Αυτά είναι τα πρώτα νομοσχέδια Μητσοτάκη- Μείωση ΕΝΦΙΑ & φορολογίας επιχειρήσεων - κατάργηση ασύλου

Ποινικός κώδικας, εκλογικός νόμος, άσυλο στα πανεπιστήμια - «Ισχυρή εντολή» ζητεί ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Κλειδώνουν τα πρώτα νομοσχέδια που θέλει να φέρει προς ψήφιση η Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση που πάρει «ισχυρή εντολή», ενώ προχωρά και η επιλογή των προσώπων που θα μπορούσαν να στελεχώσουν μία γαλάζια κυβέρνηση. Στην τελευταία στροφή πριν από την κάλπη το ενδιαφέρον εστιάζεται στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, με το δίλημμα που μπαίνει να είναι καθαρή νίκη ή νέες περιπέτειες.

«Αν θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα και να κινηθούμε με ταχύτητα, χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς διαφοροποιήσεις, η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά χρειαζόμαστε ισχυρή εντολή» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, με αφορμή το πανεπιστημιακό άσυλο και τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως «αν πρόκειται να αρχίσουμε από την πρώτη στιγμή να μπαίνουμε σε παζάρια για την εφαρμογή του προγράμματός μας, αυτό εκ των πραγμάτων δεν θα αποτρέψει κατ’ ανάγκην τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά θα δυσχεράνει την εφαρμογή ενός προγράμματος για το οποίο ζητώ πολιτική νομιμοποίηση».

Περιοδείες

Στην τελευταία στροφή πριν από την κάλπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις συναντήσεις (χθες είδε την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων), ενώ εστιάζει και στις περιοδείες. Την Πέμπτη βρέθηκε στην Ανατολική Αττική, το Σαββατοκύριακο θα είναι στη Μακεδονία και Θράκη, τη Δευτέρα στη Σάμο και την Τρίτη στη Μαγνησία.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο δίνουν ιδιαίτερα βάρος στη Βόρεια Ελλάδα - περιοχή όπου, ας σημειωθεί, στην πρόσφατη αναμέτρηση είχε συγκεντρώσει μεγαλύτερη ποσοστά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα ο Κ. Βελόπουλος. Μάλιστα, θα υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με μηνύματα ενότητας του κόμματος.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως «στις 7 Ιουλίου θα κλείσει ένας κύκλος μιας δεκαετούς οδύσσειας». Για την επόμενη ημέρα σημείωσε πως «δεν πρόκειται να πάρουμε έκτακτα μέτρα», ενώ εστίασε στις επιχειρήσεις, λέγοντας πως «θα είμαστε σκληροί στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας».

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε τις πρώτες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζει, επισημαίνοντας πως με «καθαρή νίκη» από τις 22 Ιουλίου θα ξεκινήσει το νομοθετικό έργο. Σημειώνεται πως στις 17 Ιουλίου έχει ανακοινωθεί πως θα ορκιστεί η νέα Βουλή, εκλέγεται ο Πρόεδρος της Βουλής και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός καλείται να αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Στόχος της οδού Πειραιώς είναι με καθαρή επικράτηση στην εκλογική αναμέτρηση να κατατεθεί άμεσα ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως:

* Την οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης.

* Τη διευκόλυνση της κυβερνησιμότητας των δήμων. Στόχος είναι οι δήμαρχοι που εκλέχτηκαν, αλλά έχουν ισχνές μειοψηφίες στο Δημοτικό Συμβούλιο, να διευκολυνθούν στο να πάρουν αποφάσεις

* Την τροποποίηση κάποιων άρθρων του Ποινικού Κώδικα, ο οποίος ξεκινά να εφαρμόζεται από 1η Ιουλίου. Στο επίκεντρο θα βρεθούν άρθρα που προβλέπουν ηπιότερες ρυθμίσεις για τη βαριά εγκληματικότητα, τη διαδικασία των αποφυλακίσεων, τις διαδικασίες των αδειών.

 * Την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια.

Θα ακολουθήσει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει τις μειώσεις που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2020. Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας των επιχειρήσεων, σύμφωνα με όσα αναφέρει η  Κατερίνα Κοκκαλιάρη, στο ρεπορτάζ της για την εφημερίδα "Ναυτεμπορική"

Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως θα είναι από τις πρώτες πρωτοβουλίες της επόμενης κυβέρνησης και θα επιδιωχθούν ευρύτερες συναινέσεις στο Κοινοβούλιο. 

Όπως είπε, στόχος δεν είναι να επανέλθουμε κατ’ ανάγκη στο σύστημα ενός μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως ποσοστού, αλλά «να ξεφύγουμε από την απλή αναλογική, να εξασφαλίσουμε κυβερνησιμότητα».

Στο μέτωπο της ψηφιακής πολιτικής το παλαιό υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καταργείται. 

Και το κομμάτι που αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση ενσωματώνεται στο νέο ισχυρό υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο για συμβολικούς λόγους θα είναι ένα υπουργείο Επικρατείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει πως στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο ο κάθε υπουργός ξεχωριστά θα παραλάβει έναν φάκελο με νομοθετήματα τα οποία είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό ωριμότητας. Και αφού μπουν οι τελικές πινελιές στόχος είναι να ρυθμιστούν εντός εξαμήνου. 

Παράλληλα έκανε και τις πρώτες... αποκαλύψεις όσον αφορά το υπουργικό συμβούλιο, λέγοντας πως έχει καταλήξει σε περισσότερα από τα μισά μέλη. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ