"Έσβησε" η αέρινη Άννα Καρίνα με τα γαλαζογκρίζα μάτια - Η γνωστή ηθοποιός & μούσα του Γκοντάρ πέθανε από καρκίνο (φώτο-βίντεο)

Ήταν η πρωταγωνίστρια σε επτά ταινίες του Γάλλου σπουδαίου σκηνοθέτη Ζαν- Λικ- Γκοντάρ

Η ηθοποιός Άννα Καρίνα, γνωστή κυρίως για τους ρόλους της στις ταινίες του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, πέθανε χθες, Σάββατο, στο Παρίσι σε ηλικία 79 ετών, ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καλλιτεχνικός της πράκτορας.

Η Άννα Καρίνα  ήταν Δανό-Γαλλίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, σκηνοθέτις και σεναριογράφος, που το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της το πέρασε στη Γαλλία

Η γνωστή ηθοποιός έπασχε από καρκίνο. Τις τελευταίες τις μέρες τις πέρασε σε νοσοκομείο του Παρισιού που νοσηλεύοταν.

Γαλλίδα δανικής καταγωγής, η ηθοποιός με το χλωμό πρόσωπο και τα μεγάλα γαλαζόγκριζα μάτια είχε γυρίσει στα χρόνια του 1960 επτά ταινίες με τον Γκοντάρ, ο οποίος ήταν τότε ο σύντροφός της.

Ήταν ευρέως γνωστή ως η μούσα του σπουδαίου Γάλλου σκηνοθέτη, Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, καθώς και μία πρωτοπόρος του Γαλλικού Νέου Κύματος.

Μερικές από τις σπουδαιότερες συνεργασίες του ήταν το Le Petit Soldat (1960), το Une femme est une femme (1961), το Vivre sa vie (1962) και το Alphaville (1965).

Με τη δεύτερη από τις προαναφερθείσες ταινίες, η Καρίνα, κέρδισε την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

Το 1972, η πρωτοπόρος του Γαλλικού Νέου Κύματος ίδρυσε εταιρεία παραγωγής για το δικό της σκηνοθετικό ντεμπούτο, με το Vivre ensemble (1973), το οποίο προβλήθηκε στο 26ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Κανών.

Το 2008 είχε σκηνοθετήσει επίσης το γαλλο-καναδικό φιλμ Victoria. 

Εκτός από τον κινηματογράφο, η Καρίνα είχε δουλέψει και ως τραγουδίστρια, κάνοντας καριέρα, κυρίως στο πλευρό του Σερζ Γκενσμπούρ, ενώ είχε ασχοληθεί και με τη συγγραφή, εκδίδοντας πολλά μυθιστορήματα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ