Αυτοί είναι οι 10 μνηστήρες - διάδοχοι της Τερέζα Μέι - Ετοιμάσαμε τα προφίλ τους γιατί το Brexit δονεί τον πλανήτη (φωτό)

«Ουδείς αναντικατάστατος» όπως λέει και ο θυμόσοφος ελληνικός λαός. Αργά ή γρήγορα λοιπόν θα έρθει και η σειρά της διαδοχής της Τερέζα Μέι, τόσο στον πρωθυπουργικό βρετανικό θώκο όσο και στην ηγεσία των Συντηρητικών.

Ελάχιστοι θα ήθελαν να βρίσκονται στο μυαλό της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, το τελευταίο διάστημα και ακόμα λιγότεροι στη θέση της. Πράγματι, οι εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις για παραίτηση, η αμφισβήτηση του ονόματός της, το βάρος ενός ιστορικού momentum για το Ηνωμένο Βασίλειο, η πορεία της χώρας σε αχαρτογράφητα ύδατα και η Δαμόκλειος σπάθη που κατά πολλούς κρέμεται πάνω από κάθε Βρετανό υπήκοο, συνθέτουν μια ψυχοφθόρο μίξη ζυμώσεων που θα λύγιζε τον καθένα. 

Η επικεφαλής των Συντηρητικών αν και για την ώρα επιδεικνύει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στους κραδασμούς, για τη συντριπτική πλειοψηφία, «μετρά ώρες» στον πρωθυπουργικό θώκο. Πόσο μπορεί να αντέξει ακόμα στην εξουσία; Το σχέδιο σωτηρίας της για το Brexit απορρίφθηκε και μάλιστα δις, αφήνοντας το βρετανικό μέλλον μετέωρο ενώ στις δημοσκοπήσεις και την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης η εικόνα της βυθίζεται. Είναι δε χαρακτηριστικό πως πολλοί και από τους Τόρις (Tories), υποστηρίζουν πως με το που ολοκληρωθεί επίσημα το Brexit, η θητεία Μέι, πρέπει να ολοκληρωθεί. Άλλοι κάνουν λόγο για παραίτηση ακόμα και εντός των επόμενων 2 ή 3 εβδομάδων και μόνο ελάχιστοι σαφώς πιο αισιόδοξοι, θεωρούν πως η πολιτικός από το Ίστμπουρν θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία της (2022). 

Ποιος όμως θα τη διαδεχθεί, όταν αργά ή γρήγορα κληθεί να πάρει τη σκυτάλη; Αυτοί είναι οι 10 πιθανότεροι διάδοχοί της στην πρωθυπουργία αλλά και στα ηνία των Εργατικών. 

ΤΖΕΡΕΜΙ ΚΟΡΜΠΙΝ, 69 ετών

«Μια τρομερή πολιτική ιστορία ξετυλίγεται στη Βρετανία: ένας ελάχιστα γνωστός πολιτικός, αποτραβηγμένος στο περιθώριο του κόμματός του για μεγάλη περίοδος της καριέρας του, αναδεικνύεται σε φαβορί για επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος…» έγραφε στις αρχές Αυγούστου ο Guardian για την υποψηφιότητα Κόρμπιν για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.

Θεωρείται από τους πιο «σκληρούς» (και λίγους) αριστερούς στο Εργατικό Κόμμα. Μια παλιά «καραβάνα» που είχε αντιμετωπίσει, από τη θέση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Οι συνθήκες έχουν «ωριμάσει» τόσο, που ο Κόρμπιν πέτυχε ό,τι δεν πέτυχε ο αποθανών Τόνι Μπεν, η πιο αριστερή μορφή του Εργατικού Κόμματος. Η άνοδος του, αντανακλά τη δυσαρέσκεια (και) των Βρετανών πολιτών με την υπάρχουσα κατάσταση στην Ευρώπη. 

ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ, 54 ετών

Ο νο 1 υποψήφιος για την προεδρία των Συντηρητικών. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι ο πιο σκληρός επικριτής της για το σχέδιό της για το Brexit. Παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο τον Ιούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς της Μέι ως προς την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

ΜΑΪΚΛ ΓΚΟΟΥΒ, 51 ετών

Ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Brexit πριν από το δημοψήφισμα, θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Μέχρι πρότινος υποστήριζε τη στρατηγική της στο Brexit.

Ένωσε τις δυνάμεις του με τον Μπόρις Τζόνσον στη διάρκεια της εκστρατείας για το Brexit το 2016 μέχρι που απέσυρε την υποστήριξή προς την υποψηφιότητα του Τζόνσον την τελευταία στιγμή και έθεσε ο ίδιος υποψηφιότητα. Ο Γκόουβ δήλωσε ότι υποστήριξε τη Μέι στην ψήφο εμπιστοσύνης.

ΣΑΤΖΙΝΤ ΤΖΑΒΙΝΤ, 48 ετών

Πρώην τραπεζίτης και υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς, ο Τζαβίντ έχει περάσει από αρκετά υπουργεία και έχει σταθερά καλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις ανάμεσα στους υπόλοιπους συντηρητικούς βουλευτές. Μετανάστης δεύτερης γενιάς, πακιστανικής καταγωγής, ο Τζαβίντ έχει πολλές φορές αναφέρει ότι έχει στον τοίχο του γραφείου του ένα πορτραίτο της αείμνηστης πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο Τζαβίντ ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα, αλλά μέχρι τότε θεωρούνταν ευρωσκεπτικιστής. Δήλωσε ότι υποστήριξε την Μέι στην ψήφο εμπιστοσύνης.

ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΡΑΑΜΠ, 45 ετών

Ο Βρετανός διαπραγματευτής για το Brexit παραιτήθηκε από την κυβέρνηση της Μέι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο εξόδου της λέγοντας ότι δεν ταιριάζει με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των Τόρις το 2017. Ο Ράαμπ διετέλεσε μόλις πέντε μήνες επικεφαλής του υπουργείου για το Brexit, έχοντας τοποθετηθεί στη θέση αυτή τον Ιούλιο.

ΤΖΕΡΕΜΙ ΧΑΝΤ, 52 ετών

Ο Χαντ αντικατέστησε τον Τζόνσον στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ιούλιο και έχει κάνει έκκληση στα μέλη των Τόρις να παραμερίσουν τις διαφωνίες τους για το Brexit και να ενωθούν κατά του κοινού εχθρού: της ΕΕ.

Ο Χαντ ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016. Διετέλεσε για έξι χρόνια υπουργός Υγείας, μια θέση που τον κατέστησε αντιπαθή σε πολλούς ψηφοφόρους που εργάζονται ή εξαρτώνται από το δημόσιο και κατακερματισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Ο Χαντ δήλωσε ότι υποστήριξε την Μέι στην ψήφο εμπιστοσύνης.

ΑΜΠΕΡ ΡΑΝΤ, 55 ετών

Η πρώην υπουργός Εσωτερικών, θεωρείται μια soft ηγέτης για μια περίπτωση σαν του Brexit, ωστόσο από πολλούς κρίνεται ιδανική για μια υγιή μετάβαση στη νέα εποχή, καθώς συγκεντρώνει πολλούς υποστηρικτές και στα στρατόπεδα των φιλοευρωπαίων. 

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΝΤΕΪΒΙΣ, 70 ετών

Ο Ντέιβις, ένας προεξέχων ευρωσκεπτικιστής, ορίστηκε να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων της Βρετανίας με την ΕΕ τον Ιούλιο του 2016 αλλά δύο χρόνια αργότερα παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδιά της περί διατήρησης μιας μακροχρόνιας σχέσης με το μπλοκ.

Θεωρείται πιθανός μεταβατικός ηγέτης του κόμματος.

ΤΖΕΙΚΟΜΠ ΡΙΣ ΜΟΓΚ, 49 ετών

Επικεφαλής του υπέρ του Brexit European Research Group, το οποίο ηγήθηκε της σύνταξης του εναλλακτικού σχεδίου των ευρωσκεπτικιστών Τόρις, το οποίο ωστόσο έδειξε να έχει πολλά «τρωτά» σημεία. Από πολλούς έχει κατηγορηθεί πως δεν έχει εναλλακτικά σχέδια για να ηγηθεί ωστόσο τυγχάνει μεγάλης επιρροής. 

ΠΕΝΙ ΜΟΡΝΤΟΝΤ, 46 ετών

Η Μορντόντ είναι μια από τις ελάχιστες εναπομείνασες υπέρμαχους του Brexit στο υπουργικό συμβούλιο της Μέι. Είναι υπουργός αρμόδια για θέματα διεθνούς ανάπτυξης. Πολλοί ανέμεναν ότι θα είχε και εκείνη παραιτηθεί μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου συμφωνίας της Μέι. Η ίδια δηλώνει ότι υποστήριξε την Μέι στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ