Πότε είναι η στιγμή που δεν πρέπει να προχωράς σε αλλαγές;

Αλλαγές: Σε κάποιων το μυαλό, το άκουσμα και μόνο της λέξης «αλλαγή», φέρνει το χάος.

Από τους ανθρώπους που ξέρεις, θυμάσαι κάποιον να σου έχει πει πως αγαπάει την καθημερινότητά του;

Ενώ δεν μας αρέσει η καθημερινότητα και τη θεωρούμε βαρετή, δε μας εντυπωσιάζουν ούτε οι αλλαγές γιατί τις θεωρούμε «ύπουλες». Αλλαγές θα κάνεις και μάλιστα θα τις θελήσεις! Το ζήτημα είναι το «πότε»  και το «γιατί» δεν πρέπει να αλλάζεις. Έτσι, θα μπορείς να αντιλαμβάνεσαι τη λέξη «αλλαγή», μόνο θετικά, σύμφωνα με το tsemperlidou.gr.

1. Δεν προχωράς σε αλλαγές αν είσαι στο «μάτι του κυκλώνα»…
Η αλλαγή κατοικεί κάπου στο μέλλον. Η απόφασή σου για αλλαγές, είναι πολύ σημαντική γιατί υποτίθεται ότι σκέφτεσαι τον εαυτό σου στο μέλλον, παρέα με εκείνες. Θα είναι καλό να υπενθυμίζουμε πολλές φορές στον εαυτό μας πως οι πρώτες σκέψεις για αλλαγή, μας έρχονται σε περιόδους που δεν τα καταφέρνουμε καλά. Αν έχεις τόση προσαρμοστικότητα, κάνε τις αλλαγές σου, αλλά τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει με πίεση. Αυτά που θέλεις να έχεις ως καινούρια, δεν μπορείς να τα φέρεις υπό την πίεση δυσάρεστων καταστάσεων. Όπως όταν διάβαζες τελευταία στιγμή πριν το διαγώνισμα, δεν αποκτούσες γνώσεις που σου έμεναν, παρά μόνο μέχρι να γράψεις το διαγώνισμα. Οι αλλαγές, θέλουν ηρεμία και στάδιο στο οποίο να είσαι καλά. Εκεί θα δεις τί πραγματικά θέλεις να πετάξεις και τι θέλεις να κρατήσεις για σένα. Χωρίς να σε πιέζει ο χρόνος και οι καταστάσεις.

2. Αλλάζεις με δική σου απόφαση, όχι επειδή στο ζητάνε.
Αν θεωρείς πως ο εαυτός είναι εξαιρετικά ανυπόμονος και αυτό το χαρακτηριστικό σου είναι υπεύθυνο για σημαντικές σου αποτυχίες, συζήτα το πρώτα μέσα σου. Εσύ και ο εαυτός σου. Οι αλλαγές που πρόκειται να αποφασίσεις θα αφορούν τη δική σου ζωή. Είναι άλλο πράγμα να ζητάς τη γνώμη των ανθρώπων σου και άλλο πράγμα να αλλάζεις πράγματα επειδή σου τα λένε ακόμη και πρόσωπα του στενού σου περιβάλλοντος. Πρώτον, με αυτές τις αλλαγές, θα ζήσεις εσύ και όχι εκείνοι. Δεύτερον, αν κάτι στο μέλλον δεν πάει καλά, θα είναι άσχημο να τους αποδώσεις ευθύνες. Είσαι ο καπετάνιος της ψυχής σου και απόλυτα υπεύθυνος για το πώς θα κινηθεί ο εαυτός σου. Βέβαια, δε χρειάζεται να σου πω πως η περίοδος των αλλαγών, θα σου αποδείξει για πολλούς φίλους και γνωστούς, αρκετά πράγματα. Δεν είναι σπάνιο να υπάρχουν άνθρωποι που θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από την ευμετάβλητη κατάσταση στην οποία θα είσαι…Όχι τίποτε άλλο, να ξέρεις ποιούς θα ονομάζεις φίλους και πρόσωπα υψηλής εμπιστοσύνης!

3. Πρώτα οι υποσχέσεις σου και μετά οι διορθώσεις…
Θα ρωτήσεις εύλογα: «Μα γιατί να μην αλλάξω γρήγορα κάτι που με βλάπτει; Το γοργόν και χάριν έχει!». Όπως είπαμε, αποφάσεις για αλλαγές, δεν πρέπει να παίρνονται εν θερμώ. Δε θα αφήνεις καμία κατάσταση να σε φέρει σε αλλαγές. Πρέπει το «βάρος» σου να υπερβεί το αντίστοιχο της κατάστασης. Επίσης, υπάρχει και κάτι ακόμη σημαντικό. Οι ώριμες αλλαγές, που έχουν στοιχεία σιγουριάς και συνείδησης, είναι αυτές που προέρχονται από βαθύ βίωμα των λαθών σου. Όταν το ποτήρι με το γάλα χύνεται…μείνε να το δεις μέχρι το τέλος. Αν δεν είσαι σίγουρος για κάτι, πιθανότατα να το επαναλάβεις…Τότε είναι που θα πας πραγματικά πίσω!

Κάθε πράγμα στον καιρό του, και ο κολιός τον Αύγουστο…Οι αλλαγές πρέπει να γίνονται σε ήρεμες συνθήκες και κάτω από ώριμη σκέψη. Είναι «χάρη» που κάνεις στον εαυτό σου και σε κανέναν άλλον. Σε περίπτωση που είσαι σε περίοδο που έχεις δεσμευθεί να φέρεσαι με κάποιον τρόπο, περίμενε να τελειώσει και μετά ας μην ξαναδεσμευθείς με αυτούς τους όρους. Τότε οι αλλαγές θα έχουν ευχάριστο και ουσιαστικό νόημα για σένα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ