LIVE: Η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής (Βίντεο)

Τι έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας τίθεται, σήμερα, Τετάρτη, η Συμφωνία των Πρεσπών.

Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών» εισάγεται στην Ολομέλεια, με θετική εισήγηση από την Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Η Συμφωνία δεν απαιτεί 151 ψήφους για να εγκριθεί από την Ολομέλεια. Ωστόσο, με βάση τις εκπεφρασμένες προθέσεις ορισμένων εκ των ανεξαρτήτων βουλευτών, είναι πολύ πιθανό να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία ή τουλάχιστον να βρεθεί πολύ κοντά σε αυτή. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η Συμφωνία των Πρεσπών να περάσει με τουλάχιστον 151 ψήφους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έχουν δηλώσει πως η συζήτηση θα οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές που θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών. Στο πνεύμα αυτό η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής εισηγείται κατ' αρχήν στην Ολομέλεια, οι συνεδριάσεις να γίνουν Τετάρτη και Πέμπτη, να ξεκινούν στις 10 το πρωί και να διαρκούν όσο χρειαστεί, ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε θρυαλλίδα για την αλλαγή του κοινοβουλευτικού χάρτη που πλέον δεν περιλαμβάνει την Κ.Ο. του Ποταμιού. Στη συζήτηση πάντως που θα γίνει στην Ολομέλεια θα λάβει το λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης όπως και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Στη διήμερη συζήτηση που προηγήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε «αίσθηση εθνικής ευθύνης και ειλικρίνεια» από τις πολιτικές δυνάμεις. «Ξέρουμε ότι υπάρχει συναισθηματική αντίδραση σε πολλούς ανθρώπους που νιώθουν τραυματισμένη την εθνική τους υπερηφάνεια και τους σεβόμαστε, σε αντίθεση με τους εμπόρους του πατριωτισμού, τους "Μακεδονομάχους ΑΕ". Περιμένουμε αντίστοιχη αίσθηση εθνικής ευθύνης και ειλικρίνεια από όλες τις πολιτικές δυνάμεις», υπογράμμισε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που καταψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχουν ζητήσει να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό ενιαίο κείμενο του Συντάγματος της γείτονος και η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά. Έχουν μάλιστα προειδοποιήσει ότι αυτό είναι ζήτημα που θα θέσουν εμφατικά και στη συζήτηση στην Ολομέλεια. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο, έχει καταθέσει τη ρηματική διακοίνωση με τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της πΓΔΜ. Παράλληλα, έχει εξηγήσει ότι η συνταγματική πρακτική στη γείτονα δεν είναι αυτή της ενσωμάτωσης και της κωδικοποίησης των τροποποιήσεων αλλά της παράθεσης τους, στο τέλος του συνταγματικού κειμένου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ