Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας ορίστηκε η Αρλίν Φόστερ - "Ας αφήσουμε στην άκρη τις διχόνοιες επιτέλους"

Επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού στη Βόρεια Ιρλανδία

Τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας, το DUP και το Sinn Fein, συμφώνησαν χθες Σάββατο στη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, αίροντας το πολιτικό αδιέξοδο που ταλανίζει τη βρετανική επαρχία εδώ και τρία χρόνια.

Μία ημέρα μετά τη συμφωνία μεταξύ Ενωτικών και Ρεπουμπλικάνων, η Αρλίν Φόστερ επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) ορίστηκε πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, και η Μισέλ Ο’ Νιλ, η αντιπρόεδρος του Sinn Fein, ορίστηκε αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης.

«Τα τρία τελευταία χρόνια κυριάρχησαν πολύ οι διχόνοιες και οι αλληλοκατηγορίες», δήλωσε η Φόστερ, η οποία έχει διατελέσει και στο παρελθόν πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας.

Μισέλ Ο’ Νιλ

«Η πραγματική δουλειά ξεκινά σήμερα», συνέχισε απευθυνόμενη στο τοπικό κοινοβούλιο. «Πήραμε μαθήματα. Έχει έρθει η ώρα να αφήσουμε την Ιρλανδία να προχωρήσει μπροστά».

Από την πλευρά της η Ο’ Νιλ έκανε λόγο για «μια σημαντική στιγμή» για την πολιτική ζωή της Βόρειας Ιρλανδίας, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία, τονίζοντας ότι τώρα «μπορεί να προχωρήσει το έργο της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή στον τομέα της υγείας, της παιδείας και της δικαιοσύνης».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ