Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Καταναλώστε μανιτάρια και «φάτε» το Alzheimer – Ποιες είναι οι ιδανικές ποσότητες;

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease, δείχνει πως η κατανάλωση μανιταριών πιθανόν να συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης ήπιας διαταραχής της νοητικής λειτουργίας, η οποία συνήθως προηγείται της νόσου Alzheimer.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 663 ενήλικες, άνω των 60 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν για 6 χρόνια. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων μέσα από τα οποία προσδιορίστηκε η κατανάλωση των πιο συνηθισμένων ειδών μανιταριών. Ως μία μερίδα, ορίστηκαν τα 150 γραμμάρια μαγειρεμένων μανιταριών. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε διάφορα τεστ για την αξιολόγηση της νοητικής τους λειτουργίας.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι ενήλικες που κατανάλωναν περισσότερες από 2 μερίδες μανιταριών ανά εβδομάδα είχαν 50% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης ήπιας έκπτωσης της νοητικής λειτουργίας, σύμφωνα με το neadiatrofis.gr. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, εν τούτοις τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, είναι πιθανό η παρατηρούμενη συσχέτιση να οφείλεται εν μέρει σε ένα συστατικό, που ονομάζεται εργοθειονίνη και το οποίο ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Κλείνοντας, αναφέρει πως η ομάδα σκοπεύει να διερευνήσει περαιτέρω την πιθανή σχέση της κατανάλωσης μανιταριών με την υγεία του εγκεφάλου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ