η Πηνελόπη Δέλτα ήπιε δηλητήριο στις 27 Απριλίου του 1941, τη μέρα που οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα. Στις 2 Μαΐου άφησε την τελευταία της πνοή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ