Το πιο ξεχωριστό κέικ με σοκολάτα & καραμέλα που έχετε δοκιμάσει ποτέ σας από τον Άκη Πετρετζίκη

ΥΛΙΚΑ

Για το γλάσο

  • 80 γρ. Coca cola
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 20 γρ. κακάο
  • 200 γρ. άχνη ζάχαρη

Για το κέικ

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 30 γρ. κακάο
  • 120 γρ. ξινόγαλο
  • 250 γρ. Coca cola
  • 2 αυγά μεσαία
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 240 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 100 γρ. καρύδια
  • 1/2 κ.γ. αλάτι

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το γλάσο

  • Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε την coca cola, το βούτυρο, το κακάο και περιμένουμε μέχρι να πάρει μία βράση.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Προσθέτουμε την άχνη σε τρείς δόσεις. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει και αφήνουμε στην άκρη.

Για το κέικ

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο, το κακάο, το ξινόγαλο και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Μόλις πάρει μία βράση αφαιρούμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε την υπόλοιπη coca cola και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε σε άλλο μπολ το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα, τα καρύδια σπασμένα με τα χέρια μας, αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το μείγμα με τα στερεά υλικά στο μπολ με την coca cola και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε μία βουτυροκακαομένη στρογγυλή φόρμα 22 εκ. με τρύπα.
  • Ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
  • Αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει για 1-2 ώρες.
  • Κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι και σερβίρουμε με το γλάσο και φύλλα δυόσμου.

 

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ