Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Ενοχλήθηκε ο Ερντογάν με τον Μητσοτάκη: "Έκανε λάθος που κάλεσε τον Χαφτάρ - Να το διορθώσει και βλέπουμε" 

To Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε περιμένει η κυβέρνηση για να δει όλες τις λεπτομέρειες της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο θετικά στοιχεία:

Πρώτον, η επιμονή όλων των συμμετεχόντων σε πολιτική λύση, στη Λιβύη, και δεύτερον η επιμονή τους στο εμπάργκο όπλων.

«Αυτά τα δύο θετικά στοιχεία ελπίζουμε να βρουν το βηματισμό τους. Προαναγγέλθηκαν Επιτροπές, στις οποίες θα συμμετέχουν και χώρες που δεν ήταν στη Διάσκεψη. Είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι να δούμε όλες τις λεπτομέρειες. Εμείς, έχουμε κάνει όλες τις προεργασίες που χρειάζεται.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον κ. Σάρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Επιτροπής, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Έχουμε πει από την αρχή ότι θέλουμε να συμμετέχουμε σε όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, ιδίως όταν αυτά εξελίσσονται στη γειτονιά μας, όπως είναι το θέμα της Λιβύης», ανέφερε ο κ. Πέτσας σημειώνοντας πως η χώρα μας δεν έχει ποτέ αρνηθεί τις ευθύνες της, όταν χρειάζεται να συμμετάσχει σε μια ειρηνική επίλυση διαφορών.

«Πάντα είμαστε έτοιμοι ν' αναλάβουμε το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί. Αλλά πρώτα πρέπει να βάζουμε το άλογο και μετά το κάρο. Σημασία έχει να δούμε το πλαίσιο, στο οποίο θα δρομολογηθεί οποιαδήποτε παρέμβαση.

Γιατί δυστυχώς, υπάρχει, εδώ και πάρα πολλά χρόνια μία τραγική κατάσταση στη Λιβύη και πρέπει η Ευρώπη -και είναι καλό ότι ξεκίνησε, έστω και από χθες- ν' αναλάβει κι αυτή τις ευθύνες της για τη γειτονιά της», συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την Παρασκευή τη δυσφορία του στη Γερμανίδα Καγκελάριο για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στη Διάσκεψη.

«Αυτό που έχει σημασία από εδώ και πέρα είναι τι θα κάνουμε. Είναι να έχουμε τη φωνή που απαιτείται για τα εθνικά μας θέματα, αλλά και να βοηθάμε την Ευρώπη να βρει το βηματισμό της. Η Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη, για να μένει απαθής σ' αυτήν την κατάσταση, που συμβαίνει εδώ και μία δεκαετία στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι δεν συμμετείχαμε όταν ξεκίνησε η διαδικασία το 2015, δεν συμμετείχαμε ούτε το 2017, ενώ η συνάντηση του 2018, στην οποία συμμετείχε ο κ. Τσίπρας, ήταν πρωτοβουλία ιταλική και όχι η πρωτοβουλία που καλούμε σήμερα, ως Διάσκεψη του Βερολίνου.

Ο κ. Πέτσας, είπε επιπλέον, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ενοχλήθηκε από την επίσκεψη του Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα και ενδεχομένως και από τις ευχαριστίες που εξέφρασε για την ελληνική συνδρομή.

«Δεν μας επηρεάζει αυτό. Ο στόχος μας είναι να είμαστε παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Μας ενδιαφέρει να εφαρμόζεται το πλέγμα του Κοινοτικού Κεκτημένου και το Διεθνές Δίκαιο να είναι πάντα η πυξίδα μας και σ' αυτό θα επιμείνουμε. Ό,τι και να λέει ο κ. Ερντογάν ή οποιοσδήποτε άλλος, εμείς δεν ακολουθούμε σε χαρακτηρισμούς. Μένουμε στην ψύχραιμη αυτοπεποίθηση που διακρίνει την Ελλάδα ως χώρα», υπογράμμισε.

Παράλληλα δήλωσε πως οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν έχουν συναντηθεί δύο φορές και πως όλα τα ζητήματα που θέτει ο κ. Ερντογάν από την πρώτη στιγμή έχουν βρεθεί στο περιθώριο, με τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου, που χαρακτηρίζουν το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης ως ανυπόστατο, τονίζοντας ότι δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα για το Διεθνές Δίκαιο.

«Έχουμε δηλώσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό έχει φτάσει παντού και πιστεύουμε και στην Τουρκία», τόνισε ο κ. Πέτσας σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει πει ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει αυτή την στάση ψύχραιμης αυτοπεποίθησης, πρώτον γιατί έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, δεύτερον τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τρίτον τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

«Είναι μια φράση που δείχνει την αποφασιστικότητά μας. Και το μήνυμα αυτό είναι σαφές και φτάνει παντού. Ο κ. Χάφταρ, πάει ένα βήμα πέρα από την κατάργηση του «μνημονίου» Λιβύης-Τουρκίας.

Είναι έτοιμος την επόμενη ημέρα -εφόσον είναι αυτός το αποτέλεσμα της πολιτικής λύσης στη Λιβύη- να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, πιάνοντας το νήμα από το σημείο που το αφήσαμε το 2010 όταν σταμάτησαν οι κοινές διαπραγματεύσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για το μεταναστευτικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τους τέσσερις βασικούς άξονες του μεταναστευτικού και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και σε ό,τι αφορά τις επιστροφές.

«Όταν υπάρχει τόσο μεγάλο βάρος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, είναι δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι το σχέδιο που εφαρμόζουμε θέλει κάποιο χρονικό διάστημα να αποδώσει καρπούς.

Όταν βλέπει κανείς ότι ενισχύουμε τις επιστροφές, αρχίζει να πείθεται ότι όντως υπάρχει αποσυμφόρηση στα Ανατολικά, που είναι βασικό ζητούμενο. Γιατί η αποσυμφόρηση με μεταφορές προς την ενδοχώρα είναι πεπερασμένη, καθώς αφορά μόνο το πρώτο κύμα, το οποίο θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2020 και δεν θα υπάρξει άλλο. Αλλά όταν βλέπει επιστροφές, καταλαβαίνει ότι κάτι γίνεται.

Αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη δυσπιστία, είναι οι άνθρωποι στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, γιατί ίσως δεν πιστεύουν ότι θα γίνουν οι κλειστές δομές και ότι οι ανοιχτές θα κλείσουν. Αλλά αυτή είναι ξεκάθαρη δέσμευσή μας», υπογράμμισε επαναλαμβάνοντας ότι «θα ανοίξουν οι κλειστές και θα κλείσουν οι ανοιχτές άναρχες δομές που υπάρχουν σήμερα».

Για την πρώτη γυναίκα υποψήφια Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Σακελλαροπούλου είπε ότι είναι ένας δυνατός συμβολισμός που ακολουθεί μια σειρά άλλων ισχυρών συμβολισμών. «Έχουμε ήδη περάσει σε μια νέα δεκαετία αφήνοντας πίσω μια δεκαετία κρίσης.

Μιλάμε για μία νέα εποχή, μια εθνική αναγέννηση. Και τι καλύτερο να συμβολίσει αυτήν την εθνική αναγέννηση από μία γυναίκα. Επομένως, όλα αυτά τα συμβολικά βρίσκουν την έκφρασή τους στο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου και ευχόμαστε αυτή η ευρεία συναίνεση να εκφραστεί την Τετάρτη το πρωί», συνέχισε σημειώνοντας ότι με την εκλογή της δεν θα διαταχθεί το κυβερνητικό έργο με αλλεπάλληλες ψηφοφορίες.

«Μέσα σε αυτό το έργο, είναι και ο εκλογικός νόμος. Και όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, πάμε για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Επιλέγουμε έναν εκλογικό νόμο που να συνδυάζει τη δικαιοσύνη με την κυβερνησιμότητα και καλούμε τα άλλα πολιτικά κόμματα και κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση, εφόσον πιστεύει ότι μπορεί να διεκδικήσει κάποια στιγμή στο μέλλον να ξαναγίνει κυβέρνηση, να το ψηφίσει», συμπλήρωσε.

Για την οικονομία δήλωσε ότι μέσα στους πρώτους μήνες αυτής της χρονιάς, προχωρούμε στη συζήτηση με τους εταίρους μας, ώστε να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, όχι από το 2022, και να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερα, κοντά στο 2%.

«Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε κατευθείαν, είτε σταδιακά. Πιστεύουμε ότι αυτό εξυπηρετεί καλύτερα και τα συμφέροντα της Ελλάδας και τα συμφέροντα των Ευρωπαίων δανειστών μας. Γιατί βοηθά την οικονομική ανάπτυξη και όσο μεγαλώνει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, τόσο μεγαλύτερο εισόδημα έχουν οι Έλληνες πολίτες και το κράτος μας για να ξεπληρώσει τα δάνεια που μας έδωσαν οι εταίροι μας από την Ε.Ε», υπογράμμισε.

Είπε επίσης, ότι ήδη μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών έχουν δει από τις μισθοδοσίες τους μια αύξηση των χρημάτων που μπαίνουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό, γιατί έχουν μειωθεί ήδη οι φόροι και, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, έρχεται σοβαρή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στο 2020.

«Έρχεται, επίσης, μια δεύτερη φάση μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Είχαμε τη μείωση 22% μεσοσταθμικά το 2019. Θα ακολουθήσει ένα 8% μέσα στο 2020. Αλλά, επίσης πάρα πολύ σημαντικό, είναι ότι αυξάνεται και ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, που σημαίνει εισοδήματα, ιδίως για τη μεσαία τάξη, που επωφελείται πιο γρήγορα, όπως ήδη γίνεται από την ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας, καθώς πολλοί έχουν περιουσιακά στοιχεία στην κατοχή τους, όπως σπίτια ή κάποια οικόπεδα.

Όσο ανεβαίνει η αξία των ακινήτων, τόσο ανεβαίνει και ο πλούτος που έχουν στα χέρια τους. Αλλά και από το γεγονός ότι δημιουργούνται πολλές νέες θέσεις εργασίας, ώστε να αυξηθεί το εισόδημα με μόνιμο τρόπο στα νοικοκυριά», ανέφερε.

Τέλος, μιλώντας για τη νέα αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, είπε πως είναι μια πολύ καλλιεργημένη γυναίκα και «χαίρομαι πραγματικά, που θα έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε καθημερινά για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση τη δική σας και των Ελλήνων».

Χαφτάρ: Απομονώνεται η Τουρκία την ώρα που η Ελλάδα γράφει ιστορία

Νέα επίθεση στην Τουρκία εξαπολύει ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, υπογραμμίζοντας πως τη στιγμή που η κυβέρνηση Ερντογάν απομονώνεται και δαιμονοποιείται για τα εγκλήματά της, η Ελλάδα γράφει ιστορία με νέες φιλίες.

Σε νέα ανάρτηση στον λογαριασμό του “Μ.LNA” στο Twitter, που επί της ουσίας συνιστά τη “φωνή” του στρατηγού, Χαλίφα Χαφτάρ και των δυνάμεων του, αναρτήθηκε το εξής κείμενο:

«Είμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης αλλαγής στην διπλωματική επιρροή στην όμορφη αλλά διαταραγμένη γειτονιά μας. Καθώς ορισμένοι απομονώνονται και δαιμονοποιούνται για τα εγκλήματά τους, κάποιοι άλλοι αναπτύσσονται γράφοντας ιστορία με νέες φιλίες, θέτοντας την περιοχή σε μια νέα εποχή ειρήνης και συνεργασίας».

Σημειώνεται πως στην ανάρτηση επισυνάπτονται τέσσερις φωτογραφίες, που επεξηγούν το σχόλιο. Στη μία εξ’ αυτών απεικονίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάθεται μόνος του στη Διάσκεψη του Βερολίνου και οι υπόλοιπες τρεις δείχνουν στιγμιότυπα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τριμερή με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, μία φωτογραφία του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Χαφτάρ από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και τέλος μία φωτογραφία του Νίκου Δένδια κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ