Βαρώτσος για την μεταφορά του Δρομέα στα Σκόπια: "Δεν θα με βγάλετε και τρελό - Με προσβάλλει η διάψευση"

"Έμεινα εμβρόντητος δύο φορές"

Σάλος προκλήθηκε, όταν έγινε γνωστή η πρόθεση της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και της κυβέρνησης να μεταφερθεί ο Δρομέας του Κώστα Βαρώτσου, το εμβληματικό γλυπτό της Αθήνας που βρίσκεται από το 1994 έξω από το ξενοδοχείο Hilton, στα Σκόπια και να τοποθετηθεί στη θέση του ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Οι δηλώσεις του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου ότι υπήρξε πρόταση από την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά να μεταφερθεί το γλυπτό «Δρομέας», που βρίσκεται τοποθετημένο απέναντι από το Χίλτον, στα Σκόπια, προκάλεσαν έντονη συζήτηση, με την υπουργό πολιτισμού να τον διαψεύδει.

Η η κ. Ζορμπά διέψευσε την είδηση, χαρακτηρίζοντας τις φήμες περί μεταφοράς «χωρίς βάση» και κάνοντας λόγο για «θόρυβο και ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν».

Ο Κώστας Βαρώτσος, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι σε συνάντησή του με την υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, την περασμένη Παρασκευή, εκείνη «έθεσε στη συζήτηση την ιδέα για τη μεταφορά του "Δρομέα" στα Σκόπια. Της απάντησα ότι ο "Δρομέας" δεν μπορεί να φύγει από την Αθήνα, για πολλούς λόγους. Άλλωστε, αν και το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων, εγώ έχω τα πνευματικά δικαιώματα. Και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Η υπουργός διαψεύδει την πρόταση που μου έκανε».

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε την πρόταση της κ. Ζορμπά για ανταλλαγή του δρομέα με άγαλμα από τα Σκόπια.

«Εγώ έμεινα εμβρόντητος και πέραν του αστείου της υπόθεσης, της είπα φυσικά όχι» δήλωσε και πρόσθεσε:

«Αυτό που με συγκλονίζει είναι ότι η κυρία Ζορμπά επιχείρησε να διαψεύσει τη συνάντησή μας στην οποία ήταν παρόντες και άλλοι καλλιτέχνες οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στην μπιενάλε της Βενετίας. Ευτυχώς εγώ ζω και προστατεύω τον δρομέα, φοβάμαι όμως ότι θα την πληρώσουν άλλα αγάλματα της Αθήνας, όπως αυτό του Κολοκοτρώνη μπροστά από την παλιά βουλή».

Έμεινα εμβρόντητος δύο φροές δεν θα με βγάλετε τρελό

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Βαρώτσος είπε: «Κατ’ αρχήν θα ήθελα να καθησυχάσω τον κόσμο ότι ο δρομέας δεν θα πάει πουθενά. Θα μείνει εκεί. Έχω τα πνευματικά δικαιώματα του έργου ακόμα. Με κάλεσε στο υπουργείο για να μου μεταφέρει την ιδέα που έχει πέσει από την ίδια και άλλους ανθρώπους. Να μεταφέρουμε τον δρομέα στα Σκόπια και να φέρουμε ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Στο ερώτημα τι απάντησε ο κ. Βαρώτσος και αν υπήρχαν μάρτυρες στην κουβέντα τους είπε: «Της είπα ότι «μένω εμβρόντητος κυρία υπουργέ». Συζητήσαμε κάποια άλλα θέματα του χώρου. Δεν ήταν άλλος παρών στην συζήτηση. Όμως, αυτό που με σοκάρει είναι ότι αμφισβητήθηκε αν πήγα ή όχι.

Ευτυχώς που ήταν εκεί πριν από μένα τα παιδιά που θα πάνε στην Μπιενάλε της Βενετίας».

Στο ερώτημα πως εξηγεί την διάψευση από την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, είπε: «Έχω πέσει από τα σύννεφα γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να το εξηγήσω. Με ξέρει πολύς κόσμος και ξέρουν ότι δεν είμαι τρελός. Αυτό προσβάλλει όλη την δική μου υπόσταση. Είναι ψέμα. Δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος να το μαζέψει, γιατί εγώ είμαι εν ζωή.

Αυτό το πράγμα δεν το ξεριζώνεις από εκεί για να το πας δώρο. Είναι σαν το κειμήλιο του παππού και της γιαγιάς. Εγώ δεν θα έδινα ποτέ τέτοια άδεια. Έχω συνείδηση της σημασίας των τοποσήμων. Καλλιτεχνικά αυτό είναι ένα πράγμα που είναι έμβλημα πως να το πω».

Ο Κώστας Βαρώτσος κλείνοντας είπε: «Έμεινα εμβρόντητος δυο φορές. Έμεινα εμβρόντητος με την πρόταση και μετά έμεινα εμβρόντητος με την διάψευση. Ρώτησα ποιοι είναι οι άλλοι που είχαν την ιδέα εκτός από την ίδια και μου είπε: «δεν μπορώ να σας πω». Έχω σοκαριστεί πολύ είμαι πολύ στενοχωρημένος. Εγώ προσπαθώ να κάνω τον καλλιτέχνη. Δεν είμαι πολιτικός».

Για το θέμα η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Καμία πρόταση δεν υπάρχει για τη μεταφορά του Δρομέα, είναι κάτι χωρίς βάση. 'Αλλωστε το γλυπτό ανήκει στον Δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και με τον κ. Κ. Βαρώτσο, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι.

Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες, εξάλλου τυχόν ανταλλαγές μνημείων ή αλλαγές ταμπελών ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Λυπάμαι για το θόρυβο και τον ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν».

Ο δρομέας σήμερα μας δίνει κουράγιο

Σε παλαιότερη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Κώστας Βαρώτσος στο eirinika.gr μιλώντας για τον "Δρομέα" είχε πει:

Ο δρομέας είναι ένα μαγικό έργο. Καταφέρνει να περνά διαφορετικά μηνύματα ανάλογα με την εποχή. Το 88 που δημιουργήθηκε ήμασταν όλοι μες την καλή χαρά. Λέγαμε ότι «επιτέλους θα γίνουμε Ευρωπαίοι, επιτέλους θα είμαστε ίδιοι με αυτούς». Ήμασταν σε μια φάση που μαζεύαμε τα θραύσματα μας και μπαίναμε σε μια νέα ταχύτητα. Ο δρομέας τότε συμβόλιζε την ταχύτητα με την οποία μπαίναμε σε μια αλλαγή αλλά μέσα από μια συνθετική διαδικασία όχι αναλυτική. Πολλοί ταυτίζουν το δρομέα με τον φουτουρισμό. Λένε ότι επειδή τρέχει αυτό είναι φουτουριστικό.

Είναι το ακριβώς αντίθετο. Ο φουτουρισμός ανέλυε την κίνηση που πραγματοποιείται στο χώρο την «έσπαγε»  δηλαδή σε κομμάτια.  Ενώ στο δρομέα έχουμε τα θραύσματα που δεν «σπάνε», δεν αναλύονται , ενώνονται για μια καινούργια κίνηση. Εγώ πίστευα στη συνεκτικότητα από τότε. Ήθελα να δώσω το μήνυμα ότι πρέπει να μαζέψουμε τα θραύσματα για να πάμε σε μια καινούργια κίνηση.

Σήμερα όπως είπες, ο δρομέας έχει άλλο ρόλο: παίζει το ρόλο του παππού που λέει «παιδάκι μου σήκω μην πέφτεις» . Σήμερα ο δρομέας δίνει κουράγιο στην τραγωδία: Ενώ έχουμε καταστραφεί εντελώς χειρότερα δεν θα μπορούσε να πάει,  ο δρομέας σήμερα έμενα μου δίνει κουράγιο: Όποτε περνώ και τον κοιτώ παίρνω δύναμη από τα κέφια που είχε εκείνο το παιδί που έκανε αυτό το γλυπτό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ