Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

"Ακατάλληλο για στρουθοκαμήλους": Στο νέο του βιβλίο ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος γράφει για τον Γ. Μαρίνο & τον οικονομικό ταχυδρόμο

Ένα βιβλίο ντοκουμέντο

Το βιβλίο "Ακατάλληλο για Στρουθοκαμήλους" αφορά το σημαντικό δημοσιογραφικό έργο του επί 31 έτη εκδότη και διευθυντή του Οικονομικού Ταχυδρόμου, Γιάννη Μαρίνου, μέσα από τη ματιά του στενού του συνεργάτη, δημοσιογράφου και συγγραφέα, Θανάση Παπανδρόπουλου.

Ο Γιάννης Μαρίνος είναι θρύλος της μαχόμενης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, που παρακολούθησε και παρακολουθεί την οικονομική και πολιτική επικαιρότητα, αναλύοντας και σχολιάζοντας τα γεγονότα από τη δική του ανεξάρτητη σκοπιά. Είναι σεβαστός από φίλους και εχθρούς των ιδεών του που παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον τις θέσεις του.

Η έκδοση αυτή εμπλουτίζεται με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, με μια σύντομη αναδρομή στην ευρύτερη ιστορία του οικονομικού τύπου από τον ερευνητή Θεόδωρο Δεληγιάννη, καθώς και με χρονολόγιο των κυριοτέρων σταθμών της νεοελληνικής ιστορίας.

Πάμπολλες φορές ο Γιάννης Μαρίνος στα άρθρα του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο καυτηρίαζε το στρουθοκαμηλισμό που κυριαρχούσε αλλά και κυριαρχεί στη δημόσια ζωή της χώρας και, τουλάχιστον από το 1830 και έπειτα, αποτρέπει κάθε εκσυγχρονισμό της.

Σήμερα, η κατάσταση αυτή έχει φτάσει στο απροχώρητο και αυτό ο αναγνώστης του βιβλίου το αντιλαμβάνεται, συνειδητοποιώντας ότι άρθρα του Γιάννη Μαρίνου που γράφτηκαν πριν από 30 χρόνια παραμένουν απελπιστικά επίκαιρα!

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο στρουθοκαμηλισμός αποτελεί μία εξαιρετικά επικίνδυνη συμπεριφορά, η οποία συνίσταται στο να αγνοούν οι λαοί και οι ηγέτες τους υπαρκτά σοβαρά προβλήματα υποκρινόμενοι ότι αυτά δεν υπάρχουν. Με τον τρόπο αυτό, η αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων μετατίθεται διαρκώς για το μέλλον.

Υπό αυτή την έννοια, ο τίτλος του βιβλίου "Ακατάλληλο για Στρουθοκαμήλους" υποδηλώνει μία πραγματικότητα την οποία επί πολλά χρόνια ο Γιάννης Μαρίνος κατέγραψε μέσω του Οικονομικού Ταχυδρόμου που διηύθυνε και σήμερα αποτελεί την πεμπτουσία της βαθύτατης κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος ιδρύθηκε το 1926 από τον Δημήτριο Λαμπράκη, δημιουργό επίσης του Ελεύθερου Βήματος και των Αθηναϊκών Νέων. Κυκλοφορούσε μέχρι το 2004, τους τελευταίους δε μήνες ως ένθετο στο Βήμα.

Πάμπολλες φορές ο Γιάννης Μαρίνος στα άρθρα του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο καυτηρίαζε το στρουθοκαμηλισμό που κυριαρχούσε αλλά και κυριαρχεί στη δημόσια ζωή της χώρας και αποτρέπει κάθε εκσυγχρονισμό της.

Σήμερα, η κατάσταση αυτή έχει φτάσει στο απροχώρητο και αυτό ο αναγνώστης του βιβλίου το αντιλαμβάνεται, συνειδητοποιώντας ότι άρθρα του Γιάννη Μαρίνου που γράφτηκαν πριν από 30 ή και 40 χρόνια παραμένουν απελπιστικά επίκαιρα!

Τι να πρωτοδιαβάσει ο αναγνώστης; Τις επισημάνσεις όσον αφορά την υπερχρέωση της χώρας; Τις δραματικές συνέπειες από την κατάρρευση της Παιδείας; Το υπέρογκο κόστος της ελληνικής γραφειοκρατίας; Την κατάληψη του δημόσιου χώρου από συνδικαλιστικές συντεχνίες και άλλα διαπλεκόμενα συμφέροντα;

Τα μεγάλα λάθη της εξωτερικής πολιτικής; Την ιδεολογία του κρατισμού; Τις επιθέσεις κατά της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας από οργανωμένα συμφέροντα; Την πεισματική άρνηση ορισμένων επιχειρήσεων για αλλαγές; Όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό "κοκτέιλ" αλλά αποδεικνύουν ταυτόχρονα και τη διαρκή ακινησία της ελληνικής κοινωνίας.
Την παραπάνω κατάσταση ο Γιάννης Μαρίνος και ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, με ιδιαίτερα μαχητικό τρόπο, προσπάθησαν να αλλάξουν. 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αθανάσιος-Γεώργιος Παπανδρόπουλος γεννήθηκε το 1940 και στη δημοσιογραφία δραστηριοποιείται επί 56 χρόνια. Έχει σπουδάσει στο Βέλγιο και τη Γαλλία οικονομικές επιστήμες, πολιτική φιλοσοφία και επικοινωνία και υπήρξε ο πρώτος Έλληνας ανταποκριτής στις Βρυξέλλες για λογαριασμό του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη το 1964. Διετέλεσε αρθρογράφος και συντάκτης στον Οικονομικό Ταχυδρόμο κατά τις περιόδους 1963-1967 και 1977-2004 ενώ στην καριέρα του συνεργάστηκε με γνωστά βελγικά και γαλλικά περιοδικά, με μεγάλες ελληνικές εφημερίδες και πραγματοποίησε σημαντικές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές (ΕΡΤ, SBC TV, Κανάλι 5, Αθήνα 9.84). Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας έχει τιμηθεί με 42 διεθνή και ελληνικά δημοσιογραφικά βραβεία· είναι συγγραφέας έξι βιβλίων και το 2002 εξελέγη μέλος της Άτυπης Γερουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ