Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Βλίτα, το χορταρικό του καλοκαιριού: με τζίντζερ, χοιρινό, μπαχαρικά η με παντζαρόφυλλα

Ό,τι πρέπει για τις πιο ζεστές ημέρες του χρόνου.

Τα βλίτα είναι ένα χορταρικό που φυτρώνει ανάμεσα σε άλλες καλλιέργειες κι ενδείκνυται ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μπορούμε να φάμε τα βλίτα βραστά με ξίδι (ή και λεμόνι) και να είναι συνοδευτικό του ψαριού και του κρέατος.

Παρ' όλα αυτά, τα βλίτα ταιριάζουν και με τζίντζερ, με χοιρινό και με παντζαρόφυλλα όπως στις παρακάτω συνταγές.

Βλίτα με παντζαρόφυλλα και μπαχαρικά

(Photo: athinorama.gr)

Υλικά:

  • 500 γρ. βλίτα 
  • 300 γρ. παντζαρόφυλλα
  • 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι
  • 1 καυτερή πιπεριά ή 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • ½ κ.γ. κουρκουμά
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα βλίτα και τα παντζαρόφυλλα και τα ζεματίζουμε για 5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σουρωτήρι και τα αφήνουμε στην άκρη.  Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά ή το μπούκοβο, τον κουρκουμά και το κύμινο. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και το σκόρδο και να  βγάλουν τα αρώματά τους τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε τα βλίτα και τα παντζαρόφυλλα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, αλατίζουμε, σβήνουμε με το ξύδι και όταν εξατμισθεί, αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να χλιάνουν και σερβίρουμε.

Πίτα με βλίτα και χοιρινό

(Photo: athinorama.gr)

Υλικά:

Για το φύλλο (μπορούμε να χρισιμοποιήσουμε και έτοιμο φύλλο)

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. χλιαρό νερό
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο +ελαιόλαδο για το άλειμμα της πίτας και του ταψιού
  • 3 κ.σ. ξύδι

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. χοιρινό κρέας άπαχο σε κομματάκια 1,5 εκ.
  • 700 γρ. βλίτα
  • 3 αβγά χτυπημένα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 10 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 μικρό μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεπαγώνουμε το φύλλο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ή το ετοιμάζουμε μόνοι μας. Κρατάμε στην άκρη 100 γρ. από το αλεύρι, κοσκινίζουμε το υπόλοιπο σε λεκάνη, κάνουμε στη μέση ένα βαθούλωμα και ρίχνουμε μέσα το νερό, το λάδι και το ξύδι ανακατεμένα. Ζυμώνουμε γύρω στα 5-7 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη (αν την πιέσουμε με το δάχτυλο πρέπει να επανέλθει στη θέση της σχεδόν αμέσως). Την αλείφουμε με ελαιόλαδο, τη βάζουμε σε λεκανίτσα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο. Φτιάχνουμε τη γέμιση: βράζουμε το κρέας με νερό να το σκεπάζει μαζί με το μπαχάρι, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειασθεί ρίχνουμε καυτό νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις μεριές. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλατοπιπερώνουμε καλά και μαγειρεύουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με το ξύδι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα βλίτα και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τα ζεματίζουμε για 5 λεπτά σε βραστό νερό και τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε το μπαχάρι από την κατσαρόλα με το χοιρινό και τα κρεμμυδάκια και ρίχνουμε τα βλίτα. Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα και το μαϊντανό, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε το αλάτι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Χρησιμοποιώντας το αλεύρι που κρατήσαμε ανοίγουμε το μεγαλύτερο και το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 32 εκ. αφήνοντας να κρέμεται όσο περισσεύει έξω από το ταψί. Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση. Ανοίγουμε τη μικρότερη μπάλα σε φύλλο και το στρώνουμε επάνω στη γέμιση. Γυρίζουμε και τα δύο φύλλα προς τα μέσα σε ένα χοντρό κορδόνι (κόθρο). Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και τη χαράζουμε σε τετράγωνα. Φουρνίζουμε την πίτα, ψήνουμε για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180οC και ψήνουμε άλλα 30 λεπτά και κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160οC και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να σταθεί να μείνει 15 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε. 

Βλίτα με φρέσκα κρεμμυδάκια και τζίντζερ

(Photo: athinorama.gr)

Υλικά

  • 500 γρ. βλίτα 
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια 
  • 2 κ.σ. σόγια
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα βλίτα και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τα ζεματίζουμε για 5 λεπτά σε βραστό νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε μήκος 5 εκ. Σε μεγάλο αντικολλητικό, βαθύ τηγάνι ρίχνουμε ½ φλ. νερό και σιγοβράζουμε το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να σωθεί το υγρό. Προσθέτουμε 5 κ.σ. σησαμέλαιο και τους σιναπόσπορους, ανεβάζουμε την ένταση της φωτιάς. Ανακατεύουμε 1-2 λεπτά και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε τα βλίτα. Μαγειρεύουμε 5 λεπτά ακόμα, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη σόγια, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το φαγητό να χλιάνει και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ