Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!Ολόκληρο το αυγό ή μόνο το ασπράδι; Ιδού το μεγάλο διατροφικό ερώτημα & οι επιστήμονες δίνουν απαντήσεις...

Είναι εξαιρετικά σύνηθες μεταξύ των ανθρώπων που γυμνάζονται συστηματικά αλλά και μεταξύ των αθλητών να καταναλώνουν σε καθημερινή βάση μεγάλες ποσότητες αυγών αλλά χωρίς τον κρόκο τους.

Είναι τελικά αυτή η συνήθεια υγιεινή και πόσο βοηθά στη μυϊκή ανάπτυξη; Την απάντηση έρχεται να δώσει μια νέα επιστημονική μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στο Ουρμπάνα-Σαμπέιν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition, ίδια ποσότητα πρωτεΐνης από ολόκληρα αυγά και από ασπράδια μόνο επιδρά εντελώς διαφορετικά στο σώμα μετά τη γυμναστική με βάρη.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την κατανάλωση ολόκληρων αυγών η ανταπόκριση των μυών και η μυϊκή ανάπτυξη είναι 40% μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτή που προκύπτει από αντίστοιχη ποσότητα πρωτεΐνης η οποία όμως προέρχεται μόνο από ασπράδια.

Η διαπίστωση αυτή φαίνεται να βάζει τέλος στον διαδεδομένο διατροφικό μύθο ότι είναι καλύτερο να παίρνουμε πρωτεΐνες μόνο από τα ασπράδια των αυγών και να πετάμε τους κρόκους, επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Νίκολας Μπερντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι.

Άλλωστε, όπως αναφέρει το onmed, ο κρόκος του αυγού είναι εξαιρετικά θρεπτικός, αφού παρέχει πληθώρα βιταμινών και μετάλλων που δεν βρίσκουμε στο ασπράδι. Επίσης, ο Μπερντ αναφέρει ότι δεν αποκλείεται κάποιο συγκεκριμένο συστατικό του κρόκου –και όχι απλώς οι πρωτεΐνη– να είναι αυτό που βοηθά τους μυς να αναπτυχθούν.

Επίσης, η ποσότητα πρωτεϊνών που έλαβαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν 18 γραμμάρια, η οποία αντιστοιχεί σε μόλις 1,5 αυγό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής, επιτρέπεται να τρώμε αυγό ακόμη και σε καθημερινή βάση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ