"Μ": Το νέο σήμα κατατεθέν για τα Μακεδονικά προϊόντα παγκοσμίως - Με σύνθημα "Macedonia the Great" (φώτο-βίντεο)

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κεντρική ταυτότητα για τα μακεδονικά προϊόντα, χαράσσει το δρόμο για ένα πιο φωτεινό μέλλον»

Το πολυαναμενόμενο σήμα που ετοίμασε ο ΣΕΒΕ για να συνοδεύει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που παράγονται στη Μακεδονία παρουσίασε σήμερα ο Σύνδεσμος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του Thessaloniki Summit παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το σήμα έχει στο κέντρο ένα κεφαλαίο «Μ» ενώ το Macedonia χρησιμοποιεί το αγγλικό c και όχι το k. Τo «GREAT» χρησιμοποιείται για να παραπέμπει στο όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Alexander the Great, συνδέοντας έτσι το macedonia με την ελληνική παράδοση και ιστορία.

Μάλιστα, στο GR η γραφή είναι έντονη (bold) και παραπέμπει στα αρχικά της χώρας ενώ στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν και τα χρώματα άσπρο και μπλε. Το σήμα έχει τέσσερις διαφορετικές παραλλαγές προκειμένου να προσαρμόζεται στο φαγητό, το κρασί, τις υπηρεσίες τεχνολογίας αλλά και τον χώρο της περιοχής.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων αναλαμβάνει πρωτοβουλία για κατοχύρωση συλλογικού σήματος ΕΕ που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία και θα μπορεί να χρησιμοποιείται από όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγονται στις τρεις περιφέρειες της Μακεδονίας: Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και Δυτικής Μακεδονίας.

«Η επιλογή και η σχεδίαση έγινε με ιδιαίτερη προσοχή λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους της Συμφωνίας των Πρεσπών ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες της με σκοπό το σήμα να αποτελέσει ομπρέλα προστασίας για τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα», τόνισε ο ίδιος, σύμφωνα με το voria.gr

Κατά τον κ. Κωνσταντόπουλο, σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα παρουσιαστούν στις 13 Δεκεμβρίου οι ιδιαιτερότητες του σήματος αλλά και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί.

C και όχι Κ

Παίρνοντας τον λόγο ο Ευστράτιος Τσαχπίνης της εταιρείας FOTONE που επιμελήθηκε το σήμα αναφέρθηκε και στο ζήτημα της γραφής του ονόματος Macedonia που μάλιστα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις στον Τύπο.

Όπως επισήμανε, το γραφείο είδε ότι οι αναζητήσεις με το c είναι 400 εκατ ενώ με k 13,5 εκ., ενώ σε αναζητήσεις διαπιστώθηκε ότι και πολλές ελληνικές εταιρείες χρησιμοποιούν το c «καθώς είναι παγκοσμίως αποδεκτό».

Όπως διευκρινίστηκε το συλλογικό σήμα δεν μπορεί να φέρει σημαίες ή εθνικά σύμβολα και για αυτό δεν υπάρχει πουθενά το εθνόσημο.

Το σήμα θα κατατεθεί στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αλικάντε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κεντρική ταυτότητα για τα μακεδονικά προϊόντα, χαράσσει το δρόμο για ένα πιο φωτεινό μέλλον»

Τη σιγουριά ότι το εμπορικό σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα (MACEDONIA THE GREAT), που παρουσιάστηκε  για πρώτη φορά δημοσίως από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Γιώργο Κωνσταντόπουλο, θα αγκαλιαστεί από όλους τους παραγωγούς της Μακεδονίας και θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει μια κεντρική ταυτότητα για τα μακεδονικά προϊόντα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με δήλωση του μετά την τελετή παρουσίασης του σήματος, λέγοντας πως έχουμε μια κεντρική ταυτότητα για τα μακεδονικά προϊόντα που παραπέμπει στο ένδοξο και χαράσσει το δρόμο για ένα πιο φωτεινό μέλλον

"Είχα δεσμευθεί ότι θα αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας τους επαγγελματικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος ώστε να κατοχυρώσουν μία ενιαία συλλογική ταυτότητα, η οποία θα ξεχωρίζει τα προϊόντα τα οποία θα παράγονται από εδώ και στο εξής στη Μακεδονική γη.

 

 

Πιστεύω ότι αυτό το καλαίσθητο σήμα το οποίο παρουσιάζεται σήμερα και το οποίο άμεσα θα κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Γραφείο στο Αλικάντε, επιτυγχάνει αυτό το σκοπό. Είμαι σίγουρος ότι είναι ένα σήμα το οποίο θα αγκαλιαστεί από όλους τους παραγωγούς της Μακεδονίας, καλύπτει και τις τρεις περιφέρειες: της Ανατολικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής Μακεδονίας θα υποστηριχθεί από τις επιχειρήσεις και θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε μια κεντρική ταυτότητα για τα Μακεδονικά προϊόντα.

Μια ταυτότητα η οποία παραπέμπει, όπως βλέπετε, στο ένδοξο παρελθόν μας, αλλά ταυτόχρονα χαράσσει και με αυτοπεποίθηση το δρόμο για ένα πιο αισιόδοξο, για ένα πιο φωτεινό μέλλον.

Συγχαρητήρια και πάλι σε όλους τους φορείς οι οποίοι εργάστηκαν γι’ αυτό το σήμα. Εύχομαι να είναι τυχερό και καλοτάξιδο"¨, σημείωσε ο κύριος Μητσοτάκης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ