Καρπός Σαμπούκου: Καταπολεμούν τη γρίπη, προλαμβάνουν από τις ιώσεις και ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Εάν αναζητάτε μια φυσική θεραπεία, παραδοσιακή και τόσο παλιά που χάνεται στο βάθος των αιώνων οι καρποί σαμπούκου είναι η περίπτωσή σας!

Υπάρχουν αποδείξεις ότι καλλιεργήθηκαν από τον προϊστορικό άνθρωπο και έχουν βρεθεί συνταγές φαρμάκων στην Αρχαία Αίγυπτο με καρπούς σαμπούκου. Ωστόσο οι περισσότεροι ιστορικοί συνήθως εντοπίζουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των καρπών σαμπούκου στον Ιπποκράτη,  τον «πατέρα της ιατρικής», που αναφέρεται στο φυτό ως το «φαρμακείο μου» λόγω της ποικιλίας των θεραπευτικών του ιδιοτήτων και των ασθενειών που καταπολεμούσε.

Το φυτό αυτό φαίνεται πώς ανακουφίζει από τις ιώσεις, τη γρίπη, τους νευρόπονους, τις φλεγμονές, τη χρόνια κόπωση, τις αλλεργίες, τη δυσκοιλιότητα ακόμη και τον καρκίνο. Όταν χρησιμοποιείται εντός των πρώτων 48 ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, το εκχύλισμα μειώνει τη διάρκεια της γρίπης, ενώ τα συμπτώματα εξαφανίζονται κατά μέσο όρο τέσσερις ημέρες νωρίτερα από το συνηθισμένο. 

Επίσης, οι καρποί σαμπούκου διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, περισσότερο από τα μούρα goji και τα βατόμουρα. Ας δούμε για ποιους λόγους οι καρποί σαμπούκου κρύβουν τόσα πολλά οφέλη!

8 Οφέλη που Προσφέρουν στην Υγεία μας οι Καρποί Σαμπούκου!

Ανακούφιση από τις ιώσεις και τη γρίπη.
Οι καρποί σαμπούκου περιέχουν χημικές ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανιδίνες, οι οποίες, ως γνωστόν, διαθέτουν ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες. Το εκχύλισμα των καρπών σαμπούκου έχει αποδειχθεί ότι είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική θεραπεία τόσο για τα συμπτώματα του κρυολογήματος όσο και για τη γρίπη.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients η προσθήκη  καρπών σαμπούκου στη διατροφή μας μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και τα συμπτώματα του κρυολογήματος σε όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο. Οι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν αυτό το βότανο νόσησαν για μικρότερο χρονικό διάστημα και είχαν αισθητή μείωση των συμπτωμάτων. 

Επίσης, τα φλαβονοειδή στο εκχύλισμα των καρπών σαμπούκου δεσμεύονται στον ιό της γρίπης H1N1 καθώς και στον ιό της γρίπης των πτηνών H5N1. Σύμφωνα με μελέτες, ομάδες που έλαβαν αγωγή με εκχύλισμα μούρων παρουσίασαν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων γρίπης. Επίσης μειώνεται και η διάρκεια των ιώσεων, αναφέρει το naturalsoul.gr.

Ανακουφίζει από τις λοιμώξεις των ιγμορείων.
Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες των μούρων αφροξυλιάς βοηθούν στις φλεγμονές που προσβάλλουν τη ρινική κοιλότητα.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης, όσοι ασθενείς με ιγμορίτιδα έλαβαν συνδυασμό σκευάσματος με άνθη σαμπούκου και αντιβιοτικού και ένα αποσυμφορητικό είδαν πιο γρήγορη και αποτελεσματική ανακούφιση. 

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου.
Τόσο το άνθος όσο και ο καρπός έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του διαβήτη. Σύμφωνα με έρευνες τα εκχυλίσματα αιθέριων ελαίων διεγείρουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης και την έκκριση ινσουλίνης, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με έρευνες η διαδικασία της γλυκογένεσης ολοκληρώθηκε χωρίς προσθήκη ινσουλίνης, μόνο με τη χορήγηση εκχυλίσματος καρπών σαμπούκου. Η γλυκογένεση είναι η διαδικασία με την οποία το πλεόνασμα σακχάρου απομακρύνεται από την κυκλοφορία του αίματος και εισρέει στους μύες και το συκώτι, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων φυσιολογικής γλυκόζης στο αίμα.

Φυσικό Διουρητικό.
Σύμφωνα με μελέτες οι καρποί σαμπούκου είναι ένα φυσικό διουρητικό. Το διουρητικό βοηθά στην παραγωγή ούρων και ο γιατρός συνταγογραφεί διουρητικά όταν υπάρχει κατακράτηση υγρών, κοινό πρόβλημα των ηλικιωμένων ανθρώπων.

Φυσικό καθαρτικό.
Οι καρποί σαμπούκου ανακουφίζουν από τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Σύμφωνα με μελέτες η θεραπεία με τη χορήγηση καρπών σαμπούκου λειτούργησε πολύ ικανοποιητικά σε ομάδες ηλικιωμένων. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες που να απομονώνουν το βότανο αυτό όσον αφορά αποκλειστικά  την καθαρτική του δράση. 

Ενισχύει την υγεία του δέρματος.
Οι καρποί σαμπούκου χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά προϊόντα. Τα βιοφλαβονοειδή και τα αντιοξειδωτικά, πλούσια και σε βιταμίνη Α, απογειώνουν την υγεία του δέρματος. 

Ανακουφίζει από τις αλλεργίες.
Τα άνθη του φυτού αυτού είναι αποτελεσματική θεραπεία έναντι των αλλεργιών. Δεδομένου ότι οι αλλεργίες σχετίζονται με υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και φλεγμονές, η ικανότητα των καρπών σαμπούκου να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να ανακουφίζουν από τις φλεγμονές, βοηθά στην καταστολή των αλλεργιών.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αλλεργίες μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα βότανα. Οι καρποί σαμπούκου λέγεται ότι δρουν επίσης αποτοξινωτικά, ενισχύοντας τη λειτουργία του ήπατος.

Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου.
Τα εκχυλίσματα αυτών των καρπών είναι πλούσια σε ανθοκυάνες με αποδεδειγμένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών, φαρμακολογικών και αντι-καρκινογόνων ιδιοτήτων. Σύμφωνα με μελέτες το φυτό αυτό διαθέτει χημειοπαραγωγικές ιδιότητες, οι οποίες αναστέλλουν, καθυστερούν ή αναστρέφουν την καρκινογένεση.

Σύμφωνα με μελέτες στο περιοδικό Journal of Medicinal Food σχετικά με τις αντικαρκινικές ιδιότητες των ευρωπαϊκών και αμερικανικών φρούτων, το Sambucus nigra είναι γνωστό για τη φαρμακευτική του χρήση και περιέχει ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή και άλλα πολυφαινολικά, τα οποία συμβάλλουν στην υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα των μούρων. Η αμερικανική ρίζα (Sambucuscanadensis) δεν έχει γίνει αντικείμενο επεξεργασίας, ή προώθησης ως φυτού για φαρμακευτικούς λόγους, όπως ο ευρωπαίος συγγενής του.

Η μελέτη αυτή έλαβε εκχυλίσματα και των δύο καρπών και τα εξέτασε για πρόσβαση σε αντικαρκινικό δυναμικό. Και τα δύο εκχυλίσματα κατέδειξαν σημαντικό χημειοπροβλητικό δυναμικό. Επιπρόσθετα, το αμερικανικό εκχύλισμα έδειξε αναστολή της αποκαρβοξυλάσης ορνιθίνης, η οποία είναι ένας δείκτης ενζύμου που σχετίζεται με το στάδιο προαγωγής του σχηματισμού καρκίνου. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως να είναι επιλογή φυσικής θεραπείας του καρκίνου. 

Πώς να χρησιμοποιήσετε τους καρπούς Σαμπούκου!
Ας δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φυτό αυτό:

  • Ως ρόφημα
  • Στο κρασί
  • Σε χυμό
  • Σε ζελέ και μαρμελάδες
  • Σε σιρόπι
  • Σε αλοιφές
  • Ως στυπτικό
  • Σε εγχύσεις
  • Σε μορφή σπρέι
  • Σε μορφή παστίλιας
  • Σε χάπια
  • Ως υγρό
  • Σε μορφή σκόνης
  • Σε κάψουλες

Όταν πρόκειται για ιώσεις και προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού, το σιρόπι μούρων αφροξυλιάς είναι πολύ δημοφιλές. Υπάρχουν υψηλής ποιότητας εμπορικά σκευάσματα, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε το δικό σας. Δοκιμάστε την ακόλουθη συνταγή:

Σιρόπι!

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

3,5 φλιτζάνια κρύο νερό
2 φλιτζάνια αποξηραμένα μούρα αφροξυλιάς βιολογικά.
1 κ.σ. φρέσκια ή αποξηραμένη ρίζα τζίντζερ βιολογική.
1 κ.γ. σκόνη κανέλας ή 1 ξυλάκι κανέλας βιολογικής.
1 φλιτζάνι ακατέργαστο μέλι

ΟΔΗΓΙΕΣ:

Προσθέτουμε το νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τα μούρα, το τζίντζερ και την κανέλα.
Βράζουμε το μείγμα.
Μειώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε καλύπτοντας το σκεύος για περίπου 40-45 λεπτά ή έως ότου το υγρό μειωθεί κατά περίπου το ήμισυ.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τα μούρα.
Περνάμε από ένα τουλουπάνι και τοποθετούμε το υγρό σε ένα γυάλινο μπολ.
Προσθέτουμε μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά.
Αποθηκεύουμε το τελικό προϊόν σε αποστειρωμένο γυάλινο δοχείο.
Το τσάι είναι μια άλλη επιλογή. Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο τσάι, ή αποξηραμένα μούρα ή άνθη και να ετοιμάσετε ρόφημα συνδυάζοντας μια κ.σ. μούρα ή άνθη σε ½ λίτρο νερό.

Επίσης, μπορούμε να ετοιμάσουμε χυμό μούρων, που είναι γλυκός, πικάντικος και δροσιστικός. Απλώς πρέπει να προσέξουμε την ποσότητα ζάχαρης που περιέχει το σκεύασμα που θα αγοράσουμε.

Τι είναι ο καρπός σαμπούκου;

Το  Sambucus ανήκει στην οικογένεια Adoxaceae. Οι καρποί και τα άνθη του χρησιμοποιούνται ως φάρμακο. Το φυτό προέρχεται από την Ευρώπη, την Αφρική και μέρη της Ασίας, αλλά είναι κοινό και στις Η.Π.Α. Έχει φυλλοβόλα φύλλα, λευκά λουλούδια και μούρα, ενώ το χρώμα τους από πράσινο γίνεται κόκκινο, ακόμη και μαύρο όταν ωριμάζουν.

Το Sambucus nigra είναι το πλήρες επιστημονικό όνομα της πιο κοινής ποικιλίας που χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς και αντικείμενο των περισσότερων επιστημονικών ερευνών. Είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει τα 11 μέτρα ύψος, με λευκά λουλούδια και μπλε-μαύρα μούρα. Ο καρπός είναι τα μούρα που χρησιμοποιούνται συνήθως στα σιρόπια, τις μαρμελάδες και το κρασί, μεταξύ άλλων φαρμακευτικών και γαστρονομικών απολαύσεων.

Τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά άνθη περιέχουν περίπου 0,3% αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από ελεύθερα λιπαρά οξέα και αλκάνια. Έχουν ταυτοποιηθεί ουσίες, όπως τα τριτερπένια, αλφα- και βήτα-αμυρίνη, ουρσολικό οξύ, ελεανολικό οξύ, βιτουλίνη, βετουλινικό οξύ και μια ποικιλία άλλων δευτερευόντων συστατικών. Οι καρποί περιέχουν κουρσετίνη, καμπεφερόλη, ρουτίνη, φαινολικά οξέα και ανθοκυανίνες. Το φυτό περιέχει επίσης φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη κυτταρικών βλαβών, και ανθοκυανιδίνες, χημικές ενώσεις που είναι γνωστό ότι έχουν ανοσοδιεγερτικά αποτελέσματα.

Τα ακατέργαστα μούρα αποτελούνται από 80% νερό, 18% υδατάνθρακες και λιγότερο από 1% από πρωτεΐνες και λίπη. Οι καρδιές περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, βιταμίνης Α, βιταμίνης Β6, σίδηρο και κάλιο, μεταξύ άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Η ιστορία των καρπών σαμπούκου!

Οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να φτιάχνουν βαφή μαλλιών από το χυμό των καρπών αυτών. Το ξύλο του δέντρου είναι λεπτό, οπότε έχει ιστορικά χρησιμοποιηθεί για κατασκευή χτενιών, παιχνιδιών, γάντζων για υποδηματοποιούς και βελόνας για ύφανση μουσικών οργάνων.

Οι ντόπιοι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν το φυτό για θεραπεία σε φάρμακα, για καλλυντικά, τελετουργικά αντικείμενα, μελάνι, βαφές, χρώματα για το σώμα, κοσμήματα και μουσικά όργανα.

Κατά τη διάρκεια της επιδημίας γρίπης του Παναμά το 1995, η κυβέρνηση το χρησιμοποίησε για την καταπολέμηση της γρίπης. Ο χυμός του καρπού μειώνει σημαντικά τη διάρκεια της γρίπης και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, βοηθώντας έτσι να στην αναστολή της επιδημίας.

Μέτρα πρόληψης και πιθανές αλληλεπιδράσεις.

Τα ώριμα μούρα των περισσότερων ειδών Sambucus είναι βρώσιμα. Ωστόσο, δεν πρέπει να καταναλώνετε ακατέργαστα μούρα ή άλλα μέρη του φυτού, καθώς περιέχουν χημικά που προκαλούν κυάνωση. Η κατανάλωση ωμών μούρων μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια και έμετο. Γενικά, τα εμπορικά παρασκευάσματα δεν προκαλούν ανεπιθύμητες αντιδράσεις στις συνιστώμενες δοσολογίες.

Περιστασιακά, τα αιθέρια έλαια ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Διακόψτε τη χρήση εάν έχετε ήπια αλλεργική αντίδραση και αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν έχετε σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Δεν θα πρέπει να χορηγείτε προϊόντα σε παιδιά πριν συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, καλύτερα να το αποφύγετε.

Εάν πάσχετε από αυτοάνοση ασθένεια, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ρωτήστε το γιατρό σας πριν λάβετε την οποία δοσολογία, γιατί μπορεί να ενοχλήσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Τα άτομα που έχουν υποστεί μεταμοσχεύσεις οργάνων δεν θα πρέπει να το καταναλώσουν.

Οι καρποί σαμπούκου φαίνεται να έχουν λίγες παρενέργειες σε σωστή δοσολογία και για σύντομη χρονική περίοδο (έως και πέντε ημέρες).

Εάν παίρνετε επί του παρόντος κάποιο από τα παρακάτω φάρμακα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε άλλο φυτικό προϊόν:

  • Φάρμακα για τον διαβήτη
  • Διουρητικά
  • Χημειοθεραπεία
  • Ανοσοκατασταλτικά, συμπεριλαμβανομένων των κορτικοστεροειδών (πρεδνιζόνη) και εκείνων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων
  • Καθαρτικά
  • Θεοφυλλίνη (TheoDur)
     

Ανακεφαλαιώνοντας…

  • Οι καρποί σαμπούκου αποδεδειγμένα καταπολεμούν το κοινό κρυολόγημα καθώς και τη γρίπη. Σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να συντομεύσουν τα συμπτώματα της γρίπης κατά μέσο όρο τέσσερις ημέρες.
  • Όταν λαμβάνεται σωστά, συνήθως δεν έχει παρενέργειες. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές λένε ότι το χαμηλό κόστος, η έλλειψη παρενεργειών και τα κλινικά αποτελέσματα το καθιστούν ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της γρίπης. (16)
  • Υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να καταναλώνετε τους καρπούς, όπως σε χυμό, ως τσάι, ή σε μαρμελάδα.
  • Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για τη γρίπη είναι ένα σιρόπι, το οποίο είναι σχετικά εύκολο να το παρασκευάσουμε και στο σπίτι.
  • Σύμφωνα με έρευνες, τα μούρα αυτά ενδεχομένως να καταπολεμούν τον καρκίνο και ελπίζουμε ότι σύντομα θα υπάρξουν περισσότερες σχετικές έρευνες.
  • Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και την ανακούφιση από τις αλλεργίες.
  • Τα μούρα αυτά έχουν ευχάριστη γεύση, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στην κατανάλωση φυτικών προϊόντων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ