Κινέζοι τουρίστες: Θα ξοδέψουν 315 δισ. δολάρια το 2020 με 160 εκ. ταξίδια & μέσο κόστος 2000 δολάρια

Οι προορισμοί δεν αποφασίζονται μόνο από τους ταξιδιώτες... αλλά και από την κυβέρνηση της Κίνας

Ο Μάρκο Πόλο είχε φέρει στα τέλη του 13ου αιώνα στη Βενετία την ιδέα των χαρτονομισμάτων επιστρέφοντας από την Κίνα. Τώρα, είναι οι Κινέζοι τουρίστες αυτοί που φέρνουν χρήματα σε ολόκληρη την Ιταλία. Ο αριθμός των επισκεπτών από την Κίνα αυξήθηκε κατά 31% μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης τουριστικών δεδομένων ForwardKeys.

Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης Κινέζων τουριστών προς οποιαδήποτε χώρα εκτός Ασίας. Η ξαφνική δημοφιλία της Ιταλίας σχετίζεται λιγότερο με την αύξηση ενδιαφέροντος για αναγεννησιακή ζωγραφική και περισσότερο με την πολιτική.

Τον Μάρτιο, η Ιταλία είχε υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης με την Κίνα για επενδύσεις σε έργα υποδομών. Κάτι που την κατέστησε την πρώτη χώρα από την Ομάδα των «7» μεγαλύτερων οικονομιών που παίρνει μέρος στην πρωτοβουλία της Κίνας για την κατασκευή του Νέου Δρόμου του Μεταξιού.

Αυτό το πρόγραμμα του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ φιλοδοξεί να αποτελέσει την εκδοχή του 21ου αιώνα του Δρόμου του Μεταξιού στον οποίον είχε ταξιδέψει ο Μάρκο Πόλο. Εκτός από τις συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας και της γεωργίας, οι δύο χώρες έχουν κηρύξει το 2020 έτος σινο-ιταλικού πολιτισμού και τουρισμού.

Η ύπαρξη περισσότερων απευθείας πτήσεων μεταξύ Ιταλίας και Κίνας και ταχύτερης έγκρισης βίζας προς Κινέζους καθιστά ακόμη πιο ελκυστική τη συμφωνία. Η βοήθεια είναι χρήσιμη για την ιταλική κυβέρνηση.

Ο τουρισμός συνεισφέρει ήδη το 13% του ιταλικού ΑΕΠ και οι νέες φουρνιές Κινέζων θα το ενισχύσουν. Υπάρχουν επίσης ακόμα πολλοί Κινέζοι που θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στην Ιταλία.

Η Ιταλία κατέχει μόλις το 1,9% της κινεζικής αγοράς τουρισμού προς το εξωτερικό, σύμφωνα με τη ForwardKeys.

Οι Κινέζοι τουρίστες αναμένεται να δαπανήσουν το 2020 στο εξωτερικό 315 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων McKinsey, πραγματοποιώντας 160 εκατομμύρια ταξίδια με μέσο κόστος 2.000 δολάρια ανά ταξίδι. Βέβαια, οι απολαύσεις του ταξιδιού δεν αποτελούν απλώς ιδιωτική υπόθεση.

Οι τουρίστες είναι μάλλον ένα εργαλείο στην επιδίωξη της κινεζικής κυβέρνησης να αυξήσει την ήπια ισχύ της. Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα υποστηρίζει τους νέους φίλους και τιμωρεί όσους θεωρεί ότι επιδεικνύουν απρεπή συμπεριφορά, αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα "Καθημερινή".

Οι επισκέψεις Κινέζων τουριστών έχουν μειωθεί προς τις εχθρικές ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ και αναμένεται να τεθούν περιορισμοί που θα μειώσουν τον αριθμό των Κινέζων τουριστών που επισκέπτονται την Ταϊβάν.

Φυσικά, ενδέχεται οι Ιταλοί να μετανιώσουν για τη μαζική έλευση Κινέζων τουριστών, ακόμη και όταν οι επισκέπτες έχουν γεμάτο πορτοφόλι. Υπάρχει όμως ένας εύκολος τρόπος να διακόψουν την έλευση Κινέζων τουριστών – να κάνει η Ιταλία κάτι που θα ερεθίσει την κινεζική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ