Το απόλυτο οικογενειακό φαγητό από τον Άκη Πετρετζίκη: H πιο ζουμερή και τραγανή πανσέτα

Οικογενειακό φαγητό! 

ΥΛΙΚΑ

Για την πανσέτα

  • 1,5 κιλό πανσέτα χωρίς κόκαλο και δέρμα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 πράσα
  • 2 καρότα
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 στικ κανέλας
  • ½ κ.σ. μπαχάρι σε κόκκους
  • 1 κ.σ. πιπέρι σε κόκκους
  • 3 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2-3 κλ. δεντρολίβανο
  • 4-5 κλ. θυμάρι
  • 50 γρ. κρασί
  • 2 κύβοι κότας 
  • 1 λίτρο νερό 
  • 1 κ.σ. μουστάρδα

Για τις πατάτες

  • 4 πατάτες βρασμένες
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1 κ.σ. βούτυρο

Για το σερβίρισμα

  • 1 κ.σ. θυμάρι

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την πανσέτα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει καλά.
  • Με ένα μαχαίρι, χαράσσουμε την πανσέτα χιαστί και από τις δύο πλευρές. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε την πανσέτα στο καυτό τηγάνι και αφήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές. Αφαιρούμε και τη βάζουμε σε ένα ταψί.
  • Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά.
  • Κόβουμε τα πράσα, τα καρότα και τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε την κανέλα, το μπαχάρι, πιπέρι,τον γλυκάνισο, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα τα λαχανικά.
  • Στη συνέχεια, σβήνουμε με το κρασί, βάζουμε τους κύβους και ανακτεύουμε.
  • Τα μεταφέρουμε στο ταψί περιμετρικά από την πανσέτα, προσθέτουμε το νερό και βάζουμε στον φούρνο για 2-2 ½ ώρες.

Για τις πατάτες

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τις πατάτες σε ακανόνιστα κομμάτια και τις βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  • Προσθέτουμε 1 κ.σ. θυμάρι, το σκόρδο σπασμένο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το βάζουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε το βούτυτρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Για το σερβίρισμα

  • Μεταφέρουμε την πανσέτα και τις πατάτες σε μία πιατέλα.
  • Σουρώνουμε σε ένα μπολ τη σάλτσα με τα λαχανικά που έχουν μείνει στο ταψί.
  • Με ένα κουτάλι αφαιρούμε την επιφάνεια της σάλτσας γιατί εκεί παραμένει το περιττό λίπος.
  • Προσθέτουμε τη μουστάρδα, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και περιχύνουμε το κρέας με τις πατάτες.
  • Σερβίρουμε με το θυμάρι.

 

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ