Φισκάρδο: Η ιστορία του Βενετσιάνικου φάρου που λειτούργησε για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα (φώτο-βίντεο)

Με ιστορία αιώνων

Το Φισκάρδο είναι ένα από τα ωραιότερα λιμάνια της Ελλάδος. Προϊστορικοί τάφοι μαρτυρούν ότι κατοικήθηκε εδώ & 40.000 χρόνια. Ήταν γνωστό λιμάνι της Ρωμαϊκής Περιόδου με το όνομα «Πάνορμος».

Το 1084 ο Ροβέρτος Γυισκάρδος, κύριος της Καλαβρίας & της Απουλίας στη Κάτω Ιταλία νίκησε μεταξύ Κεφαλλονιάς & Κέρκυρας τους ενωμένους στόλους Ενετών & Βυζαντινών, επιχειρώντας να καταλάβει τη Κεφαλλονιά χωρίς όμως επιτυχία.

Πέθανε μέσα στο πλοίο του στις 17 Ιουνίου του 1085 όταν ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Πανόρμου, αφήνοντας ως ανάμνηση το όνομά του, που από τότε ονομάζεται Φισκάρδο (μετά από μια μικρή παραφθορά Γυϊσκάρδος–Πισκάρδο-Φισκάρδο).

Φισκάρδο: Φώτο: Ecentric England

Οι σεισμοί στην Κεφαλλονιά το 1953 ισοπέδωσαν κυριολεκτικά ότι είχε αφήσει πίσω του ανέπαφο ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος & ο Εμφύλιος. Τα περισσότερα σπίτια της Κεφαλλονιάς καταστράφηκαν ολοσχερώς, οι νεκροί ήταν εκατοντάδες & οι τραυματίες ακόμα περισσότεροι. Το Φισκάρδο όμως επέζησε & αποτελεί σήμερα έναν από τους ωραιότερους παραδοσιακούς οικισμούς & μια από τις πιο δυναμικές τουριστικές περιοχές της Ελλάδος.

Φώτο: Faroi.com

Βενετσιάνικος Φάρος

Ο παλιός βενετσιάνικος φάρος που πρωτολειτούργησε το 16ο αιώνα, ο κυλινδρικός πύργος του οποίου μοιάζει στο σχήμα με αρχαίο κίονα. Στο χώρο του φάρου που είναι περιφραγμένος με λιθοδομή ύψους περίπου 2 μέτρων υπάρχει και σπίτι για τους φαροφύλακες εκείνης της εποχής το οποίο σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο, αφύλακτο και σε κακή κατάσταση, αναφέρει το Kefalonia Press

Φώτο: Faroi.com

Φώτο: Faroi.com

Η σημασία του φάρου αυτού, (την εποχή της Βενετσιάνικης κατοχής), ήταν πολύ μεγάλη λόγω και του λιμανιού του Φισκάρδου. Ο εσωτερικός λιμένας είναι πολύ στενός για τα μεγάλα πλοία αλλά το βάθος είναι ικανοποιητικό. Υπήρχαν μικροί στόλοι από Ενετικές γαλέρες που έβρισκαν καλό αγκυροβόλιο ΝΔ του Φάρου. Το Φισκάρδο ήταν ο κυριότερος εξαγωγικός λιμένας όλης της περιοχής Ερίσου, από όπου εκεί φορτώνονταν όλα τα προϊόντα (σταφίδα, κρασί, λάδι κ.λ.π.)..

Φώτο: Faroi.com

Νέος Πέτρινος Φάρος

Venetian Lighthouse

Ο νέος πέτρινος φάρος κατασκευάστηκε το 1892 και βρίσκεται στο βορειότερο μέρος του Νησιού της Κεφαλονιάς. Μετά τους σεισμούς του 1953 ο φάρος εγκαταλείφθηκε και κτίστηκε καινούργιος με τετράγωνο πύργο ύψους 14,2 μ. & εστιακό ύψος 28 μ. Έτσι σήμερα είναι μοναδική η περίπτωση στην Ελλάδα όπου στο ίδιο σημείο συναντάμε δύο κατασκευές φάρων.

Venetian Lighthouse

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ