Υπέροχη κοτομπουγάτσα με τυρί από τη Ντίνα Νικολάου

Πεντανόστιμη συνταγή!

Ιδανικά, για την κοτομπουγάτσα χρησιμοποιώ τα περισσεύματα από βραστό ή ψητό κοτόπουλο, ξεψαχνισμένο και κομματιασμένο με το χέρι.

Ακόμη μπορώ να χρησιμοποιήσω περισσεύματα από λεμονάτο κοτόπουλο (στραγγισμένο από τυχόν σάλτσα), όχι όμως από κοκκινιστό.

Αν δεν έχετε περισσεύματα μαγειρεμένου κοτόπουλου, βράζετε για 40 – 45 λεπτά ένα ολόκληρο μπούτι κοτόπουλου (με το κόκαλο), σε άφθονο νερό, μαζί με 1/2 ξερό κρεμμύδι, 1 φύλλο δάφνης και 2 καρφάκια γαρίφαλο. Μόλις κρυώσει το ξεψαχνίζετε, πετάτε την πέτσα και κομματιάζετε το ψαχνό.

ΥΛΙΚΑ

Για την πίτα

1 πακέτο φύλλα κρούστας (κάθε πακέτο περιέχει 10 – 11 φύλλα)

½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

2 φλιτζ. τσαγιού (400 ml) γάλα

1 φλιτζ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι

1½ φλιτζ. τσαγιού ψαχνό από βρασμένο ή ψητό κοτόπουλο, κομματιασμένο

2 κουτ. σούπας βούτυρο

500 γρ. φέτα, κατά προτίμηση μαλακή, θρυμματισμένη

250 γρ. ανθότυρο, κομματιασμένο με το πιρούνι

2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα

ελάχιστο μπαχάρι, σε σκόνη

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε  θερμά τη Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγή

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Για τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα σε μέτρια φωτιά και, λίγο πριν δω ότι πάει να πάρει βράση, ρίχνω πασπαλιστά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα. Χαμηλώνω ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύω για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει, ανακατεύοντας πολύ συχνά ώστε να μην κολλήσει αλλά και για να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια. Προσθέτω το βούτυρο, ανακατεύω μέχρι να λιώσει και αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτω τα κομματιασμένα τυριά και τα αυγά και ανακατεύω καλά. Τέλος, ρίχνω λίγο τριμμένο μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και αφήνω την κρέμα κατά μέρος, σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζω πάνω στην επιφάνεια της κρέμας, ώστε να μην κάνει πέτσα. Αφήνω την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς.

ΒΗΜΑ 2 Για την πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ένα μέτριο ορθογώνιο πυρίμαχο ταψάκι (χρησιμοποιώ το τυπικό σπιτικό ταψάκι με διαστάσεις περίπου 40 x 28 εκ.) και στρώνω 5 από τα φύλλα κρούστας, λαδωμένα και αυτά με πινέλο, ένα-ένα. Από πάνω αδειάζω την κρέμα και τη σκεπάζω με τα υπόλοιπα 5 ή 6 φύλλα κρούστας (ανάλογα με το πόσα περιέχει το πακέτο), λαδωμένα και αυτά ένα-ένα.

ΒΗΜΑ 3 Κόβω τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί, τις γυρίζω προς τα μέσα και τις στριμώχνω στα τοιχώματα του ταψιού. Αλείφω την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και βάζω το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου.

ΒΗΜΑ 4 Ψήνω την πίτα για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Τη σερβίρω ζεστή ή χλιαρή, αλλά όχι καυτή.

WHO IS WHO

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ