Ισόβια έγιναν τα 40 χρόνια για τον Ράντοβαν Κάρατζιτς - "Διέπραξες την σφαγή 8000 μουσουλμάνων στην Σρεμπρένιτσα"

Ο 73χρονος Κάρατζιτς κρίθηκε οριστικά ένοχος για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο  Ράντοβαν Κάρατζιτς υπήρξε ψυχίατρος, ποιητής, πρόεδρος, θεραπευτής, όμως θα μείνει στην Ιστορία ως ένας από τους πρωτεργάτες των χειρότερων φρικαλεοτήτων που σημειώθηκαν στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κυρίως της πολιορκίας του Σαράγεβο και της σφαγής της Σρεμπρένιτσα.

Σε δεύτερο βαθμό σήμερα, η διεθνής δικαιοσύνη του επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης για «την έκταση και τη συστηματική ωμότητα» των εγκλημάτων του στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-95), αυξάνοντας την ποινή κάθειρξης 40 ετών που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως το 2016 στον πρώην πολιτικό αρχηγό των Σέρβων της Βοσνίας.

Ο 73χρονος Κάρατζιτς κρίθηκε οριστικά ένοχος για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Μηχανισμός για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια, ο οποίος πήρε τη σκυτάλη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία μετά το κλείσιμο αυτού του τελευταίου το 2017, απέρριψε σήμερα την έφεση του Κάρατζιτς καταδικάζοντάς τον σε ισόβια. Ο κατηγορούμενος άκουσε απαθής την ανάγνωση της ετυμηγορίας.

Στην πρωτόδικη απόφασή τους οι δικαστές «είχαν υποτιμήσει την ακραία σοβαρότητα της ευθύνης του Κάρατζιτς στα χειρότερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν» στη διάρκεια της σύγκρουσης στη Βοσνία, δήλωσε ο δικαστής Βαγκν Γένσεν, υπογραμμίζοντας «την έκταση» και τη «συστηματική ωμότητα» των εγκλημάτων αυτών.

Εντούτοις, μετά τη δίκη του σε πρώτο βαθμό, ο Κάρατζιτς είχε χαρακτηρίσει «θηριώδη» τη σε βάρος του ετυμηγορία και την ποινή που του είχε επιβάλει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία. 

Φαινόταν σε τέτοιο βαθμό πεπεισμένος για την αθωότητά του, ώστε είχε κάνει τις βαλίτσες του, πιστεύοντας πως θα αναχωρήσει ως ελεύθερος άνθρωπος. Η αισιοδοξία που επεδείκνυε το περιβάλλον του πριν από την έφεση διαψεύσθηκε άλλη μια φορά από τους δικαστές.

Ηλικίας σήμερα 73 ετών, ο Κάρατζιτς βρίσκεται από το 2009 στη φυλακή του ΟΗΕ στη Χάγη, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Αφού διέφευγε επί 13 χρόνια, συνελήφθη τον Ιούλιο του 2008 μέσα σ' ένα λεωφορείο σε προάστιο του Βελιγραδίου, τρία χρόνια πριν από τον στρατιωτικό αρχηγό των Σέρβων της Βοσνίας, τον Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος καταδικάσθηκε το 2017 σε ισόβια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ