Η μοναδική μας Ντίνα Νικολάου δημιουργεί: Ζουμερό κέικ ανανά, με καρύδα & σάλτσα καραμέλας

Πεντανόστιμο κέικ που συνδυάζει δύο εξωτικές γεύσεις… Ανανά και καρύδα! 

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 2½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 250 ml γάλα καρύδας
  • 1 λοβό βανίλιας (σποράκια)
  • 250 γρ. ανανά (κονσέρβα), ψιλοκομμένο
  • 100 ml χυμό ανανά (από την κονσέρβα του ανανά)
  • φλοίδες αποξηραμένης καρύδας, για το στόλισμα
  • ανανάς ψιλοκομμένος, για το στόλισμα
  • Βούτυρο + αλεύρι για τη φόρμα

Για την σάλτσα καραμέλας

  • 100 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. γλυκόζη
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας νερό

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • ΒΗΜΑ 1 Για το κέικ: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω και πασπαλίζω με λίγο αλεύρι μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 20-22 εκ.
  • ΒΗΜΑ 2 Βάζω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάω με το φτερό μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτω ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα.
  • ΒΗΜΑ 3 Κοσκινίζω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χαμηλώνω την ένταση του μίξερ και προσθέτω εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα καρύδας μέχρι να τελειώσουν τα δύο υλικά. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω τα σποράκια βανίλιας και τον ψιλοκομμένο ανανά. Ανακατεύω καλά με μια μαρίζ για να σκορπίσει στο μείγμα.
  • ΒΗΜΑ 4 Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ψήνω στο φούρνο για 45-50 λεπτά. Δοκιμάζω με ένα μαχαίρι και αν δεν βγει καθαρό, συνεχίζω το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμα.
  • ΒΗΜΑ 5 Βγάζω το κέικ από το φούρνο και ενώ είναι ακόμα ζεστό, ρίχνω το χυμό ανανά με ένα κουτάλι φροντίζοντας να βραχεί παντού. Αφήνω το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το ξεφορμάρω.
  • ΒΗΜΑ 6 Για την σάλτσα καραμέλα: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό και ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δημιουργηθεί μια ωραία καραμέλα.
  • ΒΗΜΑ 7 Αποσύρω το τηγάνι από τη φωτιά και με μεγάλη προσοχή προσθέτω την κρέμα γάλακτος.
  • ΒΗΜΑ 8 Επαναφέρω το τηγάνι σε χαμηλή φωτιά αυτή τη φορά και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτω το βούτυρο και το αλάτι και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή σάλτσα. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω τη σάλτσα να κρυώσει.
  • ΒΗΜΑ 9 Αδειάζω την σάλτσα καραμέλα επάνω στο κέικ και την απλώνω με μια σπάτουλα. Στολίζω με φλοίδες αποξηραμένη καρύδα και κομμάτια ανανά. Σερβίρω αμέσως.

 

 

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ