Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Νέα Υόρκη

Ο Σαϊφούλο Σαΐποφ, που έφτασε στις ΗΠΑ το 2010.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε την Τρίτη στη Νέα Υόρκη από έναν 29χρονο Ουζμπέκο, στον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να επιβληθεί η ποινή του θανάτου.

«Ένας από τους στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκε εναντίον των σταυροφόρων σε ένα δρόμο της Νέας Υόρκης», ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση η εβδομαδιαία εφημερίδα al Νaba του ΙΚ, όπως ανέφερε χθες το βράδυ το SITE, το αμερικανικό κέντρο που ειδικεύεται στην διαδικτυακή παρακολούθηση του τζιχαντιστικού κινήματος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Με τη βοήθεια του Αλλάχ η επιχείρηση προκάλεσε τρόμο στην Αμερική των σταυροφόρων, ωθώντας τους να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας και να ενισχύσουν τη νομοθεσία κατά των μεταναστών στην Αμερική», πρόσθεσε η al Naba.

Ο Σαϊφούλο Σαΐποφ, που έφτασε στις ΗΠΑ το 2010, έδρασε «στο όνομα του ΙΚ», είχε ανακοινώσει η αστυνομία της Νέας Υόρκης. Το πορτρέτο του, το οποίο καταρτίζει με όλο και περισσότερες λεπτομέρειες η αστυνομία, δείχνει ότι ριζοσπαστικοποίηθκε σταδιακά έπειτα από αρκετά χρόνια παραμονής στις ΗΠΑ.

Έπειτα από ένα tweet που έστειλε στη διάρκεια της νύκτας, ο Τραμπ ζήτησε και χθες το πρωί την εκτέλεση του Σαΐποφ, αν και φαίνεται ότι υπαναχώρησε από την πρόθεσή του να τον σταλεί στο Γκουαντάναμο.

«Θα ήθελα να δω τον τρομοκράτη της Νέας Υόρκης στο Γουαντάναμο, όμως στατιστικά αυτή η διαδικασία παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο από το να περάσει από το ομοσπονδιακό σύστημα», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, προτού προσθέσει: «Υπάρχει κάτι σωστό στο να τον κρατάμε εκεί όπου διέπραξε το φρικτό του έγκλημα. Πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα. ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ!».

Εναντίον του Σαΐποφ έχουν απαγγελθεί δύο κατηγορίες σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αυτή της βίας και της καταστροφής οχημάτων και της στήριξης μιας ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, τα εγκλήματα αυτά επισείουν ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο της θανατικής ποινής. Ωστόσο στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης δεν ισχύει η εσχάτη των ποινών και άρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει χρήση ενός ειδικού νόμου για να εκτελέσει τον Σαΐποφ, κάτι που είναι σπάνιο και θα πάρει χρόνια, εκτιμούν οι ειδικοί.

Ο Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλέιζιο υπογράμμισε χθες ότι «δεν πιστεύω στη θανατική ποινή», και πρόσθεσε ότι εύχεται ο Σαΐποφ «να σαπίσει στη φυλακή ως το τέλος της ζωής του».

Ο ίδιος ο δράστης αναφερόμενος στην πράξη του δήλωσε «περήφανος» κατά την ανάκρισή του, ενώ επεσήμανε ότι θα ήθελε να υψώσει τη σημαία του ΙΚ στο δωμάτιο του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Σαΐποφ ριζοσπαστικοποιήθηκε σταδιακά στις ΗΠΑ, έπειτα από μερικά δύσκολα πρώτα χρόνια στη χώρα εξαιτίας των προβλημάτων που είχε στην εύρεση εργασίας και των συχνών του μετακινήσεων.

Μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο του 2010, ο Σαΐποφ αναζήτησε δουλειά σε ξενοδοχεία χωρίς αποτέλεσμα, καθώς μιλούσε πολύ κακά αγγλικά, σύμφωνα με τους New York Times.

Έγινε οδηγός και διέσχιζε συχνά τις ΗΠΑ. Αρχικά έμεινε για τρία χρόνια στο Οχάιο, στη συνέχεια στη Φλόριντα και τέλος στο Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϊ, όπου έγινε οδηγός της Uber. Εκεί, σε μια κυρίως μουσουλμανική συνοικία, ζούσε με τη σύζυγό του, μια Ουζμπέκα την οποία παντρεύτηκε το 2013, και τα τρία μικρά τους παιδιά.

Στη διάρκεια της διαμονής του στο Οχάιο άρχισε να αλλάζει και να γίνεται «επιθετικός, αδιάλλακτος», σύμφωνα με έναν συνάδελφό του οδηγό, τον οποίο επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Η επιθετικότητά του επιβεβαιώθηκε στο Πάτερσον, όπου η υπεύθυνη ενός τοπικού σούπερ- μάρκετ τον χαρακτήρισε «ασταθή», καθώς συχνά επιτιθόταν φραστικά στις ταμίες.

Τα πράγματα επιδεινώθηκαν κατά την παραμονή του στην Τάμπα της Φλόριντα, όπου άρχισε να φορά παραδοσιακά ισλαμικά ρούχα και απέκτησε γενειάδα. «Δεν ήξερε καλά τη θρησκεία του» και «είχε δύσκολο χαρακτήρα», επεσήμανε ο ιμάμης ενός τοπικού τεμένους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Σαΐποφ σχεδίαζε την επίθεσή του «εδώ και ένα χρόνο» και αποφάσισε πριν δύο μήνες να χρησιμοποιήσει το φορτηγάκι με σκοπό να προκαλέσει όσα περισσότερα θύματα μπορούσε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ