Eirinika - Εκλογές: Νάσος Ηλιόπουλος: O δήμος εγκατέλειψε τις πίσω αυλές για να κοιτάξει τη «βιτρίνα» - Δύσκολο να συνεργαστώ με τον Μπακογιάννη

To eirinika.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις εξελίξεις και την ενημέρωση, κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς.

Με αφορμή λοιπόν τις διπλές κάλπες που στήνονται την Κυριακή 26 Μαΐου, για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές (δεύτερος γύρος στις 2 Ιουνίου), επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες αλλά και συμβούλους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας. 

Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του. 

Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας τον πρώην υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος διεκδικεί τη δημαρχία της Αθήνας με την «Ανοιχτή Πόλη» και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

Τα κύρια σημεία

  • Ο δήμος εγκατέλειψε τις πίσω αυλές της Αθήνας για να ασχοληθεί με τη «βιτρίνα».
  • Να πείσουμε τους Αθηναίους και τις Αθηναίες ότι η Αθήνα δεν είναι μια χαμένη υπόθεση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αθήνας είναι η αίσθηση που έχουν οι κάτοικοί της ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε μόνο προς το χειρότερο.
  • Η Αθήνα είναι μια πόλη με απεριόριστες δυνατότητες, με έντονες αντιφάσεις, με σύνθετες, μικτές χρήσεις και δραστηριότητες, που καθιστούν αυτή την πόλη γοητευτική και μοναδική.
  • Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας με τις δημοσκοπήσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι η σχέση τους με την πραγματικότητα. Η εικόνα που εισπράττω άλλωστε από τις γειτονιές που περπατάω καθημερινά είναι εντυπωσιακή και συγκινητική, και είναι αυτή που πραγματικά δείχνει το αποτέλεσμα.
  • Έχω απόλυτη βεβαιότητα ότι θα είμαι στο β’ γύρο. Και φυσικά οι συνεργασίες είναι δυνατές με όλους, προφανώς εκτός της Χρυσής Αυγής, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες και όχι σε υπόγειες συναλλαγές. Σίγουρα βρίσκω δύσκολη τη συνεργασία με την παράταξη του κυρίου Μπακογιάννη, στην οποία συμμετέχει πληθώρα αντιδημάρχων παλιότερων δημοτικών αρχών.
  • Τα Εξάρχεια είναι μια πολύ όμορφη και ζωντανή γειτονιά, με πολύ μεγάλο πρόβλημα σήμερα. Ο Δήμος έχει εγκαταλείψει τη γειτονιά, τοπικές μαφίες επεκτείνουν τη δράση τους, οικονομικοί παράγοντες επιδίδονται σε ένα υπολογισμένο παιχνίδι αγοράς γης προσδοκώντας τη μετατροπή της γειτονιάς σε αυριανή ντίσνευλαντ τουριστικών χρήσεων.
  • Για τα Εξάρχεια, ο Δήμος οφείλει να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι θα μείνουν στη γειτονιά, με περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης και δημιουργία κοινωνικής κατοικίας.

Χάρης Αποστολόπουλος: Ποιοι είναι οι 5 κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους πιστεύετε πως πρέπει να σας ψηφίσει κάποιος; 

Νάσος Ηλιόπουλος: Έχω αποδείξει με την πορεία μου στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ότι μπορώ να συγκρουστώ με επιτυχία όταν χρειαστεί να υπερασπιστώ αυτονόητα αλλά όχι δεδομένα δικαιώματα. 
Είμαι Αθηναίος, έχω γεννηθεί στον Άγιο Νικόλαο, σπούδασα κι εργάστηκα σ' αυτήν την πόλη, ζω στα Πατήσια και δεν είμαι περαστικός από εδώ.

Γνωρίζω την πόλη καλά, και ειδικά τις «πίσω αυλές» της, αυτές που ο Δήμος εγκατέλειψε για να ασχοληθεί με τη βιτρίνα.

Αφήνω ένα υπουργείο για να ασχοληθώ με το Δήμο της Αθήνας, με την πόλη μου, και σε αντίθεση με άλλους που βλέπουν την Αθήνα σαν σκαλοπάτι στην πολιτική τους καριέρα, εγώ θέλω να μείνω και να αγωνιστώ για την πόλη και τους ανθρώπους της.

Είμαι ένας από εσάς, και σε αντίθεση με άλλους υποψηφίους που ζουν την Αθήνα μόνο μέσα από τα ακριβά τους αυτοκίνητα και τα δελτία των ειδήσεων, εγώ περπατάω και γυρίζω την πόλη καθημερινά, οι άνθρωποι της είναι δικοί μου άνθρωποι.

Χ.Α.: Ποια είναι τα 5 πρώτα πράγματα τα οποία θα θέλατε να αλλάξετε εφόσον εκλεγείτε;

Ν.Η.: Επιτέλους έργα φωτισμού. Η πόλη είναι σκοτεινή με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονο αίσθημα ανασφάλειας. Εμείς θα φωτίσουμε επιτέλους όλες οι γειτονιές. Περιποίηση των παρατημένων χώρων πρασίνου.

Απελευθέρωση όλων των κατειλημμένων πεζοδρομίων, ραμπών και δημόσιων χώρων από παράνομα τραπεζοκαθίμαστα και παρκαρισμένα οχήματα.

Έκτακτο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση για την αποφυγή μιας κρίσης σκουπιδιών με το επικείμενο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.

21 έργα προτεραιότητας στις 7 κοινότητες τα οποία έχουμε ήδη ανακοινώσει και κοστολογήσει. Μεταξύ αυτών το Αντιπλημμυρικό έργο στην Λεωφόρο Ηρακλείου στην περιοχή της Ριζούπολης και η κατοχύρωση του χώρου της ΚΟΝΙΣΤΡΑΣ Πετραλώνων και διαμόρφωσή του σε χώρο πρασίνου

Χ.Α.: Ποιο θεωρείτε πως είναι εν έτει 2019 το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου Αθηναίων αλλά και ποιο το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του; Πώς διορθώνεται το πρώτο και πώς  αναδεικνύεται   το δεύτερο;   

Ν.Η.: Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αθήνας είναι η αίσθηση που έχουν οι κάτοικοί της ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε μόνο προς το χειρότερο. Η εγκατάλειψη των γειτονιών μάς έχει οδηγήσει στη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Αυτή είναι η πρώτη μάχη που πρέπει να δώσουμε. Να πείσουμε τους Αθηναίους και τις Αθηναίες ότι η Αθήνα δεν είναι μια χαμένη υπόθεση. 

Η Αθήνα είναι μια πόλη με απεριόριστες δυνατότητες, με έντονες αντιφάσεις, με σύνθετες, μικτές χρήσεις και δραστηριότητες, που καθιστούν αυτήν την πόλη γοητευτική και μοναδική. Και αυτές καλούμαστε να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε.

Χ.Α.: Είναι αλήθεια πως οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, δεν σας εμφανίζουν ως το φαβορί για τη δημαρχία της Αθήνας… Πόσο σοβαρά τις παίρνετε, πόσο σας επηρεάζουν και ποιον θεωρείτε τον βασικό σας αντίπαλο;  

Ν.Η.: Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας με τις δημοσκοπήσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι η σχέση τους με την πραγματικότητα και με τα ίδια τα αποτελέσματα των εκλογών από το 2012 και μετά. Δεν με ανησυχούν καθόλου. Η εικόνα που εισπράττω άλλωστε από τις γειτονιές που περπατάω καθημερινά είναι εντυπωσιακή και συγκινητική, και είναι αυτή που πραγματικά δείχνει το αποτέλεσμα.

Χ.Α.: Τι θα κάνετε για να αντιστρέψετε το κλίμα υπέρ σας;

Ν.Η.: Δε νιώθω ότι χρειάζεται να αντιστρέψω κάποιο κλίμα. Η εικόνα που παίρνω στις γειτονιές είναι όπως σας είπα εξαιρετική και απόλυτα ελπιδοφόρα. Η εικόνα που με κόπο χτίζουν κάποιοι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι πολύ μακριά από την πραγματική ζωή στην πόλη. Είμαι απόλυτα αισιόδοξος ότι η Αθήνα θα κάνει την καθαρή επιλογή να ξεκινήσει από την αρχή.

Χ.Α.: Με ποιο σχήμα θα μπορούσατε να συνεργαστείτε εφ’ όσον περάσετε στον β’ γύρο;

Ν.Η.: Έχω απόλυτη βεβαιότητα ότι θα είμαι στο β’ γύρο. Και φυσικά οι συνεργασίες είναι δυνατές με όλους, προφανώς εκτός της Χρυσής Αυγής, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες και όχι σε υπόγειες συναλλαγές. Σίγουρα βρίσκω δύσκολη τη συνεργασία με την παράταξη του κυρίου Μπακογιάννη, στην οποία συμμετέχει πληθώρα αντιδημάρχων παλιότερων δημοτικών αρχών, με βαριές ευθύνες για την κακή εικόνα της πόλης. 

Χ.Α.: Η μητέρα σας, ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και δεχόταν κριτική για την «αποσκίρτηση» του γιου της. Τελικά το μήλο δεν πέφτει κάτω από τη μηλιά;

Ν.Η.: Δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω την ερώτηση και ο λόγος είναι ότι το τι συνέβαινε στην οικογένειά μου ποτέ δεν απασχόλησε κάποιον ιδιαίτερα. Πάντως, στη δική μου αντίληψη κάθε άνθρωπος κάνει τις δικές του επιλογές. Για μήλα και μηλιές είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι που έχουν πολλά περισσότερα να πουν. 

Χ.Α.: Πολλοί σχολίασαν δηκτικά αυτήν την επιλογή σας, να εντάξετε δηλαδή στο βιογραφικό σας, το τι ήταν η μητέρα σας. Τι απαντάτε; Το αλλάξατε; 

Ν.Η.: Α, σας ευχαριστώ για αυτήν την ερώτηση. Δείχνει ότι υπάρχει ακόμα σύγχυση ανάμεσα στο επίσημο βιογραφικό μου και σε ένα δημοσιογραφικό βιογραφικό που στη συνέχεια κάποιοι παρουσίασαν σαν να είναι το δικό μου. Ύστερα από τόσο καιρό, επανέρχεστε σε αυτό το θέμα και κάπως έτσι καταλαβαίνει κανείς τον μηχανισμό παραγωγής fake news που συνιστά μία από τις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα!

Χ.Α.: Και εσείς προέρχεστε από πολιτική οικογένεια. Πόσο διαφορετικός είστε από τον Κώστα Μπακογιάννη;

Ν.Η.: Με συγχωρείτε, αλλά αυτές οι ερωτήσεις μου φαίνονται ότι κάπου χάνουν το μέτρο των πραγμάτων. Η πολιτικοποίηση είναι συστατικό στοιχείο της κοινωνικής συνοχής, τα πολιτικά τζάκια αφορούν στην αποκλειστικότητα της νομής της εξουσίας. Η μητέρα μου ήταν ιδιωτική υπάλληλος με απόλυση μάλιστα για συνδικαλιστική δράση. Δεν βρίσκω οτιδήποτε κοινό με την οικογένεια Μητσοτάκη που εδώ και δεκαετίες παίζει καθοριστικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας και εμπλέκεται σε πληθώρα σκανδάλων. Ειδικά όσον αφορά τον Δήμο της Αθήνας η κυρία Μπακογιάννη πρόλαβε σε δύο χρόνια να υποσχεθεί τα πάντα, να χρεώσει το Δήμο ανεπανόρθωτα και να τον εγκαταλείψει για να συνεχίσει την πολιτική της καριέρα αλλού.  

Χ.Α: Αν εκλεγείτε, τι θα κάνατε για να επαναφέρετε την ομαλότητα στην περιοχή των Εξαρχείων;

Ν.Η.: Τα Εξάρχεια είναι μια πολύ όμορφη και ζωντανή γειτονιά, με πολύ μεγάλο πρόβλημα σήμερα. Ο Δήμος έχει εγκαταλείψει τη γειτονιά, τοπικές μαφίες επεκτείνουν τη δράση τους, οικονομικοί παράγοντες επιδίδονται σε ένα υπολογισμένο παιχνίδι αγοράς γης προσδοκώντας τη μετατροπή της γειτονιάς σε αυριανή ντίσνευλαντ τουριστικών χρήσεων. Εμείς λέμε συγκεκριμένα πράγματα: Ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές. Για τα Εξάρχεια, ο Δήμος οφείλει αρχικά να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι θα μείνουν στη γειτονιά, με περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης και δημιουργία κοινωνικής κατοικίας. Σε δεύτερο επίπεδο ο Δήμος πρέπει να παρέμβει για την καθαριότητα της περιοχής, τη συντήρηση δρόμων και πεζοδρομίων και την αναβάθμιση των υποδομών του λόφου του Στρέφη. Τέλος, οφείλει να ενδυναμώσει τη δημοκρατία στην περιοχή, να συνεργαστεί με τους κατοίκους και να συγκρουστεί φυσικά με τις μαφίες που δρουν τοπικά.  

Χ.Α.: Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια;

Ν.Η.: Ως έναν άνθρωπο που από το Δήμο της Αθήνας άλλαξε αυτήν την αίσθηση ότι η πόλη αυτή είναι μια χαμένη υπόθεση. Που εξασφάλισε πεζοδρόμια που περπατιούνται, χώρους πρασίνου, παιδικές χαρές, φωτισμό παντού. Φαντάζομαι ότι σε 10 χρόνια από τώρα θα συνεχίσω να περπατάω ακόμα την πόλη, να κυκλοφορώ στις γειτονιές της και να νιώθω ένας από τους ανθρώπους της. Μια πόλη που θα προσφέρει περισσότερα στους ανθρώπους της και για την οποία θα νιώθουμε όλοι υπερήφανοι. 

Χ.Α.: Πώς ονειρεύεστε την Αθήνα; Περιγράψτε μας το όραμά σας ως ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να αποφασίσει για την ιδανική του πόλη.  

Ν.Η.: Στόχος μου είναι οι κάτοικοί της Αθήνας να θέλουν και να μπορούν να μείνουν στην πόλη τους. Να έχουν πειστεί ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Γιατί πιστεύω βαθειά ότι η Αθήνα έχει απεριόριστες δυνατότητες να γίνει μία σύγχρονη πόλη που θα εξυπηρετεί εκείνους που ζουν και εργάζονται εδώ.

Ονειρεύομαι μια Αθήνα φιλόξενη, πολυπολιτισμική, δημοκρατική, δημιουργική, ασφαλή και ανοιχτή σε όλους. Και θέλουμε φυσικά να έλκει ανθρώπους από όλο τον κόσμο, όχι όμως χάρη σε μια μονοκαλλιέργεια του τουρισμού αλλά εξαιτίας της τεράστιας ιστορικής της κληρονομιάς, του πολιτιστικού της πλούτου και της χαράς που προσφέρει στους ανθρώπους της. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ