Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Ο Μάριο Ντράγκι ξένος εταίρος της Ακαδημίας Αθηνών

Ο Mario Draghi είναι ένας εξέχων οικονομολόγος και μια κορυφαία προσωπικότητα της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής με διεθνή αναγνώριση και παγκόσμια εμβέλεια.

Με το έργο του έχει συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση της νομισματικής και χρηματοικονομικής σταθερότητας, καθώς και στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη και διεθνώς.

Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα του κ. Mario Draghi.

Σπουδές

Ο Mario Draghi γεννήθηκε στη Ρώμη στις 3 Σεπτεμβρίου 1947. Σπούδασε στο Sapienza Πανεπιστήμιο της Ρώμης, από το οποίο έλαβε το πτυχίο του στις οικονομικές επιστήμες το 1970. Στη συνέχεια, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Massachusetts Institute of Technology (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ΜΙΤ), όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών (Ph.D.) το 1977, με κύριο εποπτεύοντα καθηγητή τον Franco Modigliani. Η συμβολή του Mario Draghi στην οικονομική επιστήμη και πολιτική είναι ουσιαστική και πολυδιάστατη. Περιλαμβάνει το έργο και τις δραστηριότητές του ως πανεπιστημιακού καθηγητή, ως ανώτατου αξιωματούχου στο Υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας, ως Διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας και ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πανεπιστημιακή Σταδιοδρομία

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο Mario Draghi ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία επί 15 έτη. Διετέλεσε καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στα πανεπιστήμια του Τρέντο, της Πάντοβα και της Βενετίας την περίοδο 1975-1981 και τακτικός καθηγητής Οικονομικών και Νομισματικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας από το 1981 έως το 1991.

Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο του την περίοδο εκείνη καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων,  τη διεθνή χρηματοοικονομική, την παραγωγικότητα της εργασίας και τους προσδιοριστικούς παράγοντες των μισθών και της απασχόλησης, την άσκηση μακροοικονομικής πολιτικής στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, τις πρόσφορες πολιτικές και διαρθρωτικές αλλαγές για την ενίσχυση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και τη θεωρία και την ιστορία της διαχείρισης του δημοσίου χρέους σε διάφορα κράτη. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 4 βιβλία και πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

Συμβολή στην Οικονομική και Δημοσιονομική Πολιτική

Από το 1991 έως το 2001, ο Mario Draghi υπηρέτησε ως Γενικός Διευθυντής του Θησαυροφυλακίου του Υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας. Στη θέση αυτή είχε μεταξύ άλλων την αρμοδιότητα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής και τη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Ταυτόχρονα, ήταν εκπρόσωπος της Ιταλίας σε Επιτροπές Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, διετέλεσε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (Economic and Financial Committee) το 2000-2001 και του Working Party No 3 του ΟΟΣΑ το 1999-2001. Επίσης, την περίοδο 1984-1990 ήταν Εκτελεστικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Οικονομικών ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής η οποία αναθεώρησε τη νομοθεσία για τις επιχειρήσεις και τις χρηματοπιστωτικές αγορές και συνέταξε τον σχετικό νόμο, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία ως ο νόμος Draghi.

Μετά από μια σύντομη περίοδο απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, το έργο και οι δραστηριότητες του Mario Draghi εστιάζονται στη νομισματική πολιτική και την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Συμβολή στη Νομισματική Πολιτική

Ο Mario Draghi διετέλεσε Διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας από τον Ιανουάριο του 2006 έως τον Οκτώβριο του 2011. Επίσης από το 2006 έως σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (The Bank for International Settlements).

Τον Απρίλιο του 2006 εξελέγη Πρόεδρος του Financial Stability Forum και μετέπειτα του Financial Stability Board του Group των 20 και διατήρησε αυτή τη θέση έως τον Νοέμβριο του 2011.

Από τον Νοέμβριο του 2011 έως σήμερα ο Mario Draghi είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Επίσης, είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου και μέλος του G7 και του G20 (Group of 7 και Group of 20) των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Ο Mario Draghi ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ σε μια ιδιαίτερα δύσκολη για την Ευρώπη συγκυρία, όταν η δημοσιονομική και τραπεζική κρίση στη ζώνη του ευρώ είχε εισέλθει σε εξαιρετικά κρίσιμη φάση. Η βιωσιμότητα του ευρώ είχε αρχίσει να αμφισβητείται από τις αγορές και από πολλούς οικονομικούς αναλυτές.

Υπό την ηγεσία του Mario Draghi, η ΕΚΤ έδρασε αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της κρίσης με τη χρήση συμβατικών και μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής και με άλλες παρεμβάσεις. Αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής που ασκήθηκε, της αποφασιστικότητας που επέδειξε στην επίτευξη των στόχων, και των λοιπών μέτρων πολιτικής που ελήφθησαν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο το καλοκαίρι του 2012 ήταν η εντυπωσιακή βελτίωση των συνθηκών στις χρηματοπιστωτικές αγορές και η μεγάλη αποκλιμάκωση των επιτοκίων, εξελίξεις που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ.

Όταν δύο χρόνια αργότερα, το 2014, η οικονομική δραστηριότητα σημείωσε επιβράδυνση και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού και μιας νέας οικονομικής ύφεσης δημιούργησαν έντονη ανησυχία για τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής οικονομίας και το μέλλον του ευρώ, ο Mario Draghi διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην εφαρμογή μιας επεκτατικής νομισματικής πολιτικής – ριζοσπαστικής για την ευρωζώνη – με τη μείωση των επιτοκίων παρέμβασης σε αρνητικά επίπεδα και την εισαγωγή του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων και άλλων τίτλων – της λεγόμενης πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης. Η πολιτική αυτή σταθεροποίησε την οικονομία, απέτρεψε τους διαγραφόμενους κινδύνους αποπληθωρισμού και ύφεσης και στήριξε την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης τα επόμενα 4 χρόνια.

Ο ρόλος και η συνεισφορά του Mario Draghi στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης στην Ελλάδα ήταν επίσης πολύ σημαντικός, ιδίως κατά τις εξαιρετικά κρίσιμες περιόδους το 2011-2012 και το 2015. Συνέβαλε εποικοδομητικά και αποφασιστικά, πάντα στο πλαίσιο των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία και την πολιτική της ΕΚΤ, στην επίλυση θεμάτων που αφορούσαν τη χρηματοδότηση και ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, την αναδιάρθρωση και ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και, γενικότερα, τη στήριξη των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος.

Μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων και θέσεων του Mario Draghi σημειώνεται ότι είναι μέλος του Board of Trustees του Princeton Institute for Advanced Study και μέλος του Group of Thirty.

Το έργο του Mario Draghi έχει αναγνωρισθεί διεθνώς και του έχουν απονεμηθεί σημαντικές τιμητικές διακρίσεις. Γενικότερα, εξαιρετικά θετική είναι η αξιολόγηση από τους ομολόγους του και από πανεπιστημιακούς καθηγητές της συμβολής του στη χάραξη και άσκηση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη και στη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας την περίοδο της παγκόσμιας κρίσης (2007-2009) και της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη (2010-2016).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ