Ποια επαγγέλματα αναδείχθηκαν «πρωταθλητές» των προσλήψεων: Αυξήθηκαν κατά 27.840 οι μισθωτοί

Τα επαγγέλματα που αναδείχθηκαν «πρωταθλητές» των προσλήψεων είναι οι υπάλληλοι γραφείου, οι ανειδίκευτοι εργάτες, το καλλιτεχνικό προσωπικό, οι σερβιτόροι-μπάρμαν, οι μάγειροι, οι πωλητές, οι καθαριστές και το διδακτικό προσωπικό.

Τη μεγαλύτερη επίδοση σε επίπεδο προσλήψεων από το 2001 μέχρι σήμερα, κατέγραψε τον Φεβρουάριο το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Πιο συγκεκριμένα, η μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 27.840 θέσεις, με πρωταγωνιστές την εστίαση, τα καταλύματα και τον δημόσιο τομέα (που ενισχύθηκε με νέο προσωπικό από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους νέους επιστήμονες).

Τα επαγγέλματα που αναδείχθηκαν «πρωταθλητές» των προσλήψεων είναι οι υπάλληλοι γραφείου, οι ανειδίκευτοι εργάτες, το καλλιτεχνικό προσωπικό, οι σερβιτόροι-μπάρμαν, οι μάγειροι, οι πωλητές, οι καθαριστές και το διδακτικό προσωπικό.

Μέσα στον Φεβρουάριο, μήνα που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός των 650 ευρώ, καταγράφηκαν 3.813 μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Φεβρουαρίου 2019, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 165.110, ενώ οι αποχωρήσεις σε 137.270. Από τις 137.270 συνολικά αποχωρήσεις, οι 56.747 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 80.523 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αναφέρει το insider.gr.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Φεβρουάριος 2019 και Φεβρουάριος 2018, προκύπτει θετική επίδοση κατά 11.212 νέες θέσεις εργασίας, για τον Φεβρουάριο 2019 (θετικό ισοζύγιο 27.840 θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου (16.628) τον Φεβρουάριο του 2018.

Για ακόμη έναν μήνα οι ελαστικές μορφές απασχόλησης αντιπροσωπεύουν το 54,4% των νέων προσλήψεων. Συγκεκριμένα από το σύνολο των συμβάσεων του Φεβρουαρίου, ποσοστό 45,71% αφορούν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, 41,58% μερικής απασχόλησης και 12,71% εκ περιτροπής εργασία.

Με αφορμή την δημοσίευση της έκθεσης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε πως «το θετικό ρεκόρ στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τον μήνα ακριβώς της αύξησης του κατώτατου μισθού, διαψεύδει την κινδυνολογία ότι αυτή θα επέφερε αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Αντιθέτως, επιβεβαιώνει την θέση της Κυβέρνησης ότι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, πέρα από μοχλό κοινωνικής δικαιοσύνης, συνιστά και αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο θα ενισχύσει την αύξηση της απασχόλησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ