Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Έτοιμο το πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο θα κοστίσει φέτος- Τι γίνεται με το επίδομα;

Η χειμερινή σεζόν ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου.

Για τους… αποκλεισμένους από το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης τα νέα θα είναι από αδιάφορα έως και λίγο ευχάριστα: η χειμερινή σεζόν ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα ίδια ή και λίγο χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά.

Για τους δικαιούχους του επιδόματος, τα μαντάτα θα είναι από άσχημα έως καταστροφικά καθώς εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά κινδυνεύουν με απώλεια εισοδήματος η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 500 ευρώ.

Του Θανάση Τσίρου στο thetoc.gr

Τα πρώτα τηλεφωνήματα των καταναλωτών για να πληροφορηθούν τη φετινή τιμή αναμένονται μέσα στο Σαββατοκύριακο ενώ οι πρώτες παραγγελίες από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας δεδομένου ότι η επίσημη πρεμιέρα της χειμερινής σεζόν πέφτει μέσα στο Σαββατοκύριακο. Με βάση τη χθεσινή τιμή του διυλιστηρίου, η τιμή λιανικής για τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στα 90 λεπτά στα φθηνότερα πρατήρια ενώ στα ακριβότερα η τιμή θα φτάσει στα 92-93 λεπτά.

Αυτή η τιμή είναι ανάλογη με την περυσινή. Φυσικά, ο πήχης ανέβηκε με την έναρξη της περυσινής σεζόν λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα 280 ευρώ ανά 1000 λίτρα. Είναι προφανές ότι αυτή η επιβάρυνση μας «ακολουθεί» και φέτος. Τουλάχιστον, η διεθνής τιμή είναι στα ίδια ή και λίγο χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά κάτι που επιτρέπει στα διυλιστήρια και στις εταιρείες εμπορίας να βγάλουν μια τιμή λιανικής κοντά στα 90 λεπτά. Φυσικά, στις νησιωτικές περιοχές της χώρας η τιμή θα είναι πολύ μεγαλύτερη και θα ξεπεράσει τα 95 λεπτά ανά λίτρο. Ειδικά αν καταργηθεί το ειδικό καθεστώς στα 32 νησιά της χώρας που το διατηρούν ακόμη, το πετρέλαιο θέρμανσης θα προσεγγίσει ακόμη και το ένα ευρώ δεδομένου ότι ο ΦΠΑ αντί για 17% που είναι σήμερα θα φτάσει στο 24%

Το πρόβλημα συνίσταται και φέτος στην επικείμενη περικοπή του επιδόματος θέρμανσης. Το σχετικό κονδύλι θα πρέπει να περικοπεί κατά 50% κάτι που σημαίνει δύο πράγματα: ή το επίδομα θα πρέπει να περιοριστεί από τα 25 λεπτά ανά λίτρο που είναι σήμερα στα 12-13 λεπτά, ή που θα αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια κάτι όμως που θα έχει ως αποτέλεσμα οι μισοί δικαιούχοι, περίπου 350.000 νοικοκυριά να μείνουν χωρίς επίδομα και να δουν αυτομάτως τη θέρμανση του φετινού χειμώνα να ακριβαίνει πάνω από 20%. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ