Μυρίζουν τα παπούτσια σας; Χρήσιμα κόλπα για να αντιμετωπίσετε την κακοσμία

Τα παπούτσια σας μυρίζουν άσχημα και δεν ξέρετε τι να κάνετε;

Ντρέπεστε να τα βγάλετε μπροστά σε κόσμο λόγω της άσχημης μυρωδιάς που αναδύουν; Μην αγχώνεστε! Υπάρχει τρόπος για αποτελεσματική αντιμετώπιση της κακοσμίας στα παπούτσια ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές.

Διώξτε την δυσοσμία από τα αθλητικά, τις γόβες, τις μπότες, τις παντόφλες ή τα ανοιχτά σας παπούτσια με φυσικό τρόπο. Χρησιμοποιήστε υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και κάντε τα παπούτσια σας να μυρίζουν και πάλι όμορφα.

Από τι προκαλείται η κακοσμία των παπουτσιών και των ποδιών;
Είναι γνωστό πως τα βακτήρια αναπτύσσονται σε περιοχές με μεγάλη υγρασία. Επομένως, όταν τα πόδια ιδρώνουν, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη τους. Ο ιδρώτας όμως δεν μένει μόνο στα πόδια, αλλά μεταφέρεται στις κάλτσες και εν συνεχεία στα εσωτερικά τοιχώματα και την σόλα των παπουτσιών. Παραμένοντας παγιδευμένος εκεί μαζί με τα βακτήρια που έχουν δημιουργηθεί, προκαλούν την άσχημη μυρωδιά που αναδύεται από τα παπούτσια.

Πέρα όμως από τον ιδρώτα, η κακοσμία των ποδιών μπορεί να προέρχεται από κάποια ασθένεια. Η πιο συνήθης είναι οι μύκητες ποδιών και νυχιών, αλλά υπάρχει και η περίπτωση η δυσοσμία να οφείλεται σε κάποιο τραύμα.

Πρόληψη – Τι να κάνετε για να μην μυρίζουν τα πόδια και τα παπούτσια σας;
Για να αποφύγετε το να μυρίσουν τα παπούτσια και τα πόδια σας θα πρέπει να φροντίζετε πολύ την υγιεινή τους. Επειδή τα πόδια είναι ένα σημείο του σώματος με έντονη δραστηριότητα τείνει να έχει μεγάλη εφίδρωση.

1. Φροντίστε λοιπόν να φοράτε όσο πιο πολύ μπορείτε βαμβακερές κάλτσες, οι οποίες απορροφούν την υγρασία και δεν την αφήνουν να μεταφερθεί στο παπούτσι. Η επιλογή μιας συνθετικής, νάιλον ή πολυεστερικής κάλτσας που κάνει τα πόδια να ιδρώνουν πιο πολύ, συμβάλλει στην κακοσμία των ποδιών και εν συνεχεία των παπουτσιών.

2. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με τα παπούτσια που είναι κατασκευασμένα από συνθετικά, πλαστικά ή πάνινα υλικά. Δεν αναπνέουν επαρκώς, αυξάνουν την θερμοκρασία των ποδιών και τείνουν να παγιδεύουν τα βακτήρια πιο εύκολα στο εσωτερικό τους.

3. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να πλένετε σχολαστικά τα πόδια σας με νερό και σαπούνι, δίνοντας έμφαση στα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα.

4. Εξίσου κρίσιμο είναι το σωστό και σχολαστικό σκούπισμα των ποδιών μετά το μπάνιο και ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα. Αν το σκούπισμα σε αυτό το σημείο δεν γίνει καλά, είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθούν μύκητες. Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε για μερικά δευτερόλεπτα το σεσουάρ σας, έτσι ώστε να σιγουρευτείτε ότι έχουν στεγνώσει πολύ καλά τα πόδια σας πριν φορέσετε κάλτσες ή παντόφλες.

5. Το ταλκ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απορρόφηση της υγρασίας από τα πόδια. Φροντίστε να το εφαρμόζετε σε καθαρά πόδια πριν φορέσετε κάλτσες, απλώνοντας το καλά και ανάμεσα στα δάχτυλα. Εναλλακτικά, ρίξτε λίγο ταλκ στον πάτο των παπουτσιών σας πριν τα φορέσετε, ειδικά αν πρόκειται να κάνετε γυμναστική.

6. Η μη σωστή και ενδελεχής περιποίηση των νυχιών των κάτω άκρων μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσοσμία, όταν δημιουργηθούν μύκητες στην επιφάνεια τους. Αν λοιπόν τα καθαρίζετε συχνά και τα φροντίζετε μπορείτε να αποφύγετε την εμφάνιση τους.

7. Μην αμελείτε να αλλάζετε συχνά κάλτσες. Ακόμη κι αν σας φαίνονται καθαρές, δεν σημαίνει πως είναι σίγουρα. Μπορεί να έχουν συσσωρεύσει βακτήρια τα οποία δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι.

8. Τα παπούτσια θα πρέπει να αερίζονται καλά και αν είναι δυνατόν να πλένετε συχνά τα αποσπώμενα μέρη τους, όπως είναι οι εσωτερικοί πάτοι.

9. Μην φοράτε το ίδιο ζευγάρι παπουτσιών δυο συνεχόμενες μέρες. Θα πρέπει να το αφήνετε να στεγνώνει πολύ καλά πριν τα ξαναβάλετε.

10. Τέλος, η χρήση αποσπώμενων αντιβακτηριδιακών πάτων οι οποίοι πλένονται και μπορούν να αλλαχτούν κάθε τόσο είναι μια πολύ καλή λύση για να περιορίσετε την εμφάνιση της κακοσμίας των ποδιών.

Φυσικοί τρόποι για να ξεμυρίσουν τα παπούτσια ή οι παντόφλες σας:
1. Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα έχει την ικανότητα να απορροφά την υγρασία, να απομακρύνει την άσχημη μυρωδιά από τα παπούτσια και να σκοτώνει τα βακτήρια που την προκαλούν. Ο τρόπος χρήσης της ως αποσμητικό παπουτσιών έχει πολλές διαφορετικές εκδοχές. Η πιο συνηθισμένη είναι το απλό πασπάλισμα της σκόνης της μαγειρικής σόδας σε όλο το εσωτερικό του παπουτσιού. Αφού την πασπαλίσετε, αφήστε τη να δράσει για όλο το βράδυ και το πρωί πριν βάλετε τα παπούτσια σας τινάξτε την περιττή ποσότητα σόδας από το εσωτερικό του παπουτσιού, σύμφωνα με το beautetinkyriaki.gr.

Προσέξτε όμως μην χρησιμοποιείτε μεγάλη ποσότητα μαγειρικής σόδας σε δερμάτινα παπούτσια, διότι τείνει να τα ξηραίνει και να τα κάνει δύσκαμπτα και σκληρά.

Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε δυο φακελάκια με φίλτρο καφέ ή με ένα πανάκι και να βάλετε μέσα μαγειρική σόδα. Τοποθετήστε τα για όλο το βράδυ μέσα στα παπούτσια που μυρίζουν και αφαιρέστε τα το πρωί, διώχνοντας την κακοσμία των παπουτσιών.

Τέλος, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μείγμα από 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα με νερό και να ψεκάσετε τα παπούτσια σας, ακόμη και τις σαγιονάρες. Μόλις στεγνώσουν το μόνο που θα έχει απομείνει είναι ένα άρωμα φρεσκάδας.

2. Τσάι
Το τσάι και ιδιαίτερα το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε τανίνες, οι οποίες έχουν στυπτικές ιδιότητες και καταπολεμούν βακτήρια όπως αυτά που ευθύνονται για την κακοσμία των παπουτσιών. Έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα πολύ καλό αποσμητικό παπουτσιών. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πιείτε το τσάι σας και να μην πετάξετε τα φακελάκια. Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο και έτσι όπως είναι νωπά, τοποθετήστε τα στο εσωτερικό των παπουτσιών που μυρίζουν. Αφήστε τα να δράσουν για μια δυο ώρες, αφαιρέστε τα και σκουπίστε την υγρασία που μπορεί να έχει μείνει. Με αυτό το απλό κόλπο μπορείτε να διώξετε την άσχημη μυρωδιά της γνωστής… «ποδαρίλας» από τα παπούτσια σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε και ένα ποδόλουτρο με μαύρο τσάι για να αφαιρέσετε την κακοσμία από τα πόδια σας. Οι τανίνες του τσαγιού εμποδίζουν τα πόδια από το να ιδρώσουν. Βάλτε λοιπόν σε 1 λίτρο βραστό νερό 5 σακουλάκια μαύρο τσάι και αφήστε το να κρυώσει. Αν θέλετε (κατά προτίμηση το καλοκαίρι) μπορείτε να προσθέσετε παγάκια. Έπειτα βυθίστε για 20-30 λεπτά τα πόδια σας μέσα στο μείγμα και έτοιμη.

3. Κορν φλάουρ
Όπως η μαγειρική σόδα, έτσι και το κορν φλάουρ έχειν την ικανότητα να απορροφάει την υγρασία. Ρίξτε λοιπόν λίγη σκόνη μέσα στα παπούτσια που μυρίζουν και απλώστε την σε όλο το εσωτερικό τους. Στη συνέχεια, βάλτε τα σε μια σακούλα και τοποθετήστε τα στην κατάψυξη για 3-4 ώρες. Μετά βγάλτε τα, τινάξτε την περίσσεια σκόνη και φορέστε τα. Η υγρασία θα έχει απομακρυνθεί και η χαμηλή θερμοκρασία της κατάψυξης θα έχει σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν την άσχημη μυρωδιά.

4. Κατάψυξη
Ακόμη κι αν δεν θέλετε να προσθέσετε κάποιο υλικό που να απορροφά την υγρασία μέσα στα παπούτσια σας, η κατάψυξη μπορεί να διώξει την άσχημη μυρωδιά. Απλά βάλτε τα παπούτσια σας σε πλαστική σακούλα, κλείστε τα πολύ καλά και τοποθετήστε στην κατάψυξη. Το ψυχρό περιβάλλον της και οι χαμηλές θερμοκρασίες που κυριαρχούν σκοτώνουν τα βακτήρια. Αφήστε τα λοιπόν όλο το βράδυ και το πρωί βγάλτε τα. Μόλις πάρουν και πάλι θερμοκρασία δωματίου μπορείτε να τα φορέσετε.

5. Οινόπνευμα
Το οινόπνευμα μπορεί όχι μόνο να εμποδίσει την ανάπτυξη των βακτηρίων, αλλά να τα σκοτώσει, απομακρύνοντας την άσχημη μυρωδιά που αναδύουν.

Χρησιμοποιήστε το με τη βοήθεια ενός δοχείου σπρέι και ψεκάστε το εσωτερικό των παπουτσιών σας, αλλά μην το παρακάνετε και τα μουσκέψετε πολύ. Ένα μικρό ψέκασμα είναι αρκετό για να ξεμυρίσουν τα παπούτσια.

Μπορείτε άλλωστε να χρησιμοποιήσετε το οινόπνευμα για να διώξετε και την κακοσμία των ποδιών σας. Αφού τα πλύνετε καλά και τα σκουπίσετε σχολαστικά ώστε να στεγνώσουν, εφαρμόστε λίγο καθαρό οινόπνευμα κάνοντας ελαφρύ μασάζ σε όλο το πέλμα και ανάμεσα στα δάχτυλα. Έπειτα αφήστε τα να στεγνώσουν καλά πριν βάλετε παπούτσια.

6. Νερό με ξύδι
Όπως το οινόπνευμα, έτσι και το ξύδι εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων και εξουδετερώνει την δυσοσμία στα παπούτσια. Δημιουργήστε λοιπόν ένα μείγμα με νερό και ξύδι και αποθηκεύστε το σε ένα μπουκάλι με σπρέι. Ψεκάστε το εσωτερικό του παπουτσιού και αφήστε το για ένα βράδυ να σταθεί. Το πρωί πλύντε τα παπούτσια και αφήστε τα να στεγνώσουν πάρα πολύ καλά πριν τα ξαναφορέσετε.

7. Αιθέρια Έλαια
Χρησιμοποιώντας το αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας και ένα κομμάτι χαρτί μπορείτε να διώξετε τις άσχημες μυρωδιές από τα παπούτσια σας και να τα κάνετε να μυρίζουν υπέροχα. Βάλτε λοιπόν το αιθέριο έλαιο που σας αρέσει και ένα χαρτί στο εσωτερικό του παπουτσιού και αφήστε τα έτσι για μερικές ώρες. Το χαρτί θα απορροφήσει την κακοσμία και το έλαιο θα χαρίσει στα παπούτσια σας φρεσκάδα και ωραία μυρωδιά.

8. Άμμος γάτας
Ακόμη κι αν δεν έχετε γάτα, θα γνωρίζετε την άμμο που υπάρχει στο εμπόριο και χρησιμοποιείται σαν «τουαλέτα» για τα χαριτωμένα κατοικίδια. Η συγκεκριμένη άμμος έχει την ικανότητα να απορροφά την υγρασία και να διώχνει τη δυσοσμία. Αν λοιπόν την βάλετε σε μια παλιά κάλτσα και την τοποθετήσετε για όλο το βράδυ μέσα στα παπούτσια που μυρίζουν, το επόμενο πρωί η κακοσμία θα έχει εξαφανιστεί.

Κάντε τα παπούτσια σας να μυρίζουν όμορφα με ένα φυσικό αρωματικό παπουτσιών:
Τα εσπεριδοειδή αναδύουν ένα πολύ ωραίο άρωμα και μπορούν να αποτελέσουν μια υπέροχη λύση για φυσικό αρωματικό παπουτσιών. Απλά κρατήστε τη φλούδα του πορτοκαλιού, του μανταρινιού ή του λεμονιού και βάλτε τη μέσα στα παπούτσια σας, όταν βέβαια αυτά είναι καθαρά στο εσωτερικό τους.