Ευρωεκλογές 2019: Κέρδη και απώλειες για τις ευρωομάδες βάσει των αποτελεσμάτων στις 28 χώρες

Η νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου - Πρώτο το ΕΛΚ αλλά με απώλειες. Τι ποσοστά κατέγραψαν ακροδεξιοί-ευρωσκεπτικιστές.

Υποχώρηση των ποσοστών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που όμως παραμένει πρώτη δύναμη αλλά και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (S&D) έφεραν οι Ευρωεκλογές της Κυριακής. Την ίδια στιγμή οι ψηφοφόροι σήκωσαν τα ποσοστά της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE&R) -όπου αναμένεται να ενταχθεί και ο ηττημένος Εμμανουέλ Μακρόν - αλλά και τις δυνάμεις της οικολογίας (Verts/ALE).

Στο μεταξύ και τα ποσοστά των ευρωσκεπτικιστών και ακροδεξιών-εθνικιστικών ευρωομάδων (EFDD και ΕΕΕ) ενισχύθηκαν- με πιο χαρακτηριστικές τις μεγάλες νίκες σε Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Ουγγαρία- τελικά σε επίπεδο εδρών δεν κατάφεραν να «σαρώσουν»  όπως οι ίδιοι προεξοφλούσαν και όπως πολλοί άλλοι προέβλεπαν. 

Γράφει η Κατερίνα Πρίφτη στη HuffPost Greece

Σε αυτό εκτιμάται πως βοήθησε και η αυξημένη, για δεδομένα Ευρωεκλογών, αλλά και η ενίσχυση των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων. 

Έτσι η νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων, έχει ως εξής: 


 

Γερμανία : Κυβερνητική ήττα

Η κεντροδεξιά παράταξη της καγκελαρίου, Α.Μέρκελ εξασφάλισε ένα 28,6%, το οποίο είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει φέρει ποτέ, αν και παρέμεινε πρώτο κόμμα στην Γερμανία. Την ίδια ώρα ο εταίρος της στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), υπέστησαν μεγάλη ήττα εξασφαλίζοντας μόλις 15,3% ενώ οι Πράσινοι αναδεικνύονται οι μεγάλοι νικητές των εκλογών , με τους Πράσινους να τους ξεπερνούν και να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με ποσοστό 20,9%.Το δε ακροδεξιό κόμμα AfD παραμένει τέταρτη δύναμη στη χώρα με 10,8%. 

(96 έδρες στο Ε.Κ)

Γαλλία: Η νίκη-εφιάλτης της Λε Πεν

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν το ακροδεξιό κόμμα της Μαρι Λε Πεν, Εθνικός Συναγερμός κατάφερε να έρθει πρώτο με 24,20% αφήνοντας πίσω της το κόμμα του πρωθυπουργού, Εμμανουέλ Μακρόν το οποίο συγκεντρώνει 22,4%. Και στη Γαλλία οι δυνάμεις των οικολόγων κατάφεραν να φέρουν σημαντικά ποσοστά και να αναδειχθούν τρίτο με ποσοστό  12,70%. 

(74 έδρες στο Ε.Κ.)


ASSOCIATED PRESS
 

Ιταλία: Πιστά Σαλβίνι
Οι δυνάμεις του λαϊκισμού, και της ξενοφοβικής, εθνικιστικής ρητορικής νίκησαν. Η Λέγκα του Σαλβίνι, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Φόρτσα Ιτάλια κέρδισαν 32,42%, 6,94% και 8,11% ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα συγκέντρωσε μόλις 24,9%. 

(73 έδρες στο Ε.Κ.)

Ηνωμένο Βασίλειο: Σάρωσε ο Φάρατζ

Τη στιγμή που η χώρα βιώνει μια διαρκή κυβερνητική κρίση με τελευταίο επεισόδιο των παραίτηση της πρωθυπουργού, Τερέζας Μέι, το 37% των πολιτών πήγε στην κάλπη και το 31,6% ψήφισε το Brexit Party του Νάιτζελ Φάρατζ. Οι Εργατικοί ήρθα δεύτεροι  με 19,10% και οι Τόρις της Μέι τέταρτοι με 12,40%

(73 έδρες στο Ε.Κ.)


EUROPA PRESS NEWS VIA GETTY IMAGES

Ισπανία: Σοσιαλιστική Νίκη 
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ ήταν ο μεγάλος νικητής συγκεντρώνοντας 28,40% και κερδίζοντας 18 έδρες και η διαφορά από το δεύτερο, Λαϊκό Κόμμα ξεπέρασε το 11% αφού συγκέντρωσε 17,3% και κέρδισε 11 έδρες. Οι Ciudadamos και οι Podemos συγκέντρωσαν 16,00% και 12,40% και ήρθαν αντίστοιχα, τρίτοι και τέταρτοι. 

(54έδρες στο Ε.Κ.) 

Αυστρία: Επιμένουν στον Κουρτς

Τι και αν ξέσπασε σκάνδαλο διαφθοράς στην κυβέρνηση του και αν η χώρα οδηγείται ολοταχώς σε πρόωρες εθνικές κάλπες. Οι Αυστριακοί επέλεξαν το Κόμμα του νεαρού Καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς σε ποσοστό 34,50% ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν ένα 23,50%. Και εδώ σημαντικά ποσοστά κατέγραψαν οι Πράσινοι με 13,5%. 

(18 έδρες)

Ουγγαρία: Υπάρχει μόνο ο Ορμπαν

Το κόμμα του ακροδεξιού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν εξαφάνισε (για μια ακόμη φορά) τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό 52,14% ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκέντρωσε μόλις 16,26%. Η συμμετοχή όμως αξίζει να σημειωθεί κυμάνθηκε στο 42%. 

(21 έδρες στο Ε.Κ.)


ASSOCIATED PRESS
 

Νίκη επί της αποχής

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή, αυτή έφτασε το 51% όταν το 2014 είχε κυμανθεί στο 42%. Βέβαια αν και κάποιες χώρες κατέγραψαν ρεκόρ προσέλευσης στις κάλπες όπως πχ το Βέλγιο (79%), το Λουξεμβούργο (84,1%), Δανία (66%), Γερμανία 61,5%) υπήρχαν για μια ακόμη φορά χώρες στις οποίες η αποχή χτύπησε κόκκινο. Για παράδειγμα στη Σλοβακία ψήφισε μόλις το 22,74%, στην Σλοβενία 28,29%, στην Τσεχία 28,72%, στην Κροατία 29,65% αλλά και στην Πορτογαλία του Νότου η συμμετοχή μόλις που ξεπέρασε το 31%.  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ