Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

H Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ διάδοχος της Μέρκελ στην προεδρία του CDU

Με οριακό αποτέλεσμα επικράτησε του αντιπάλου της Φρίντριχ Μερτς. Η ήττα του συνιστά πλήγμα για τον Β. Σόιμπλε

Με απόσταση στήθους η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ εξελέγη νέα πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU). Στο δεύτερο γύρο η μέχρι πρότινος ΓΓ του κόμματος συγκέντρωσε ποσοστό 51,75% (517 ψήφοι), ενώ ο αντίπαλός της, ο δικηγόρος και επιχειρηματίας Φρίντριχ Μερτς, το 48,25% (482 ψήφοι). Στην πρώτη ψηφοφορία το ποσοστό της Άνεγκρετ Κράμπ-Καρενμπάουερ κυμάνθηκε στο 45,05% (450 ψήφοι), του Φρίντριχ Μερτς στο 39,24% (392) και του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν στο 15,72% (157).

Ήττα Σόιμπλε

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Φ. Μερτς, ο οποίος θεωρείται στενός πολιτικός φίλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν κατάφερε να κερδίσει τη στήριξη όλων των συνέδρων που ψήφισαν στον πρώτο γύρο τον πολιτικό «εγγονό» του κ. Σόιμπλε, Γενς Σπαν. Δεδομένου ότι η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ θεωρείται έμπιστη της καγκελαρίου, η νίκη της συνιστά σε μια δεύτερη ανάγνωση ήττα για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και νίκη για την Άγκελα Μέρκελ.

Στη σύντομη ομιλία μετά την εκλογή της η Α. Κραμπ-Καρενμπάουερ κάλεσε όλες τις πτέρυγες του κόμματος να συμβάλουν, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του να παραμείνει της CDU «το μεγάλο λαϊκό κόμμα του κέντρου». Αφού ευχαρίστησε τους συνυποψήφιούς της για τον «έντιμο» προεκλογικό αγώνα, τους κάλεσε να συνεργαστούν. Την πρόταση αποδέχθηκε ο Γενς Σπαν, ο οποίος ανακοίνωσε αμέσως την υποψηφιότητά του για το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών. Αντιθέτως, όπως και αναμένονταν, ο Φρίντριχ Μερτς δεν έδειξε καμιά πρόθεση να συμμετέχει στη μελλοντική ηγεσία του κόμματος. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το κόμμα και κάλεσε τα μέλη να στηρίξουν τη νέα πρόεδρο.

Οι προγραμματικές θέσεις των υποψηφίων

Στην αρχική της ομιλία στο συνέδριο η Α. Κραμπ-Καρενμπάουερ έδωσε έμφαση στην πολιτική εμπειρία που απέκτησε τα τελευταία 18 χρόνια ως υπουργός και πρωθυπουργός στο κρατίδιο του Ζάαρ, όπου το 2017 είχε κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό πάνω από το 40% των ψήφων. Επίσης τόνισε ότι δεν αρκούν, στην αντιπαράθεση με τον πολιτικό αντίπαλο, καυστικά συνθήματα. «Οι Χριστιανοδημοκράτες οφείλουν να αναπτύξουν δικές τους θέσεις, τις οποίες όμως δεν θα πρέπει να τους τις επιβάλουν εξτρεμιστικά κόμματα.

Βάση των αξιών του CDU θα πρέπει να είναι η χριστιανική θρησκεία. Αυτή καθορίζει άλλωστε και την εικόνα του κόμματος για τον άνθρωπο» τόνισε. Η αναφορά στις αξίες που διέπουν τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση έπεισε τελικά την πλειονότητα των συνέδρων, παρά το ότι η Κραμπ-Καρενμπάουερ είναι στενή πολιτική φίλη της κ. Μέρκελ, στην οποία χρεώνονται τα απογοητευτικά εκλογικά αποτελέσματα.

Στην ομιλία του ο Φρίντριχ Μερτς δεν κατάφερε τελικά να πείσει το κομματικό ακροατήριο με μηνύματα, όπως ένα νέο ξεκίνημα ή ανανέωση, και ούτε με την κριτική που έμμεσα άσκησε στην Άγκελα Μέρκελ πως έχει «σοσιαλδημοκρατικοποιήσει» το CDU. Επίσης δεν έπεισε με το σκεπτικό που παρουσίασε για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το λαϊκιστικό και ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Στην προσπάθεια να κερδίσουν τους ψηφοφόρους αυτού του κόμματος οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να είναι ανοιχτοί και για πολίτες με συντηρητικές αξίες, υποστήριξε ο κ. Μέρτς, όπως αναφέρει η Deutsche Welle

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ