Ο Τραμπ "διέταξε" όλες τις αμερικάνικες εταιρείες να φύγουν από την Κίνα - "Πανικός" στη Wall Street - Ιστορική πτώση

"Βουτιά" των δεικτών Dow Jones &  Nasdaq έφερε ο εμπορικός πόλεμος με το Πεκίνο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ "διέταξε" σήμερα τις αμερικανικές εταιρείες να αναζητήσουν τρόπους για να διακόψουν την παραγωγή τους στην Κίνα και να τη μεταφέρουν στις ΗΠΑ, εν μέσω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο.

Ο Τραμπ δεν μπορεί να υποχρεώσει τις εταιρείες να φύγουν από την Κίνα και δεν διευκρίνισε πώς μπορεί να εφαρμόσει αυτήν την εντολή. Πρόσθεσε όμως, σε αλλεπάλληλες αναρτήσεις στο Twitter, ότι θα απαντήσει αργότερα σήμερα στην απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να επιβάλει νέους τελωνειακούς δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

"Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες μας διατάσσονται δια του παρόντος να αρχίσουν να αναζητούν μια εναλλακτική αντί της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς των εταιρειών σας ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ και την παραγωγή των προϊόντων σας στις ΗΠΑ" ανέφερε σε μια από τις αναρτήσεις του ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. "Δεν χρειαζόμαστε την Κίνα και, ειλικρινά, θα είμαστε πολύ καλύτερα χωρίς αυτούς", πρόσθεσε.

Ο Τραμπ υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ "έχασαν βλακωδώς" τρισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα τα τελευταία χρόνια, καθώς τοι Κινέζοι "έκλεψαν την πνευματική ιδιοκτησία (...) και θέλουν να συνεχίσουν".

Αμέσως μετά τις αναρτήσεις αυτές, οι βασικοί δείκτες της Wall Street υποχώρησαν κατά περίπου 1%, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με άλλη ανάρτησή του ο πρόεδρος έδωσε εντολή σε όλες τις υπηρεσίες μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών FedEx, Amazon, UPS να "αναζητήσουν και να σταματήσουν" όλες τις παραδόσεις του Fentanyl από την Κίνα ή από οπουδήποτε αλλού, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο οπιοειδές σκοτώνει 100.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο.

"Ο πρόεδρος Σι είχε πει ότι αυτό θα σταματούσε, αλλά δεν έγινε. Η οικονομία μας, χάρη στα κέρδη των τελευταίων 2,5 ετών, είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερη από της Κίνας. Και θα την διατηρήσουμε έτσι", κατέληξε.

Ο εμπορικός πόλεμος με το Πεκίνο έφερε "πανικό" στη Wall Street

Ενισχύονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά τις απειλές που εκτόξευσε νωρίτερα σήμερα εναντίον της Κίνας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τους επενδυτές να φοβούνται μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 2,01% γύρω στις 20.10 (ώρα Ελλάδας) ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατέγραφε πτώση 2,49%, στις 7.792,75 μονάδες.

Λίγα λεπτά νωρίτερα πάντως, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ απέρριψε την "εντολή" του Τραμπ προς τις αμερικανικές εταιρείες να αρχίσουν να ψάχνουν αμέσως για εναλλακτικές λύσεις για τις δραστηριότητες τους στην Κίνα.

"Μολονότι συμμεριζόμαστε την απογοήτευση του προέδρου (σ.σ. για τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε το Πεκίνο), πιστεύουμε ότι η συνεχιζόμενη, εποικοδομητική δέσμευσή μας είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός", ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής των διεθνών υποθέσεων του Επιμελητηρίου, Μάιρον Μπρίλιαντ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

"Ο χρόνος είναι καθοριστικής σημασίας. Δεν θέλουμε να δούμε περαιτέρω επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας", πρόσθεσε, καλώντας και τις δύο πλευρές να καταλήξουν σύντομα σε μια εμπορική συμφωνία.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ