5+1 εκπληκτικά ρητά για τα Χριστούγεννα μέσα από διάσημα λογοτεχνικά έργα!

Η μαγεία των Χριστουγέννων έχει εμπνεύσει σημαντικούς συγγραφείς που τιμούν με την πένα τους τη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Ας δούμε μερικά αποσπάσματα αφιερωμένα στα Χριστούγεννα από σημαντικά λογοτεχνικά έργα, σύμφωνα με το tsemperlidou.gr.

«Θα τιμήσω τα Χριστούγεννα μέσα στην καρδιά μου και θα προσπαθήσω να τα κρατήσω όλη τη χρονιά».
 Κάρολος Ντίκενς, Χριστουγεννιάτικη Ιστορία.

Από τα κλασικά βιβλία αυτής της περιόδου. Ίσως ο Κάρολος Ντίκενς και η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, να φτιάχνουν τον πρώτο συνειρμό που μας έρχεται όταν σκεφτόμαστε «βιβλία» και «Χριστούγεννα». Απλά και λιτά τα λεγόμενά του. Τα Χριστούγεννα δεν έχουν παροδικό μήνυμα και αξίζουν και μετά το πέρας των γιορτών. Ας τα κρατήσουμε.

«Τα Χριστούγεννα έχουν δημιουργηθεί πάνω σε ένα όμορφο και ευαίσθητο παράδοξο: Η γέννηση ενός άστεγου γιορτάζεται σε κάθε σπίτι.»
Γκίλμπερτ Τσέστερτον, Brave New Family.

Ο Άγγλος συγγραφέας Γκίλμπερτ Τσέστερτον, επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τον Κάρολο Ντίκενς. Σε αυτό το όμορφο απόσπασμα, μας θυμίζει οτι τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή στην οποία γιορτάζουν οι αναξιοπαθούντες. Πέραν αυτού, γιορτάζουμε την ταπεινή ζωή και την απλότητα καθώς ο Θεάνθρωπος γεννήθηκε μακριά από τη χλιδή και από την πολυτέλεια.

«Τα παλιά καλά Χριστούγεννα με το χιόνι στα μαλλιά, έκαναν και φέτος το καθήκον τους, με την πιο σεμνή εμφάνιση και εναπόθεσαν τα πλούσια, ζεστά και χρωματιστά δώρα τους με όλη τη μεγαλοπρέπεια μιας αντίθεσης, που την πλαισιώνει κρύο και χιόνι.»
Τζώρτζ Έλιοτ, The Mill on the Floss.

Πρόκειται για ψευδώνυμο! Το όνομα το πραγματικό ανήκει σε γυναίκα! Στην Αγγλίδα Μαίρη-Άννα Έβανς. Για άλλη μια φορά, τα Χριστούγεννα τιμώνται σε ένα έργο λογοτεχνίας. Η τρομερή αντίθεση μεταξύ φυσικού περιβάλλοντος και ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, αποδίδει τη μαγεία των Χριστουγέννων! Έξω κρύο και μέσα μας ζεστασιά και γαλήνη.

«Τα Χριστούγεννα δεν έρχονται από κάποιο κατάστημα, ίσως είναι κάτι παραπάνω».
Δρ. Σους, Ο κατεργάρης των Χριστουγέννων.

Στα αγγλικά είναι μια ποιητική στροφή, πολύ έξυπνη και γλαφυρή (Christmas doesn’t come from a store, maybe Christmas perhaps means a little more). Ένα από τα πιο σημαντικά μηνύματα αυτής της περιόδου αφορά το πώς συμπεριφερόμαστε σε αυτήν τη γιορτή. Είναι κατανάλωση και διασκέδαση τα Χριστούγεννα; Ή μήπως είναι μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση;

«Πάντα χειμώνας, αλλά ποτέ Χριστούγεννα».
Σ. Λιούις, Νάρνια. (Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα).

Ένα αξεπέραστο έργο για την παγκόσμια λογοτεχνία. Μέσα από τη Νάρνια, ο Λιούις, κρατούσε μέσω αλληλογραφίας την επικοινωνία του με τα παιδιά του. Ο πόλεμος είναι πανταχού παρών σε όλο το έργο. Μελαγχολικό και με χροιά που θυμίζει παράπονο, οι σκλαβωμένοι κάτοικοι της μαγικής Νάρνια λένε πως ο χειμώνας είναι συνεχής χωρίς να υπάρχουν Χριστούγεννα. Πράγματι, τα Χριστούγεννα είναι μια άλλη εποχή…μέσα στο Χειμώνα.

«Αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για συναντήσεις με φίλους. Τα Χριστούγεννα οι άνθρωποι καλούν τους φίλους τους και οι άνθρωποι λίγο νοιάζονται για τον κακό καιρό».
Τζέην Όστεν, Έμμα.

Τεράστιας σημασίας προσωπικότητα για τη λογοτεχνία. Η Τζέην Όστεν περιγράφει εδώ τη θαλπωρή που μας πλαισιώνει μέσα στα Χριστούγεννα. Ο καιρός μπορεί να μην είναι κατάλληλος για εξόδους, όμως προτιμάμε να είμαστε μαζί με φίλους σε κάποιο φιλικό σπίτι. Μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων, είναι και η σχέση μας με τους ανθρώπους. Η αγάπη και η φιλία γιορτάζουν επίσης τα Χριστούγεννα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ