Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Οι τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2018 είναι ο Oleg Sentsov, 11 ΜΚΟ που σώζουν ζωές μεταναστών στη Μεσόγειο Θάλασσα και ο Nasser Zefzafi

Ο Oleg Sentsov, οι 11 ΜΚΟ που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και σώζουν ζωές μεταναστών στη Μεσόγειο Θάλασσα και ο Nasser Zefzafi, οι τελικοί υποψήφιοι για το βραβείο Ζαχάρωφ 2018.

Ανακοινώθηκαν οι τελικοί υποψήφιοι για το βραβείο Ζαχάρωφ 2018 για την Ελευθερία της Σκέψης, από τις επιτροπές Εξωτερικών και Ανάπτυξης του ΕΚ. Ο τελικός νικητής θα επιλεχθεί από τον πρόεδρο και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, στις 25 Οκτωβρίου.

Οι τελικοί υποψήφιοι για φέτος είναι:

Ο Ουκρανός σκηνοθέτης, Oleg Sentsov. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 ετών με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τρομοκρατικές πράξεις κατά της ρωσικής de facto κυριαρχίας στην Κριμαία. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τη δικαστική διαδικασία «άδικη δίκη ενώπιον στρατοδικείου». Συνεχίζοντας την απεργία πείνας του ήδη για περισσότερες από 100 ημέρες, ο Sentsov, έχει αναδειχθεί επίσης σε ισχυρό σύμβολο της τύχης των 70 περίπου Ουκρανών πολιτών που έχουν συλληφθεί παράνομα και καταδικασθεί σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής στη Χερσόνησο της Κριμαίας μετά την προσάρτησή της. Τον Oleg Sentsov, πρότεινε η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Οι ΜΚΟ που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και σώζουν ζωές μεταναστών στη Μεσόγειο Θάλασσα. Πιό συγκεκριμένα υποψήφιες είναι οι: Boat Refugee Foundation, Jugend Rettet, Lifeline Rescue Boat, Γιατροί Χωρίς Σύνορα , MOAS, Proactiva Open Arms, PROEM-AID, Save the Children, Sea Eye, SeaWatch, και SOS Mediterranée. Από το 2015, οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές αυτών των ΜΚΟ σώζουν ζωές μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο, και στην προσπάθεια αυτή θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή. Τις ΜΚΟ έχουν προτείνει οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.

Ο Nasser Zefzafi είναι ο ηγέτης του Hirak, κοινωνικού κινήματος στην περιφέρεια του Rif (Μαρόκο) που υποστηρίζει την αξιοπρέπεια, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Συνελήφθη τον Μάιο του 2017 και τον Ιούνιο του 2018 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 ετών για «συνωμοσία κατά της ασφάλειας του κράτους». Στις 21/8, ο βασιλιάς Mohammed VI απένειμε χάρη σε 188 ακτιβιστές του Hirak, αλλά όχι σε αυτόν. Από τις 30/8 έως τις 6/9, ο Zefzafi βρισκόταν σε απεργία πείνας για να καταγγείλει τις συνθήκες κράτησής του. Έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, την Κάτι Πίρι, τη Τζούντιθ Σαρτζεντίνι, τη Μαρι Κριστιν Βεργιάτ και 39 ακόμα ευρωβουλευτές.

Επόμενα βήματα

Στις 25 Οκτωβρίου, η Διάσκεψη των Προέδρων, που αποτελείται από τον πρόεδρο, Αντόνιο Ταγιάνι και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, επιλέγει τον νικητή για το 2018. Το βραβείο θα απονεμηθεί στις 12 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Βραβείο Ζαχάρωφ

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Ιδρύθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πέρυσι, το βραβείο κέρδισε η Νάντια Μουράντ και η Λαμίγια Χατζι Μπασάρ. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ