Covid-19: Αυτό είναι το νέο όνομα του Κορωνοϊού - 400 επιστήμονες αναζητούν το εμβόλιο - Έτοιμο σε 18 μήνες;

Στη «μάχη» κατά του νέου κορωνοϊού, που ονομάστηκε Covid- 19, οι επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Ο νέος κορωνοϊός, ο οποίος ξεκίνησε από την πόλη Wuhan της Κίνας και έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία, απέκτησε το επίσημο όνομά του, όπως ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Ο ιός ονομάστηκε «Covid-19».

Το «co» αντιστοιχεί στο «corona», το «vi» στο «virus», ιός δηλαδή και το «d» στο «disease» - ασθένεια, ενώ ο αριθμός 19 αναφέρεται στο έτος κατά το οποίο πρωτοεμφανίστηκε, που είναι το 2019.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ανέφερε ότι το πρώτο εμβόλιο κατά του Covid-19 ενδέχεται να είναι έτοιμο σε 18 μήνες.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε πως για τον λόγο αυτό «θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα σήμερα, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα όπλα για να αντιμετωπίσουμε τον ιό».

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε τονίσει πως ο νέος κορωνοϊός αποτελεί «πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο», πέρα από την Κίνα η οποία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με περισσότερους από 1.000 νεκρούς - με τον αριθμό τους να αυξάνεται καθημερινά.

Περίπου 400 επιστήμονες απ' όλον τον κόσμο έλαβαν μέρος στη διήμερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΠΟΥ, με στόχο την εντατικοποίηση της «μάχης» κατά του νέου ιού.

Παράλληλα, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στο ιατρικό περιοδικό “Jama”, το 41% ​​από τους πρώτους 138 ασθενείς που διαγνώστηκαν με τον Covid-19, σε ένα νοσοκομείο της πόλης Wuhan στην Κίνα, φαίνεται πως μολύνθηκε μέσα στο νοσοκομείο.

Ο νέος κορωνοϊός φαίνεται, δηλαδή, πως ξεκίνησε ως μία ενδονοσοκομειακή λοίμωξη στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Όπως είναι κατανοητό, πρόκειται για μία πολύ σημαντική είδηση.

Μάλιστα, σε περιπτώσεις σαν και αυτή φαίνεται πως αρκεί μία εξέταση όπως η βρογχοσκόπηση - κατά την οποία ο γιατρός εισάγει έναν λεπτό σωλήνα στους πνεύμονες του ασθενούς - ώστε να μεταδοθεί η λοίμωξη.

Πολλοί εργαζόμενοι του νοσοκομείου, καθώς και ασθενείς μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό.

Ο συγκεκριμένος ιός φαίνεται πως είναι αρκετά μολυσματικός, με τους επαγγελματίες υγείας να διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο.

Είναι σίγουρο, δε, πως χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πόσο μολυσματικός είναι ο ιός.

Μόνο ο χρόνος θα δείξει το πως θα εξελιχθεί ο νέος ιός, καθώς και το ποιες είναι οι πιθανότητες να περιοριστεί η εξάπλωσή του, ωστόσο ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση σε όλον τον κόσμο να ενώσει τις προσπάθειές του ώστε να αποφευχθούν «και άλλα κρούσματα και πολύ υψηλότερο κόστος».

«Ζητούμε από τις χώρες να είναι όσο πιο επιθετικές γίνεται, ακολουθούμε μια στρατηγική περιορισμού», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ