Αφιερωμένη στο Νικηφόρο Βρεττάκο η ετήσια εκδήλωση της Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη στη Νάξο

Τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο θα τιμήσει φέτος η Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου στις 27-29 Ιουλίου  στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου στο Φιλώτι.  
Τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο θα τιμήσει φέτος η Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου στις 27-29 Ιουλίου  στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου στο Φιλώτι.

Όπως είναι γνωστό, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) έχει ανακηρύξει το 2012 ως έτος Βρεττάκου με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. 

Στην κύρια ετήσια εκδήλωσή της η Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη θα τελέσει, επίσης, λογοτεχνική βραδιά μνήμης για δύο μεγάλους Ναξιώτες, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και τον Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη, που έφυγαν πέρυσι από τη ζωή.


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 27 Ιουλίου, ώρα 20:15

  • Εγκαίνια έκθεσης του ΕΚΕΒΙ για το Νικηφόρο Βρεττάκο.
  • Λογοτεχνική βραδιά για το έργο του μεγάλου μας ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου. Ομιλητές: Ο Κώστας Βρεττάκος, γιος του ποιητή, ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης, εκδότης του περιοδικού «Η Λέξη» εργογράφος του Νικηφόρου Βρεττάκου και ο Γιώργος Ανωμερίτης.
  • Προβολή ταινίας.

Σάββατο 28 Ιουλίου, ώρα 20:15
«Το ποιητικό έργο του Καμπανέλλη και του Μαγκάκη μέσα από τον θεατρικό και πολιτικό τους λόγο»: Ομιλητές: Ο νομικός και συγγραφέας Αντώνης Βγόντζας και οι Γιώργος Ανωμερίτης, Αντώνης Τζιώτης και άλλοι ειδικοί καλεσμένοι για το έργο των δύο μεγάλων Ναξιωτών. 
Θα προβληθούν ταινίες από τη ζωή και το έργο τους.

Κυριακή 29 Ιουλίου, ώρα 20:30


  • Μουσική σε ποίηση Βρεττάκου και Καμπανέλλη (Θεοδωράκη, Χατζηδάκι, Ξαρχάκου, Παπαστεφάνου).
  • Προβολή της κλασικής ταινίας του ελληνικού κινηματογράφου «Η Στέλλα» σε σκηνοθεσία Μιχ. Κακογιάννη, η οποία είναι βασισμένη στο έργο του Καμπανέλλη «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια».

Λεύκωμα για την Άνδρο

Σε ένα καλαίσθητο λεύκωμα 201 σελίδων με 140 φωτογραφίες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίλητος στη γνωστή σειρά «ΑΝΩΘΕΝ» ένα ακόμη πολυτελές λεύκωμα για το νησί της Άνδρου.

Το βιβλίο-λεύκωμα προλογίζει ο δήμαρχος Άνδρου Γιάννης Γλυνός, έγραψε και επιμελήθηκε ο Γιώργος Ανωμερίτης.

Όλες οι φωτογραφίες, οι περισσότερες ολοσέλιδες και δισέλιδες έχουν ληφθεί από ελικόπτερο με φωτογράφο τον Γιάννη Γιαννέλο την Άνοιξη του 2012.

Το βιβλίο εμπεριέχει επίσης διαχρονικά ποιήματα του Γιώργου Ανωμερίτη από τις συλλογές του «Οκτάνεμα», «Επαναπροσδιορισμοί» και «Συλλογικά» (Εκδόσεις Γαβριηλίδη), καθώς και δέκα ιστορικές σφραγίδες του νησιού από τη συλλογή του Ανδριώτη στην καταγωγή ιατρού και συγγραφέα Ακύλλα Μήλα.

Πηγή: www.in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ