Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Πορτογαλία: 20 χρόνια μετά την νομιμοποίηση των ναρκωτικών - Μείωση των θανάτων σε εντυπωσιακά ποσοστά

Η ριζοσπαστική απόφαση που πήρε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να δώσει τέλος στο κακό έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα - Είναι η πρώτη χώρα που προχώρησε στην αποποινικοποίηση των ναρκωτικών

Στη  διάρκεια της δεκαετίας του 90 η κοινωνία της Πορτογαλίας αντιμετώπισε μία πρωτοφανή κρίση με τη χρήση ναρκωτικών. Ένας στους 100 κατοίκους ήταν εξαρτημένος από την ηρωίνη , ενώ αυξήθηκε δραματικά  ο ρυθμός μόλυνσης από τον ιό HIV  (AIDS), με αποτέλεσμα  να γίνει ο υψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ριζοσπαστική απόφαση που πήρε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να δώσει τέλος στο κακό, πρέπει να γίνει παράδειγμα και για τις άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα, ιδιαίτερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα ναρκωτικά έχουν σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από ό, τι το σύνολο των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Βιετνάμ, και στους πολέμους στο Ιράκ όσο και από το Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αποφάσισε να προχωρήσει στην αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών. Και ήταν η πρώτη χώρα που το έκανε.

Η πολιτική απέναντι στη χρήση και στην κατοχή ναρκωτικών δεν άλλαξε. Και οι δύο πράξεις παραμένουν παράνομες.

Ωστόσο η φύση των αδικημάτων δεν έχει πλέον αυστηρό ποινικό χαρακτήρα (π.χ. δεν συνδέεται το αδίκημα με την επιβολή ποινής φυλάκισης) αλλά υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση, πιο ήπια, εάν η ποσότητα που έχει κάποιος στην κατοχή του δεν υπερβαίνει αυτή που προβλέπεται για χρήση- κατά μέσο όρο- 10 ημερών.

Παράλληλα από το 1993 εφαρμόζονται προγράμματα ανταλλαγής βελονών και έτσι μέχρι και σήμερα όλοι οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών μπορούν να ανταλλάσσουν τις χρησιμοποιημένες σύριγγες με καινούριες στα φαρμακεία όλης της χώρας.

Η φαρμακευτική αγωγή επεκτάθηκε και βελτιώθηκε με επιτυχή αποτελέσματα.

Η εύρεση δεδομένων που δείχνουν ποια έκταση είχε πάρει  η χρήση σκληρών ναρκωτικών στην Πορτογαλία τη δεκαετία του 1990 είναι δύσκολη αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία που βοηθούν να κατανοήσουμε την αξιοσημείωτη  πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα.

Οι παρακάτω πληροφορίες που παρουσιάζει το Statista,  συλλέγουν δεδομένα από διάφορετικές πηγές για να απεικονίσουν ορισμένες βασικές εξελίξεις

Το 1999, στην Πορτογαλία καταγράφηκαν 369 θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών και το 2016 μόλις 30.

Επίσης ο αριθμός των νέων διαγνώσεων του ιού HIV που αποδίδεται στη χρήση μολυσμένης σύριγγας μειώθηκε σε 18 το 2017 έναντι 907 το 2000.

Οι νέοι νόμοι οδήγησαν επίσης και στην αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Ενώ το 1999 κρατούνταν στις φυλακές 3.863 άτομα για υποθέσεις που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, ο αριθμός μειώθηκε το 2017 σε 1.140.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ