Πώς πληρώνονται οι ιερείς στην Ευρώπη; - Τι ισχύει για τους μισθούς των κληρικών; (βίντεο)

Πως γίνεται η μισθοδοσία των κληρικών από την Γερμανία ως την Κύπρο;

Μετά την συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, για τον διαχωρισμό των σχέσεων μεταξύ εκκλησίας και κράτους, έχει προκύψει μεγάλη αναταραχή στους εκκλησιαστικούς κύκλους, σχετικά με το θέμα του μισθολογίου των Ιερέων.

Αποκορυφώμα η χθεσινή υπό ένταση συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου από την οποία αποχώρησαν  ως διαφωνούντες ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Καισαριανής Δανιήλ, ενώ το κλίμα δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό με μικρές εντάσεις και αρκετές διαφωνίες.

  Τι συμβαίνει όμως με τους ιερείς στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες; Πως ρυθμίζονται τα θέματα των σχέσεων κράτους και εκκλησίας και πως μισθοδοτούνται οι Ιερείς; 

Στην Γερμανία οι μισθοί των ιερέων πληρώνονται μέσω εθελοντικής εισφοράς που πληρώνουν ως φόρο οι πολίτες. Οι Γερμανοί πολίτες δηλώνουν αν είναι προτεστάντες ή καθολικοί στην φορολογική τους δήλωση. Στην συνέχεια ένα ποσοστό του φόρου τους πηγαίνει σε μία από τις δύο εκκλησίες. Αν δηλώσουν ότι είναι άθεοι ή ανήκουν σε άλλο δόγμα, το σύνολο του φόρου τους πηγαίνει στο κράτος.

Στη Γαλλία που θεωρείται και πρότυπο χώρας στο θέμα του διαχωρισμού των σχέσεων κράτους -εκκλησίας στις επαρχίες της Αλσατίας και της Μοζέλ, οι ρωμαιοκαθολικοί ιερείς, οι προτεστάντες και οι ραβίνοι πληρώνονται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού από το δημόσιο ταμείο.

 Στην Ελβετία έχει θεσπιστεί εδικός φόρος υπέρ της εκκλησίας  τον οποίο πληρώνουν υποχρεωτικά οι ιδιωτικές εταιρείες. Στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Ρουμανία οι κληρικοί των αναγνωρισμένων θρησκειών πληρώνονται από το κράτος μέσω του προϋπολογισμού.

Στη Σλοβακία οι μισθοί των κληρικών επιδοτούνται από το κράτος ενώ στην Τσεχία η πληρωμή των μισθών έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα που αφορά τις κατασχέσεις της εκκλησιαστικής περιουσίας από το πρώην κουμουνιστικό καθεστώς. 

Στην Κύπρο υπάρχει ένα ετήσιο ποσό το οποίο δίνεται από το κράτος στο ειδικό ταμείο που υπάρχει στην εκκλησία για τους μισθούς των κληρικών. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ