Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Ισπανία: Ανεξαρτησία κήρυξε η Καταλονία - Με άρση αυτονομίας απάντησε η Μαδρίτη

Πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία. 

Τα μέτρα για την παύση της καταλανικής κυβέρνησης ψήφισε η Γερουσία στη Μαδρίτη.

Νωρίτερα το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.

Η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών, δήλωσε ο πρόεδρος του Σώματος.

Έκκληση Πουτζντεμόν προς τους Καταλανούς

Έκκληση στους πολίτες της Καταλονίας να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση, απηύθυνε ο Κάρλες Πουτζντεμόν.

«Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (σ.σ της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί, (να επιδείξουμε) πολιτική συνείδηση και αξιοπρέπεια» επισήμανε ο Καταλανός πρόεδρος μιλώντας στο κοινοβούλιο σε βουλευτές και αυτονομιστές δημάρχους.

Την ίδια ώρα πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας που είχαν κατακλύσει το πάρκο έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη υποδέχθηκαν με επιφωνήματα χαράς την ανακοίνωση κήρυξης της ανεξαρτησίας.

Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου αναμεταδόθηκε ζωντανά σε μεγάλες οθόνες που είχαν εγκαταστήσει οι αρχές έξω από το πάρκο Σιουταντέλα, στην καρδιά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας.

Χειροκροτήματα και κραυγές ενθουσιασμού αντήχησαν όπως και το σύνθημα «Ανεξαρτησία», την ώρα που ανακοινωνόταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC) -η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας- κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη.

Η ANC κάλεσε τους Καταλανούς δημόσιους υπαλλήλους να αποκριθούν με «ειρηνική αντίσταση».

Ενεργοποίηση του άρθρου 155 – Αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας

Την ίδια ώρα, η ισπανική Γερουσία επικύρωνε τα μέτρα που απορρέουν από το άρθρο 155, που αφορούν στην αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας. Η πρώτη κίνηση θα είναι η αντικατάσταση του Πουτζντεμόν και των τοπικών υπουργών.

Επιπλέον, από τη στιγμή που κοινοποιηθεί  η απόφαση της ισπανικής Γερουσίας, ο Πουτζντεμόν και οι τοπικοί υπουργοί καλούνται να καταθέσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο με την κατηγορία της στάσης και της εξέγερσης. Σε περίπτωση που αρνηθούν να το κάνουν, κινείται η διαδικασία σύλληψής τους.

Σύμφωνα με το Reuters, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκινά τις διαδικασίες κατά της κήρυξης ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία σε tweet που ανήρτησε μερικά λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο: «Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ