Αυτά είναι τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για τη Σαμοθράκη - Ποια εφαρμόζονται άμεσα (βίντεο)

Μόνιμες λύσεις & οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων

Μόνιμες λύσεις για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης και οριστική αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στις λιμενικές υποδομές του νησιού, δρομολόγησε η κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εχθές στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

- Η εξασφάλιση της απρόσκοπτης τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη, μέχρι 31/10/2019, οπότε και λήγει η παρούσα σύμβαση.

- Η βελτιστοποίηση του πλαισίου προκήρυξης για τις συμβάσεις που αφορούν στις άγονες γραμμές με καλύτερα πλοία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πλοίου αντικατάστασης.

- Η άμεση έναρξη, ύστερα από πολλά χρόνια, των εργασιών καθαρισμού και αποκατάστασης των λιμένων Καμαριώτισσας και Θερμών. Ήδη, από σήμερα διατέθηκαν για το σκοπό αυτό τα πρώτα κονδύλια από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προς τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον, επιταχύνονται τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των λιμένων του νησιού. 

- Η προσθήκη κονδυλίων ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί μετά τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου του 2017, αλλά δεν υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, στα έργα συντήρησης οδικού δικτύου, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που ήδη υλοποιούνται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

- Η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στο νησί με άμεση ενέργεια την προσέλκυση τουριστών από τη Ρουμανία (αποτελούν περίπου το 1/3 των επισκεπτών) κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Τουρισμού με το γραφείο του ΕΟΤ στη Ρουμανία και, μεσοπρόθεσμα, με τη δρομολόγηση νέας ακτοπλοϊκής γραμμής Σαμοθράκης - Αλεξανδρούπολης - Λήμνου.

Στην εισαγγελία Πρωτοδικών ο φάκελος για τα αίτια του αποκλεισμού

Αναφορικά με τη διερεύνηση των αιτιών της διακοπής των δρομολογίων, που δημιούργησαν το πρόβλημα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κάλεσε χθες σε απολογία τον ανάδοχο, ενώ η Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης διαβίβασε σήμερα το σχετικό φάκελο στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης ,αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Πλακιωτάκης: Θα βελτιώσουμε το θεσμικό πλαίσιο για τις άγονες γραμμές

Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τις άγονες γραμμές προανήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν σήμερα για τη Σαμοθράκη. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Πλακιωτάκης διευκρίνισε ότι με βάση τις αλλαγές, θα δρομολογηθούν στις άγονες γραμμές νεώτερα πλοία μεγαλύτερων δυνατοτήτων από τα υπάρχοντα, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα αντικατάστασης πλοίου. 

Αναφερόμενος στο χάος που προκάλεσε η μη εκτέλεση δρομολογίων στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη, ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι η κυβέρνηση δρομολόγησε αμέσως το ΑΝΑΞ και μάλιστα στο μέσο της τουριστικής περιόδου, που η εύρεση πλοίων είναι δύσκολη. Μάλιστα, τα πλοία που πραγματοποιούν τώρα το δρομολόγιο προέρχονται από γραμμή επιδοτούμενη. 

Παράλληλα, ο κ. Πλακιωτάκης επανέλαβε ότι ανάμεσα στις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση περιλαμβάνεται και η δρομολόγηση νέας γραμμής Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη – Λήμνος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ