Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 Αμύγδαλα και σοκολάτα κατά της στεφανιαίας νόσου! Τροφές για καρδιά από «σίδερο»

Η κατανάλωση ωμών αμυγδάλων, μαύρης σοκολάτας και κακάου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το προφίλ των λιπιδίων των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων.
 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της American Heart Association.

Ως μέρος μιας  δοκιμής που διεξήχθησε σε 48 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, ηλικίας 30-70 ετών , οι ερευνητές αξιολόγησαν τις μεμονωμένες και συνδυασμένες επιδράσεις της κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας, κακάου και αμυγδάλων στους δείκτες για τον κίνδυνο στεφανιαίας καρδιοπάθειας.

Η κάθε περίοδος διαρκούσε τέσσερις εβδομάδες, με ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθεμιά από τις τέσσερις ισοθερμιδικές διατροφές συντήρησης βάρους: 1) δεν υπάρχουν ειδικά τρόφιμα (μέση αμερικανική διατροφή) 2) 42,5 γρ. αμύγδαλα την ημέρα 3) 18 γρ. σκόνης κακάου την ημέρα  και 43 γρ. μαύρη σοκολάτα την ημέρα ή 4) και τα τρία τρόφιμα (CHOC + ALD ).

Οι ερευνητές βρήκαν ότι σε σύγκριση με τη μέση αμερικανική διατροφή, η ολική χοληστερόλη, η Non-HDL χοληστερόλη και η LDL χοληστερόλη μετά τη δίαιτα με το αμύγδαλο ήταν χαμηλότερες κατά 4%, 5% και 7%, αντίστοιχα, σύμφωνα με το logodiatrofis.gr.

Η δίαιτα CHOC + ALD μείωσε την απολιποπρωτεΐνη Β κατά 5% σε σύγκριση με τη μέση αμερικανική διατροφή. Στις κατηγορίες της LDL, σε σύγκριση με τη μέση αμερικανική διατροφή, η δίαιτα με το αμύγδαλο έδειξε μια μεγαλύτερη μείωση στα σωματίδια της LDL, ενώ η δίαιτα CHOC +ALD είχε μια μεγαλύτερη μείωση στην  LDL χοληστερόλη. Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δίαιτες για τα μέτρα της αγγειακής υγείας και του οξειδωτικού στρες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η ενσωμάτωση αμυγδάλων, μαύρης σοκολάτας και κακάου σε μια τυπική αμερικανική διατροφή, χωρίς να υπερβαίνει τις ενεργειακές ανάγκες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί συγγραφείς γνωστοποιούνται οικονομικούς δεσμούς με την Hershey Co. και την Almond Board of California, δύο εκ των οποίων χρηματοδότησαν τη μελέτη.

 

Ιωάννα Τσόλκα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ