Τι είπαν Τσίπρας-Γιλντιρίμ για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς αλλά & τον Γκιουλέν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Τσίπρας και Γιλντιρίμ.

Επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Γιλντιρίμ τηλεφώνησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό για να του εκφράσει τα συλλυπητήρια τόσο τα δικά του όσο και του Προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον θάνατο του πιλότου της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωση του, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, οι κ.κ. Τσίπρας και Γιλντιρίμ "συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο και να ενισχύσουν το διάλογο των δύο χωρών στο μέλλον". 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που εξακολουθούν να κρατούνται από τις τουρκικές αρχές. Από την πλευρά του ο κ. Γιλντιρίμ τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας για τους δύο αξιωματικούς και δεσμεύθηκε πως θα τον κρατά ενήμερο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για τη συνεργασία για την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν.

Εν τω μεταξύ την ερχόμενη Τρίτη, 17 Απριλίου 2018, θα διεξαχθεί συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώπιον της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας Φεντερίκα  Μογκερίνι,  η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.

Η συζήτηση καθώς και η έκδοση σχετικού ψηφίσματος, αποφασίστηκε σήμερα από τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αποδέχθηκε τις προτάσεις της ευρωομάδας του ΕΛΚ και της ευρωομάδας της Αριστεράς με τις οποίες συμφώνησαν και οι άλλες ευρωομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ